Συνάντηση Παπαδήμου με Μπαρόζο και επιτρόπους για την ανάπτυξη


Μετά τη συνάντηση θα δοθεί συνέντευξη Τύπου
Μετά τη συνάντηση θα δοθεί συνέντευξη Τύπου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Ανά χείρας τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της Βουλής για τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα για το νέο πακέτο στήριξης έχει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εν όψει της συνάντησης που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και σειρά επιτρόπων, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες.
Αντικείμενο της επίσκεψης είναι η προώθηση της υλοποίησης της τεχνικής βοήθειας που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί πως θα προσφέρει στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, καθώς και την επιτάχυνση απορρόφησης των κοινοτικών πόρων υπέρ της ανάπτυξης της χώρας.


Παράλληλα, δεν αποκλείεται να συζητηθεί η πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την τοποθέτηση Επιτρόπου για ζητήματα ανάπτυξης στην Ελλάδα.


Ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την προετοιμασία της συνάντησης. Παρόντες στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) θα είναι οι επίτροποι για την οικονομία Όλι Ρεν, για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν, για την απασχόληση Λάζλο Άντορ και για τον προϋπολογισμό Γιάνος Λεβαντόβσκι και για τις θαλάσσιες υποθέσεις Μαρία Δαμανάκη. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και σύντομη συνέντευξη Τύπου.


Η συνάντηση στις Βρυξέλλες θεωρείται ως προετοιμασίας εν όψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.


Σύμφωνα με Τα Νέα, στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του ΕΣΠΑ, κυρίως δε των μεγάλων έργων στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, όπου παρά τα κατά καιρούς μεγάλα λόγια ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η υλοποίηση της πρόσφατης πρότασης Μπαρόζο υπέρ της χρησιμοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ ως εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με την Κομισιόν ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων για την αξιοποίηση των 15,5 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου είναι:


  • ανακατεύθυνση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τη μείωση της ανεργίας των νέων
  • ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
  • χρηματοδοτική απεμπλοκή των μεγάλων έργων
  • ολοκλήρωση των 181 έργων και προγραμμάτων
Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει τη βελτίωση της συνεννόησης της ομάδας Ράιχενμπαχ (Task Force) στην Αθήνα με τις κοινοτικές υπηρεσίες των Βρυξελλών, αλλά και τη στελέχωσή της με πρόσθετα μέλη.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!