FT: Τα ευρωπαϊκά ομόλογα “Brady” για την Ελλάδα

Οικονομία
Αναφορά κάνει σε πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα Financial Times σχετικά με την γαλλική πρόταση για μετακύλιση του ελληνικού χρέους, η οποία προβλέπει παράτασης έως και κατά 30 χρόνια, μεγάλου τμήματος κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, τα οποία λήγουν.
«Οι πιστωτές συνασπίστηκαν γύρω από ένα «γαλλικό αντίγραφο» των ομολόγων Brady που χρησιμοποιήθηκαν στις διασώσεις της Λατινικής Αμερικής πριν από 22 χρόνια» αναφέρουν οι FT.

“Σχεδόν 50 άτομα, πολλοί των οποίων από τις γαλλικές και γερμανικές τραπεζικές και ασφαλιστικές αγορές, παραβρέθηκαν στην συνάντηση της Ρώμης για να συζητήσουν την πρόταση των γαλλικών τραπεζών, που επικεντρώνεται σε μια εθελοντική συμφωνία παράταση του μισού χρέους που λήγει στα επόμενα τρία χρόνια, σε νέα 30ετή ομόλογα. Η ΒΝΡ είναι ο μεγαλύτερος μοναδιαίος κάτοχος ελληνικών ομολόγων, με άνοιγμα περίπου 5 δισ. ευρώ.
Η συνάντηση –της οποίας προήδρευσε ο κ. Vittorio Grilli αξιωματούχος ιταλικού υπουργείου Οικονομικών με την ιδιότητα του επικεφαλής της Economic and Finance Committee της ΕΕ- πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας πρόκειται να ψηφίσει για τον νέο γύρο μέτρων λιτότητας» αναφέρει η εφημερίδα.
Το γαλλικό σχέδιο, το οποίο ανακοίνωσε ο Πρόεδρος κ. Nicolas Sarkozy, περιλαμβάνει επίσης την μετατροπή ενός επιπλέον 20% ομολόγων που λήγουν, σε νέα εργαλεία έκδοσης του ταμείου διασώσεων European Financial Stability Facility. Ένα «εργαλείο ειδικών περιπτώσεων» SPV (special purpose vehicle) θα δημιουργηθεί επίσης , στο οποίο θα τοποθετούν οι τράπεζες τα ελληνικά ενεργητικά τους.
Που εστιάζονται οι διαφωνίες
Αρκετές γερμανικές τράπεζες που εκπροσωπήθηκαν στην Ρώμη, μετέφεραν ότι η ιδέα των γαλλικών τραπεζών έχει λογική. Ωστόσο, το ζήτημα του το πόσο ακριβώς θα μετακυλιστεί το χρέος παραμένει ακανθώδες ζήτημα, καθώς οι γερμανικές τράπεζες ζητούν μικρότερες διάρκειες.
«Πάνω κάτω, θα κινηθούμε γύρω από την γαλλική λύση,» δήλωσε ένας Γερμανός τραπεζίτης. «Αλλά 30 χρόνια είναι πάρα-πάρα πολλά. Το αν θα είναι 15 ή 10 ή πέντε, θα αποφασιστεί στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν.» Οι γερμανικές τράπεζες θα συγκεντρωθούν και πάλι ενόψει έκτα κτης συνάντησης του Eurogroup στις 3 Ιουλίου.
Μια μετακύλιση από μέρους των τραπεζών θα είναι μερική μόνο λύση, καθώς οι εμπορικές τράπεζες κρατούν το 27% του ελληνικού κρατικού χρέους. Επιπλέον 43% ανήκει σε άλλους επενδυτές, όπως διαχειριστές κεφαλαίων, sovereign wealth funds και ξένες κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με την RBC Capital Markets. Η ΕΚΤ, που έχει αποκλείσει την περίπτωση να συμμετέχει σε μετακύληση, κατέχει το 14% ενώ το ΔΝΤ έχει το υπόλοιπο 16%.
Στους παριστάμενους στις συνομιλίες της Ρώμης περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των BNP, Société Générale, Deutsche Bank, Bayerische Landesbank, Intesa SanPaolo και των ασφαλιστικών Axa και Allianz, σύμφωνα με παράγοντες που συμμετείχαν στις συνομιλίες.
«Είναι πολύ, πολύ δύσκολο να υπάρχει λογικός επενδυτής που να θέλει να κρατήσει το άνοιγμά του στην Ελλάδα,» δήλωσε κορυφαίος Ευρωπαίος επενδυτής.
Το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει κήρυξη χρεοστασίου από τους οίκους αξιολόγησης. Και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα σχέδιά τους.  Newscode

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!