Κυβέρνηση με το... χρονόμετρο





«Τέσσερις υποσχέσεις και μια …κηδεία». Η παραπάνω ατάκα κορυφαίου στελέχους της αγοράς αποτυπώνει, εναργώς, την επόμενη ημέρα, μετά το θρίλερ της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου από την Βουλή.


Προκειμένου να πείσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το σκληρότερο διορθωτικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε, μεταπολεμικά, στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Βενιζέλος ανέλαβαν τέσσερις συγκεκριμένες δεσμεύσεις.



- Την πάταξη της φοροδιαφυγής, με ενίσχυση των εισπρακτικών μηχανισμών, ένταση στον έλεγχο πόθεν έσχες όσων έβγαλαν τα λεφτά τους έξω και αυστηρότερα τεκμήρια


- Την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ και των φορολογικών συντελεστών


- Την υλοποίηση ενός διετούς Αναπτυξιακού προγράμματος, με επανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ και εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων από ευρωπαϊκά ταμεία , την ΕΤΕπ και ιδιωτικά κεφάλαια


- Και το «γκριζάρισμα» των αποκρατικοποιήσεων με την υπόσχεση ότι πρώτα θα καθορισθεί η εθνική στρατηγική σε κρίσιμους τομείς όπως η Ενέργεια και τα Δίκτυα


Πρακτικά, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ένα παράλληλο στην εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, πρόγραμμα που αποσκοπεί να δώσει στίγμα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης (πάταξη της φοροδιαφυγής), ελπίδα για το αύριο (αναπτυξιακό πρόγραμμα, φορολογική ελάφρυνση) και να άρει τις επιφυλάξεις αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας.

Παρά δε, την ένταση των δεσμεύσεων, το επικοινωνιακό παιχνίδι που τις συνόδευσε και τις πιέσεις που ασκήθηκαν παρασκηνιακά δεν απέφυγε την νέα … κηδεία.

Ο κ. Π. Κουρουμπλής, καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο, και έθεσε εαυτόν εκτός ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (οι κ.κ Αθανασιάδης και Γιουματζίδης) το ψήφισαν, υπό όρους, και αρκετοί με …βαριά καρδιά.

Μερικές ημέρες μόλις μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έστειλαν στον πρωθυπουργό μήνυμα ότι ηγείται κυβέρνησης υπό αίρεση.

Αίρεση που συναρτήθηκε άμεσα με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης τόσο ως προς τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, όσο και ως προς το παράλληλο πρόγραμμα ανάπτυξης και αλλαγής του φορολογικού συστήματος με πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αντίστοιχο είναι και το μήνυμα των αγορών. Το Χρηματιστήριο υποδέχθηκε την υπερψήφιση χάνοντας τα μεγάλα κέρδη, που κατέγραφε, λόγω της νέας απώλειας στην κυβερνητική πλειοψηφία, μετά την καταψήφιση και διαγραφή Κουρουμπλή, και των ασαφειών που προστέθηκαν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Κυρίως όμως ανησυχεί επειδή κατέστη πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση θα έχει μηδενική ανοχή ακόμη και από την κοινοβουλευτική της ομάδα, η οποία υποχώρησε στους 154 βουλευτές, ανάγοντας σε θρίλερ την ψήφιση κάθε νομοσχεδίου.

Επιχειρηματίες, τραπεζίτες και χρηματιστές αναρωτιούνται πλέον πως θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να περάσει τα δύσκολα μέτρα και τις τομές με οριακή πλειοψηφία και τέτοιο κλίμα αμφισβήτησης εντός της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας.

"Μπορεί οι αγορές να ανακουφίστηκαν από την χθεσινή ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά η εκτίμησή τους ότι η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει έχει ενισχυθεί", τονίζει στο Euro2day επικεφαλής επενδύσεων επενδυτικού οργανισμού.

Το σύνολο σχεδόν των ξένων επενδυτικών τραπεζών, ευρωπαϊκών και αμερικανικών εκτιμούν ότι η Ελλάδα σε μερικούς μήνες από τώρα θα πετάξει … λευκή πετσέτα καθώς η εφαρμογή του σκληρού προγράμματος θα σκοντάφτει στις κοινωνικές αντιδράσεις, προκαλώντας τριγμούς στις εύθραυστες κομματικές ισορροπίες του ΠΑΣΟΚ.

Μονόδρομος η συναίνεση με τη «δεξιά πολυκατοικία»
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της «Δεξιάς Πολυκατοικίας» αποτελεί πλέον μονόδρομο για τα μεγάλα και καυτά θέματα σημειώνοντας ότι η τακτική, που έχουν ξεδιπλώσει οι κ. κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος, το τελευταίο διάστημα, ενισχύει την παραπάνω άποψη.

Η δέσμευση για ριζικά απλοποιημένο φορολογικό σύστημα , η υπόσχεση για μείωση ακόμη και του ΦΠΑ ή των φορολογικών συντελεστών, αν αυτό καταστεί δυνατό από την πορεία του προϋπολογισμού και η συνεχής επίκληση «συμφωνούμε στους στόχους, όχι στην συνταγή» αποτυπώνει την παραπάνω τακτική.

Ήδη για το θέμα της Αρχής Αποκρατικοποιήσεων ( Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας) υπάρχει κατ αρχήν συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατικής Συμμαχίας, η οποία θα αποτυπωθεί πιθανότατα σήμερα στην ψήφιση του Εφαρμοστικού Νόμου. Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε, δε, ότι έχει βολιδοσκοπήσει τον κ. Αλ. Παπαδόπουλο για τη θέση του προέδρου, πρόσωπο που πρότεινε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης.

Από την πλευρά της η Ευρώπη κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να πριμοδοτήσει την επίτευξη συναίνεσης. Μόλις προχθές, ο Επίτροπος επί Οικονομικών θεμάτων κ. Όλι Ρεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δεχθεί η Ευρωζώνη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα, βασικό αίτημα της Νέας Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, η επανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ απαντά στο δεύτερο αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Μάλιστα χθες ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε κάλεσμα στην Ν. Δ και τα λοιπά κόμματα να συμμετάσχουν σε διάλογο ώστε να συνδιαμορφωθούν οι βασικοί του άξονες.

Το διπλό στοίχημα Βενιζέλου
Για να δρομολογηθούν όλα αυτά θα πρέπει η κυβέρνηση να επιτύχει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες τους στόχους του διορθωτικού προυπολογισμού και κάτι παραπάνω. Να εφαρμόσει δηλαδή άμεσα και αποτελεσματικά τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, ταχύτερα δε από τους στόχους, ώστε να μπορέσει να δρομολογήσει δικαιότερο φορολογικό σύστημα.
Πρόκειται για ένα διπλό στοίχημα που έσπευσε να το αναλάβει όλο στους ώμους του ο κ. Βενιζέλος.

Αν το κερδίσει θα συσπειρώσει την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με πιθανότητες επιστροφής κάποιων εκ των διαγραφέντων, θα ανακτήσει εν μέρει την εμπιστοσύνη αγορών και πολιτών η κυβέρνηση και θα διευκολυνθεί η επίτευξη συναίνεσης επί του φορολογικού και της ανάπτυξης .

«Ο κ Βενιζέλος αναλαμβάνει καθήκοντα από σήμερα και θα κριθεί μέσα σε ένα τρίμηνο!» σημειώνει γνωστός επιχειρηματίας σημειώνοντας ότι το crash test για την κυβέρνηση θα είναι η αποτελεσματικότητά της το επόμενο τρίμηνο.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος, ήταν ο μόνος που έπιασε προς το παρόν από πλευράς κυβέρνησης το μήνυμα των αγορών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά « ό,τι νομοθετούμε από εδώ και πέρα θα πρέπει να το εφαρμόζουμε άμεσα».

Το πιο προβεβλημένο στέλεχος από την νεώτερη γενιά των πρωτοκλασάτων του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε μάλιστα να προειδοποιήσει ότι θα παρεμβαίνει πια δημόσια όπου διαπιστώνει αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι κατά την γνώμη του μοναδικό κίνδυνο για την χώρα αποτελεί η πολιτική κρίση η οποία τροφοδοτήθηκε και από τις επιμέρους αστοχίες.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει το διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες . Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψη σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!