Време: «Ο Αλέξανδρος με τον Βουκεφάλα σήκωσαν πολύ σκόνη»




»Μετά από τα πολυποίκιλα σχόλια στα μέσα ενημέρωσης,  για την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια, αντέδρασαν χθες και οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

»Η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά  σε επιστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ισχυρίζεται ότι η σκοπιανή κυβέρνηση προκαλεί την Ελλάδα, συνεχίζοντας την κλοπή της ελληνικής ιστορίας και εφαρμόζοντας πολιτική αρχαιοποίησης.


«Επανειλημμένα εδώ και δύο χρόνια με σχετικές εκθέσεις για την πΓΔΜ εκφράσαμε την ανησυχία μας για το φαινόμενο της αρχαιοποίησης,  τίθεται το ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο αν σκοπεύουν να θέσουν άμεσα και με πιο επιτακτικό τρόπο το ζήτημα στις αρχές της χώρας» ρώτησε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

»Αντίδραση της αντιπολίτευσης.

»Σε επιστολή του, εξάλλου,  προς το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ερωτά αν η ελληνική κυβέρνηση θα αντιδράσει και τι μέτρα θα λάβει το υπουργείο μετά την τοποθέτηση του μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια.

«Εκτός από τις αντιδράσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πολιτικών, η είδηση της τοποθέτησης του μεγαλειώδους μνημείου στο κέντρο των Σκοπίων, έχει γίνει ένα από τα πλέον  ενδιαφέροντα θέματα στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης», σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα.

»Οι  έγκριτες τσεχικές εφημερίδες «Μλάντα Φρόντα Ντνες» και η «Λίντοβε Νόβινι» αναφέρονται χαρακτηριστικά  στην τοποθέτηση του μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου  στα Σκόπια, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του ‘Νετπρες’ στην  Πράγα.

«Το μνημείο του ‘έφιππου πολεμιστή’ της πΓΔΜ, το οποίο τοποθετήθηκε στην πρωτεύουσα, Σκόπια, εντείνει  ακόμη περισσότερο τις ήδη περίπλοκες σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα» γράφει χαρακτηριστικά η «Μλάντα Φρόντα Ντνες» της Πράγας.

»Η εφημερίδα αναφέρει ότι την τοποθέτηση του μνημείου που κοστίζει περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ, την παρακολούθησαν δεκάδες άνθρωποι.

»Παρά το γεγονός ότι η σκοπιανή κυβέρνηση δεν παραδέχθηκε ανοικτά ότι είναι το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εντούτοις αυτό είναι προφανές- σύμφωνα με το τσέχικο δημοσίευμα.

»Οι σκοπιανοί είναι διχασμένοι για το θέμα της τοποθέτησης του αγάλματος.

«Η αντιπολίτευση κάνει, κυρίως, κριτική στο υψηλό κόστος και στις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει στις σχέσεις με της χώρας με την Ελλάδα, και στην τοποθέτησή του αν και η πΓΔΜ είχε λάβει προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες. Το κείμενο της τσεχικής εφημερίδας κλείνει με την αντίδραση της Αθήνας, η οποία έχει καταδικάσει  την τοποθέτηση του μνημείου ως πρόκληση και οικειοποίηση της ελληνικής ιστορίας».


--
Πηγή: Време

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!