Έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου: Ενδείξεις για προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας


Άνθρωποι περπατούν έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες
Πνευματικά Δικαιώματα Virginia Mayo/Copyright 2024 The AP. All rights reserved.


Στο στόχαστρο υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος διαδραμάτισε "σημαντικό ρόλο" σε ρωσική επιχείρηση προπαγάνδας

Η αστυνομία των Βρυξελλών και η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης μια σειρά από ταυτόχρονες εφόδους στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, καθώς και στο σπίτι ενός υπαλλήλου του ευρωκοινοβουλίου στη συνοικία Σκααρμπέκ των Βρυξελλών.

Η επιχείρηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκτεταμένης έρευνας ενάντια στη ρωσική επιρροή, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η Μόσχα χρηματίζει εν ενεργεία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να διαδίδουν προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου από την «καρδιά» των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η βελγική εισαγγελία, η οποία διέταξε τις έρευνες, δήλωσε ότι υπάρχουν "ενδείξεις" ότι ο εν λόγω υπάλληλος του κοινοβουλίου διαδραμάτισε "σημαντικό ρόλο" στην επιχείρηση διασποράς ρωσικής προπαγάνδας, επιβεβαιώνοντας ότι η έφοδος συνδέεται με υπόθεση που αφορά "παρέμβαση, παθητική διαφθορά και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση".

Δεν έγινε άμεσα σαφές ποια θέση κατέχει ο υπάλληλος στο ευρωκοινοβούλιο ούτε αν το άτομο εργάζεται απευθείας για κάποιον από τους εκλεγμένους βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου.

Κληθείσα από το Euronews για επίσημη δήλωση, η εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε: "Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε εν εξελίξει έρευνες".

"Όταν και εφόσον ζητηθεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσει τις ενέργειες της δικαιοσύνης και θα συνεχίσει να το πράττει. Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε πρόσβαση σε ένα γραφείο", πρόσθεσε.

Η επιχείρηση αποτελεί η τελευταία εξέλιξη σε μια εν εξελίξει έρευνα σχετικά με τον ολλανδικό μιντιακό όμιλο Voice of Europe, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα αυτό το μήνα για διακίνηση προπαγάνδας υπέρ του Κρεμλίνου.

Ο όμιλος ισχυριζόταν ότι παρέχει "μη λογοκριμένες ειδήσεις από την Ευρώπη και τον κόσμο" και μόλις φέτος τον Μάρτιο πραγματοποίησε προσωπικές συνεντεύξεις και συζητήσεις με εν ενεργεία ευρωβουλευτές που μεταδόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Στα τέλη Μαρτίου, οι τσεχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν ρωσική επιχείρηση που διεξαγόταν μέσω της Voice of Europe, υποστηρίζοντας ότι είχαν γίνει οικονομικές συναλλαγές με εκλεγμένους αξιωματούχους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε εθνικά κοινοβούλια.

Σύμφωνα με τσεχικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, οι καταγγελίες αφορούν πολιτικούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ουγγαρία.

Ένας από τους ευρωβουλευτές που παραχώρησαν συνέντευξη στο συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης ήταν ο Anders Vistisen, ο οποίος εκπροσωπεί την ακροδεξιά παράταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) - σε συζητήσεις ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ερωτηθείς από το Euronews νωρίτερα αυτό το μήνα αν είχε πληρωθεί για τη συνέντευξη αυτή, ο Vistisen αρνήθηκε κατηγορηματικά: "Όχι, φυσικά όχι. Εκείνη η συνέντευξη δόθηκε όπως όλες οι άλλες. Μου ζητήθηκε να δώσω μια συνέντευξη και το έκανα. Αυτή είναι η δουλειά μου ως πολιτικός".

Ο ευρωβουλευτής Maximilian Krah -του οποίου το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αποβλήθηκε πρόσφατα από την ευρωπαϊκή του οικογένεια, αφού έκανε καταδικαστικά ναζιστικά σχόλια σε ιταλική εφημερίδα- αρνήθηκε επίσης τους δεσμούς του με τον όμιλο Voice of Europe, υποστηρίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι έδωσε συνεντεύξεις στο μέσο, δεν είχε επωφεληθεί οικονομικά.

"Δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος ισχυρισμός ότι πληρώθηκα για κάτι από αυτά", δήλωσε ο Krah στο X. "Αυτό δείχνει τι να σκεφτεί κανείς για την τρέχουσα εκστρατεία: Τίποτα!"

Ο βοηθός του Krah έχει έκτοτε συλληφθεί ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Η τελευταία εξέλιξη  έρχεται λίγες ημέρες πριν περίπου 370 εκατομμύρια ψηφοφόροι της ΕΕ προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια εκλογική διαδικασία που πολύ φοβούνται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο του Κρεμλίνου.

https://gr.euronews.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»