Αναγκάστε τη Ρωσία να κάνει ειρήνη, προτρέπει ο Ζελένσκι τη Δύση

 



Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προέτρεψε τους δυτικούς ηγέτες να πιέσουν τη Ρωσία για ειρήνη χρησιμοποιώντας «όλα τα απαραίτητα μέσα».

Μιλώντας στην Ισπανία, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει «απτός εξαναγκασμός της Ρωσίας», η οποία επιδιώκει «να καταστρέψει την Ουκρανία και να προχωρήσει».

Ο Ζελένσκι έχει πει εδώ και καιρό ότι δεν θα διαπραγματευτεί απευθείας με τη Ρωσία έως ότου οι δυνάμεις της Μόσχας εγκαταλείψουν όλη την ουκρανική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Η έκκλησή του, ωστόσο, έρχεται καθώς η Ρωσία σημειώνει κέρδη έναντι της Ουκρανίας, με το Κίεβο να υποφέρει από έλλειψη όπλων που προμηθεύονται από τη Δύση.

Η Ρωσία, είπε, ρίχνει περίπου 3.200 αεροπορικές βόμβες στην Ουκρανία κάθε μήνα.

«Πώς το παλεύεις αυτό;» Ο κ. Ζελένσκι ρώτησε τους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη πού συνάντησε τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε την ιδέα να προσκαλέσει τη Ρωσία σε μια προγραμματισμένη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία τον επόμενο μήνα.

Στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι περισσότερων από 90 χωρών.

Οι αντιπρόσωποι θα «προσπαθήσουν να χαράξουν μια πορεία για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία» με βάση 10 αιτήματα που τέθηκαν από το Κίεβο που ζητούν την επιστροφή όλων των εδαφών που έχουν εισβληθεί, τις αποζημιώσεις για ζημιές που σχετίζονται με τον πόλεμο και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη Ρωσικά εγκλήματα πολέμου, ένα σχέδιο που η Μόσχα απέρριψε κατηγορηματικά.

Η Ρωσία δηλώνει δημόσια ότι είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες, υπό τον όρο ότι τα εδάφη που έχουν ήδη καταληφθεί στην Ουκρανία παραμένουν υπό τον έλεγχό της.

Στη Μαδρίτη, ο κ. Ζελένσκι προέτρεψε τους δυτικούς ηγέτες να άρουν τις απαγορεύσεις στα δωρισμένα όπλα που χρησιμοποιούνται για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.

Οι περισσότερες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν επιμείνει ότι το Κίεβο εστιάζει τις επιθέσεις του στις ρωσικές δυνάμεις που κατέχουν ουκρανικό έδαφος.

«Πρέπει να συνεργαστούμε και να ασκήσουμε πίεση όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στους εταίρους μας για να μας δώσουν την ευκαιρία να αμυνθούμε ενάντια στη Ρωσία», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

Τη Δευτέρα, η Ρωσία δήλωσε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν άλλα δύο χωριά στην ανατολική Ουκρανία, καθώς μια νέα καλοκαιρινή επίθεση συνεχίζει να κερδίζει δυναμική.

Τα κέρδη της Ρωσίας στα βορειοανατολικά της χώρας ήταν τα πιο σημαντικά της εδώ και 18 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δυνάμεις της έχουν κολλήσει σε μεγάλο βαθμό σε έντονες μάχες στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι τα κέρδη θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας ευρύτερης επίθεσης, λέγοντας την Κυριακή ότι η Μόσχα συγκεντρώνει «μια άλλη ομάδα στρατευμάτων κοντά στα σύνορά μας», περίπου 90 χιλιόμετρα (56 μίλια) βορειοδυτικά της πόλης Χάρκοβο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

https://www.bbc.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»