Η Ουκρανία στους χάρτες: Παρακολούθηση του πολέμου με τη Ρωσία


Οι μάχες μαίνονται στην Ουκρανία εδώ και δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας, με τις δυνάμεις της Μόσχας να προχωρούν τις τελευταίες εβδομάδες μετά από μήνες εικονικού αδιεξόδου.

Ακολουθούν οι τελευταίες εξελίξεις:

  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει βόρεια και βορειοανατολικά του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας
  • Η Ρωσία έχει επίσης εντείνει τις επιθέσεις κατά μήκος του ανατολικού μετώπου από τον Απρίλιο, αν και η προέλασή της έχει χαρακτηριστεί ως ήσσονος σημασίας
γραμμή

Η Ρωσία προχωρά βόρεια του Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τα διεθνή σύνορα προς τα βόρεια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, Χάρκοβο και έχουν κάνει αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν «σημαντικές τακτικές προόδους».

Οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που εδρεύουν στις ΗΠΑ λένε ότι έχουν προχωρήσει σε βόρειες περιοχές της πόλης Βοβτσάνσκ και φαίνεται ότι έχουν πάρει τον έλεγχο του Κεντρικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Βοβτσάνσκ. Μικρά κέρδη έχουν κάνει και στο χωριό Σταρίτσια και έχουν προχωρήσει πιο κοντά στο χωριό Λύπτση στα δυτικά.

Χάρτης που δείχνει τις ρωσικές προόδους κοντά στο Χάρκοβο

Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην περιοχή μετά τις αιφνιδιαστικές εισβολές της Παρασκευής πέρα ​​από τα σύνορα, καταλαμβάνοντας πολλά χωριά και οικισμούς σε μια από τις πιο σημαντικές χερσαίες επιθέσεις από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Vovchansk, που βρίσκεται 74 χιλιόμετρα (45 μίλια) από το Χάρκοβο, έχει βομβαρδιστεί σφοδρά τις τελευταίες ημέρες. Αν και είναι μια σημαντική πόλη στην περιοχή, το Vovchansk δεν έχει ιδιαίτερη στρατιωτική σημασία, αν και η κατάληψη του θα ήταν πλήγμα στο ηθικό της Ουκρανίας.

Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι σταθεροποιούν την κατάσταση και ότι ο ρυθμός των ρωσικών επιχειρήσεων στην περιοχή μειώνεται.

Χιλιάδες άμαχοι έχουν καταφύγει προς το Χάρκοβο και υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των Ουκρανών διοικητών για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν τα ρωσικά στρατεύματα φτάσουν στην εμβέλεια του πυροβολικού της πόλης.

Η εκτίμηση του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD) είναι ότι η Ρωσία «σχεδόν σίγουρα προσπαθεί να εκτρέψει τους ουκρανικούς πόρους μακριά από άλλα μέρη της πρώτης γραμμής», αλλά προσθέτει: «Είναι απίθανο η Ρωσία να έχει αναπτύξει επαρκή μαχητική ισχύ για να καταλάβει την πόλη (Χάρκοβο) χωρίς να εκτρέψουν πρόσθετες δυνάμεις στην περιοχή».

Ωστόσο, ο αμυντικός ανταποκριτής του BBC, Τζόναθαν Μπιλ, που βρίσκεται στην περιοχή, λέει ότι θα είναι δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή και ότι πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 30.000 επιπλέον στρατιώτες λίγο πάνω από τα σύνορα.

Ρωσική πρόοδος στα ανατολικά

Η εισβολή απέχει μερικά μίλια από την κύρια γραμμή του μετώπου προς τα ανατολικά, όπου η Ρωσία συνεχίζει τις επιθετικές της επιχειρήσεις και προχωρά προς τα εμπρός από τον Οκτώβριο του 2023.

Το Υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις εντάθηκαν περαιτέρω τον Απρίλιο - αυξημένες κατά 17% από τον Μάρτιο - με περισσότερα από τα τρία τέταρτα στις περιοχές γύρω από τις πόλεις Avdiivka και Bakhmut.

Χάρτης που δείχνει τμήμα της πρώτης γραμμής στα ανατολικά

Η Ρωσία είχε μια αξιοσημείωτη επιτυχία στην πόλη Avdiivka, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα αποχώρησαν τον Φεβρουάριο μετά από μήνες μάχης. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τώρα τον έλεγχο ό,τι έχει απομείνει από την πόλη και ωθούνται προς τα δυτικά.

Χάρτης που δείχνει τις ρωσικές προόδους γύρω από την Avdiivka

Η Avdiivka, η οποία θα ήταν μια πιθανή πύλη για την Ουκρανία για να φτάσει στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Ντόνετσκ, είναι πόλη πεδίο μάχης από το 2014, όταν μαχητές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις των περιοχών του ανατολικού Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Σχεδόν όλος ο προπολεμικός πληθυσμός της Avdiivka με περισσότερους από 30.000 ανθρώπους έχει φύγει και η ίδια η πόλη έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Η πτώση του σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη γραμμή του μετώπου μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων (620 μίλια) από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την κοντινή πόλη Bakhmut τον Μάιο του 2023.

Μάχη για τον Μπαχμούτ

Το ίδιο το Bakhmut παραμένει σημείο ανάφλεξης και έχει υπομείνει μερικές από τις σκληρότερες μάχες του πολέμου.

Ωστόσο, αν και η Ουκρανία κέρδισε κάποιο έδαφος στις γύρω περιοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ρωσικές δυνάμεις έκτοτε έχουν προχωρήσει γύρω από την πόλη. Το ISW αναφέρει ότι η περιοχή στα δυτικά και νότια της πόλης συνεχίζει να αλλάζει χέρια.

Χάρτης που δείχνει τις ρωσικές προόδους γύρω από το Bakhmut

Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι επιθέσεις στο Chasiv Yar, το οποίο βρίσκεται σε ψηλό έδαφος στα δυτικά του Bakhmut, αυξήθηκαν κατά 200% από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο και ότι η Ρωσία πιθανότατα προσπαθούσε να αποκτήσει τον έλεγχο της πόλης.

«Παρά την σημαντική αύξηση των επιθέσεων σε αυτόν τον άξονα, η Ρωσία σημείωσε μόνο μικρά τακτικά κέρδη στην περιοχή τον Απρίλιο και σχεδόν σίγουρα υπέστη σοβαρές απώλειες», πρόσθεσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Δύο χρόνια αγώνα

Η εισβολή της Ρωσίας ξεκίνησε με δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία πριν τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου 2022.

Τα ρωσικά χερσαία στρατεύματα κινήθηκαν γρήγορα και μέσα σε λίγες εβδομάδες είχαν τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της Ουκρανίας και είχαν προχωρήσει στα προάστια του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν το Χάρκοβο και είχαν καταλάβει εδάφη στα ανατολικά και νότια μέχρι τη Χερσώνα και περικύκλωσαν το λιμάνι της Μαριούπολης.

Τέσσερις χάρτες που δείχνουν πώς έχει αλλάξει η κατάσταση στο έδαφος από την εισβολή της Ρωσίας.

Αλλά χτύπησαν πολύ ισχυρή ουκρανική αντίσταση σχεδόν παντού και αντιμετώπισαν σοβαρά υλικοτεχνικά προβλήματα, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα με ανεπαρκή κίνητρα υπέφεραν από ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και πυρομαχικά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έσπευσαν επίσης να αναπτύξουν όπλα από τη Δύση, όπως το αντιαρματικό σύστημα Nlaw, το οποίο αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό ενάντια στη ρωσική προέλαση.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, η εικόνα είχε αλλάξει δραματικά και, έχοντας αποτύχει να καταλάβει το Κίεβο, η Ρωσία αποσύρθηκε εντελώς από τον Βορρά. Από τότε, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στο έδαφος.

Από τους Dominic Bailey, Mike Hills, Paul Sargeant, Tural Ahmedzade, Chris Clayton, Kady Wardell, Mark Bryson, Sana Dionysiou, Gerry Fletcher, Kate Gaynor, Filipa Silverio και Erwan Rivault

γραμμή

Σχετικά με αυτούς τους χάρτες

Για να υποδείξουμε ποια μέρη της Ουκρανίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων, χρησιμοποιούμε καθημερινές αξιολογήσεις που δημοσιεύονται από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με το Πρόγραμμα Κρίσιμων Απειλών του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας . Για να δείξουμε βασικούς τομείς όπου σημειώνονται πρόοδοι, χρησιμοποιούμε επίσης ενημερώσεις από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και την έρευνα του BBC.

Η κατάσταση στην Ουκρανία κινείται συχνά γρήγορα και είναι πιθανό να υπάρξουν στιγμές που υπήρξαν αλλαγές που δεν αντικατοπτρίζονται στους χάρτες.

https://www.bbc.com/news/world-europe-60506682

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»