Τα επεκτατικά όνειρα της Τουρκίας βρίσκονται πλέον στη διδακτέα ύλη των μαθητών


Από την προσεχή σχολική χρονιά οι Τούρκοι μαθητές και μαθήτριες (από το… νηπιαγωγείο έως την τελευταία τάξη του Λυκείου) θα «εμπλουτίζουν» την «εθνική τους συνείδηση» με μαθήματα για την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα. Δεν θα γράφεται δηλαδή, όπως μαθαίνω, στα μαθήματα «Αιγαίο», αλλά θάλασσα των νησιών.

Στα σχολικά βιβλία θα συμπεριληφθούν και χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας για να εξηγείται καλύτερα η ανατολική Μεσόγειος, η Θάλασσα των Νήσων (όπως αποκαλείται το Αιγαίο) και η στρατηγική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο. Η ενσωμάτωση ενός δόγματος εξωτερικής πολιτικής στην τουρκική εκπαίδευση υποδηλώνει μια αλλαγή προσέγγισης προς ένα πιο εθνικιστικό πλαίσιο.

Όλη η νέα διδακτέα πλέον ύλη της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας στα σχολικά βιβλία, δείχνει τις επεκτατικές βλέψεις ή τα απραγματοποίητα όνειρα της Τουρκίας στην περιοχή μας.

***

Όταν η εθνική ατζέντα για την τιμή της φέτας εκτοπίζει την ευρωπαϊκή

‘Ελεγε ο Όττο Φον Μπίσμαρκ: «Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές». Επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, τα ψέματα, τα πολιτικά, πάνε και έρχονται. Ελάχιστοι, φερ΄ειπείν υποψήφιοι ομιλούν για την ευρωπαϊκή ατζέντα, πάνω στην οποία διεξάγονται οι ευρωεκλογές.

Για παράδειγμα, ακούς υποψηφίους να κάνουν λόγο για συντάξεις ή ότι η ευρωβουλή χρειάζεται έναν… οικονομολόγο (ωσάν δεν έχει), ομιλούν για αυξήσεις μισθών (εάν εκλεγούν), για την ακρίβεια, για την τιμή της φέτας, για τη μείωση ή όχι του ΦΠΑ, για τα ράντζα στα νοσοκομεία και την κατάρρευση του ΕΣΥ, θέματα βεβαίως ενδιαφέροντα (ωσάν να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο εθνικών εκλογών) πλην όμως όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Τι είδους θέματα ενδιαφέρουν την ατζέντα όλων των χωρών της ΕΕ; Πρώτο και σημαντικό η κοινή αγροτική πολιτική, ακολουθεί ο αμυντικός βραχίονας, η διεύρυνση άλλων κρατών (κυρίως των Δυτικών Βαλκανίων). το προσφυγικό, ο ευρωστρατός, η τεχνητή νοημοσύνη και βεβαίως το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης 2 (όπου θα δοθεί πραγματική μάχη). Ακούσατε κάποιον υποψήφιο (όχι πολιτικό αρχηγό), στις ατέλειωτες ώρες των πολιτικών συζητήσεων στα πάνελ των τηλεοράσεων να συζητεί για τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας;

tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»