Η Παπούα Νέα Γουινέα φοβάται ότι χιλιάδες θάφτηκαν μετά από κατολίσθηση

Μια θανατηφόρα κατολίσθηση που οι χωρικοί στην Παπούα Νέα Γουινέα λένε ότι έπληξε σαν «βόμβα που εκρήγνυται» μπορεί να έθαψε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους ζωντανούς, φοβάται μια κυβερνητική υπηρεσία.

Ο αριθμός - που δόθηκε από τον αναπληρωτή διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Καταστροφών της χώρας - είναι πολύ υψηλότερος από τους 670 που πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) το Σαββατοκύριακο.

Οι ακριβείς αριθμοί των θυμάτων της καταστροφής, που έπληξε το χωριό τα ξημερώματα της Παρασκευής, ήταν δύσκολο να προσδιοριστούν.

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες για τη διάσωση επιζώντων ή την απομάκρυνση των σορών από τα ερείπια έχουν μέχρι στιγμής παρεμποδιστεί από ερείπια βάθους 10 μέτρων (32 πόδια) σε ορισμένα σημεία, αποκλεισμένη πρόσβαση και έλλειψη επαρκούς εξοπλισμού.

Όμως, στο έδαφος, οι ελπίδες εξασθενούν για τους κατοίκους του βουνού που σάρωσαν από την καταστροφή στην επαρχία Ένγκα.

"Κανείς δεν δραπέτευσε. Δεν ξέρουμε ποιος πέθανε γιατί τα αρχεία είναι θαμμένα", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ένας δάσκαλος από ένα γειτονικό χωριό, ο Jacob Sowai.

Στεκόμενη στα συντρίμμια της καταστροφής - η οποία εκτείνεται για σχεδόν ένα χιλιόμετρο - η Evit Kambu είπε ότι ένιωθε αβοήθητη.

«Έχω 18 μέλη της οικογένειάς μου θαμμένα κάτω από τα συντρίμμια και το χώμα στα οποία στέκομαι, και πολλά περισσότερα μέλη της οικογένειάς μου στο χωριό δεν μπορώ να υπολογίσω», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Λάσεν Ίσο είπε στην τοπική εφημερίδα The National ότι χτύπησε «σαν βόμβα που εκρήγνυται σε κλάσματα δευτερολέπτου», ενώ η Έντι Πίτερ είπε ότι την είδε να τρέχει προς το σπίτι της «σαν θαλάσσιο κύμα».

"Ο σύζυγός μου γύρισε πίσω καθώς τα τέσσερα παιδιά μας κοιμόντουσαν. Έφυγα και όλοι παγιδεύτηκαν και σκοτώθηκαν", είπε στην εφημερίδα.

Περίπου 3.800 άνθρωποι ζούσαν στην περιοχή πριν από την καταστροφή.

Η επιστολή της Lusete Laso Mana του Εθνικού Κέντρου Καταστροφών ανέφερε ότι η ζημιά ήταν "εκτεταμένη" και ότι "προκάλεσε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της χώρας".

Reuters Μια δορυφορική εικόνα της περιοχής πριν από την κατολίσθησηReuters
Reuters Η περιοχή μετά την κατολίσθησηReuters
Εικόνες πριν και μετά της περιοχής - που δείχνουν τη μεγάλη κατολίσθηση να τρέχει κάτω από το βουνό

Τη Δευτέρα ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ', ο οποίος είναι επίσης αρχηγός του κράτους της Παπούα Νέας Γουινέας, έστειλε τα συλλυπητήρια του και της βασίλισσας.

Πρόσθεσε ότι τρέφει «μεγάλο θαυμασμό για την εξαιρετική ανθεκτικότητα» του λαού της χώρας, την οποία είχε δει ο ίδιος από πρώτο χέρι.

«Πιστεύω ότι οι κοινότητές σας θα ενωθούν για να υποστηρίξουν τους επιζώντες και την ανάκαμψη σε αυτές τις σπαραχτικές συνθήκες», ανέφερε η δήλωσή του στο X.

Ο Πρωθυπουργός Τζέιμς Μαράπε εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και διέταξε την αμυντική δύναμη της χώρας και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Πορτ Μόρεσμπι.

Ωστόσο, οι ντόπιοι στο χωριό Καοκαλάμ που έχει πληγεί λένε ότι ακόμη περιμένουν τους αξιωματούχους να παρέμβουν με μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης.

Ένας ηγέτης της κοινότητας που επισκέφτηκε την τοποθεσία είπε στο BBC οι ντόπιοι ένιωσαν ότι είχαν αφεθεί να τα βγάλουν πέρα ​​μόνοι τους. Χρησιμοποιούσαν φτυάρια και τα γυμνά τους χέρια για να προσπαθήσουν να ξεθάψουν τους ανθρώπους.

"Έχουν περάσει σχεδόν τρεις με τέσσερις ημέρες τώρα, αλλά [πολλά] πτώματα δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα. Είναι ακόμα καλυμμένο από την κατολίσθηση και οι άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να τα ξεθάψουν - καλούν την κυβέρνηση για υποστήριξη και βοήθεια." Ο Ignas Nembo είπε στο πρόγραμμα Newshour του BBC.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος της αστυνομίας από την επαρχία είπε στο BBC ότι είδε στρατιώτες να φτάνουν στο σημείο και προσπαθούσαν να αφαιρέσουν ογκόλιθους για να προσπαθήσουν να απελευθερώσουν τους παγιδευμένους.

Ο Αναπληρωτής Διοικητής της Επαρχιακής Αστυνομίας Μάρτιν Κελέι περιέγραψε αυτές τις προσπάθειες ως επισφαλείς - καθώς η αφαίρεση ογκόλιθων μεγέθους αυτοκινήτου και άλλων μεγάλων φραγμών κινδύνευε περαιτέρω ολισθήσεις βράχων.

"Το σκάψιμο είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή γιατί ανησυχούμε για περαιτέρω κατολισθήσεις και θανάτους - έτσι οι ντόπιοι σκάβουν μόνο από εκεί που μπορούν να δουν ότι είναι ασφαλές. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όπου μπορούμε να δούμε ότι οι άνθρωποι είναι θαμμένοι", είπε. είπε.

Είχε επισκεφθεί το σημείο πολλές φορές μετά την κατάρρευση της Παρασκευής και ισχυρίστηκε ότι οι επιζώντες εξακολουθούσαν να ακούγονται να ζητούν βοήθεια κάτω από τα ερείπια.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα ζευγάρι ανασύρθηκε ζωντανό κάτω από βράχους. Είχαν επιβιώσει καθώς το σπίτι τους έπιασε μόνο την άκρη της επίθεσης της κατολίσθησης.

Σώθηκαν αφού οι διασώστες άκουσαν τις κραυγές τους για βοήθεια, ανέφερε το τοπικό κανάλι NBC.

Χάρτης

Οι εναπομείναντες κάτοικοι απομακρύνονται καθώς η περιοχή παραμένει υψηλού κινδύνου εν μέσω προβλέψεων για περαιτέρω βροχοπτώσεις.

«Το έδαφος είναι επίσης αρκετά ασταθές αυτή τη στιγμή και κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω κατολίσθηση», δήλωσε η Τζάστιν Μακ Μάχον, η συντονίστρια της Care Australia, μιας από τις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας επί τόπου.

«Αποφασίσαμε να μείνουμε έξω προς το παρόν για να δώσουμε στις αρχές χρόνο να αξιολογήσουν σωστά την κατάσταση για να διεξαγάγουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και ανάκτησης».

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ στη χώρα είχε επίσης περιγράψει στο BBC τις δυσκολίες γύρω από τη διάσωση.

Ο Serhan Aktoprak από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης είπε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομάδες που προσπαθούν να ανακτήσουν πτώματα, συμπεριλαμβανομένης της απροθυμίας ορισμένων θλιμμένων συγγενών να αφήσουν βαριά μηχανήματα κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αντίθετα, είπε, «οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ραβδιά, μπαστούνια, μεγάλες γεωργικές διχάλες για να απομακρύνουν τα πτώματα που είναι θαμμένα κάτω από το χώμα».

Τα πληρώματα στο σημείο αναφέρουν επίσης ότι οι προσπάθειες διάσωσης εμποδίζονται από μεγάλες ζημιές στον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στην πόλη. Η κατολίσθηση προκάλεσε ζημιές σε μήκος περίπου 200 μέτρων (650 πόδια), είπε η κ. Μακ Μάχον.

Η κατολίσθηση του όρους Mungalo σημειώθηκε στα υψίπεδα Ένγκα, στα βόρεια του νησιωτικού έθνους.

Τοπικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι αποδίδουν την κατάρρευση του βουνού σε εβδομάδες έντονων βροχοπτώσεων και άλλων υγρών συνθηκών στην περιοχή.

Με ρεπορτάζ από την Tiffanie Turnbull στο Σίδνεϊ

https://www.bbc.com/news/articles/cx778nq0jzyo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»