Γεωλόγος πιστεύει ότι έλυσε ένα από τα μυστήρια της Μόνα Λίζα! Γιατί το κρατούσε μυστικό για 30 χρόνια




Η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι -ένας από τους πιο διάσημους πίνακες τέχνης στον κόσμο- καλύπτεται από μυστήριο: από τα ερωτήματα γύρω από την ταυτότητα της μορφής μέχρι την αινιγματική έκφρασή της. Τώρα, τουλάχιστον ένα από τα μυστικά του έργου τέχνης έχει αποκαλυφθεί, σύμφωνα με έναν γεωλόγο που εδρεύει στην Ιταλία.

Η Ann Pizzorusso, η οποία είναι γεωλόγος και ιστορικός τέχνης με ειδίκευση στον Λεονάρντο και την εποχή της Αναγέννησης, πιστεύει ότι έχει βρει την τοποθεσία της Μόνα Λίζα χρησιμοποιώντας τις γεωλογικές της γνώσεις.

Πριν από τρεις δεκαετίες, η Pizzorusso επισκέφθηκε την πόλη Lecco στη νοτιοανατολική όχθη της λίμνης Κόμο στην Ιταλία -όπου πιστεύει ότι τοποθετείται ο πίνακας- για να ακολουθήσει τα βήματα του Λεονάρντο, εξοπλισμένη με ημερολογιακές σημειώσεις και σχέδια του καλλιτέχνη. «Στο σημειωματάριό του αναφέρει ότι βρισκόταν στο Lecco», δήλωσε στο CNN. «Εργαζόταν ως μηχανικός».

Σύμφωνα με τον Pizzorusso, το project στο οποίο εργαζόταν ο Λεονάρντο ακυρώθηκε, αλλά τα σχέδια του γεωλογικού πεδίου παρέμειναν (ένα σχέδιο με κόκκινη κιμωλία μιας οροσειράς κοντά στο Lecco ανήκει στη Βασιλική Συλλογή στο Windsor του Λονδίνου).

Η εκτίμηση της γεωλόγου

Αν και η Pizzorusso δεν είναι η πρώτη που έχει διατυπώσει θεωρίες για την τοποθεσία της Μόνα Λίζα (το 2011, ένας ιστορικός τέχνης απέδωσε το σκηνικό του πίνακα σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Μπόμπιο, ενώ ένας άλλος στο Αρέτσο), πιστεύει ότι είναι η πρώτη γεωλόγος που το κάνει.

Προηγούμενες εκτιμήσεις έχουν επικεντρωθεί στην τοξωτή γέφυρα πάνω από τον δεξιό ώμο της Μόνα Λίζα. Ωστόσο, η Pizzorusso επιμένει ότι περισσότερα μπορούν να προκύψουν από τον μοναδικό βραχώδη σχηματισμό στον ορίζοντα.

«Αν κοιτάξετε στο φόντο, θα δείτε κορυφές. Είναι ένα είδος διάβρωσης που συμβαίνει στον ασβεστόλιθο που έχει ρωγμές μέσα του και σπάει σε κομμάτια, σχεδόν σαν πριονωτό μοτίβο... Μπορούμε να αποδείξουμε ότι ο ασβεστόλιθος υπάρχει στο (Lecco). Όταν κοιτάζετε τη Μόνα Λίζα, υπάρχει μια σειρά από βουνά στο βάθος που έχουν αυτό το πριονωτό μοτίβο».

Ομοίως, το νερό που βρίσκεται πίσω από τη Μόνα Λίζα είναι συγκεκριμένο από γεωλογικής άποψης, καθώς η Pizzorusso πιστεύει ότι είναι η λίμνη Κόμο.

«Αν κοιτάξετε πίσω της υπάρχουν οι μακρόστενες παγωμένες λίμνες που έχουν ένα ιδιαίτερο σχήμα σαν δάχτυλα», είπε.

Κρατούσε την εκτίμησή της μυστική για 30 χρόνια

Παρά την σιγουριά της, η Pizzorusso κρατούσε την υποψία της μυστική για 30 χρόνια, λέγοντάς το μόνο σε άλλους μελετητές του Λεονάρντο σε περιστασιακές συζητήσεις. Επέστρεψε στο Lecco αυτή την εβδομάδα, εξακολουθώντας να είναι σίγουρη ότι «όλα ταιριάζουν» και τώρα θα παρουσιάσει τα ευρήματά της σε ένα συνέδριο γεωλογίας στην πόλη.

Αν και η σύνδεση της γεωεπιστήμης και της ιστορίας της τέχνης μπορεί να φαίνεται ανόμοια, η Pizzorusso υποστηρίζει ότι η διεπιστημονική προσέγγιση μπορεί να εμπλουτίσει την εμπειρία θέασης του έργου του Λεονάρντο.

«Ο Botticelli, ακόμη και ο Michelangelo έκαναν απαίσια φόντα επειδή θεωρούσαν ότι οι μορφές ήταν πιο σημαντικές», δήλωσε στο CNN. «Αν το φόντο είναι ζωγραφισμένο σωστά, σου δίνει μεγαλύτερη εκτίμηση για τη φύση».

Αν και η Pizzorusso παραδέχεται ότι έχει εκπλαγεί από το εκτεταμένο ενδιαφέρον. «Είναι μια απόδειξη του πόσο πολύ αγαπούν οι άνθρωποι αυτόν τον πίνακα».

Αλλά η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα μυστήρια. Αν η τοποθεσία είναι το Lecco, όπως εκτιμά η Pizzorusso, τότε παραμένουν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το γιατί ο διάσημος ζωγράφος επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο για το συγκεκριμένο πορτρέτο.

https://www.ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»