Το 2,5 χιλιάδων ετών κράνος των αρχαίων Ιλλυριών εκπλήσσει τους αρχαιολόγους

Μάιος 10, 2024. Ελλάδα.

Το κράνος 2.500 ετών βρέθηκε όρθιο σε μια πέτρινη κατασκευή στον ταφικό τύμβο. 

 Οι αρχαιολόγοι στην Κροατία ανακάλυψαν ένα μεταλλικό κράνος 2.500 ετών μέσα σε ένα τύμβο των Ιλλυριών που μπορεί να ήταν μέρος αναθήματος ή μέρος λατρευτικής πρακτικής. 

Το κράνος ανακαλύφθηκε σε μια πέτρινη κατασκευή μέσα σε ένα τύμβο στον αρχαιολογικό χώρο Gomile.

Χρονολογείται κάπου μεταξύ του τέλους του έκτου αιώνα π.Χ. και των αρχών του τέταρτου αιώνα π.Χ., είπε ο Χερβόιε Ποτρεμπίτσα, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, ο οποίος ηγείται της ανασκαφής, σε ένα email στο Live Science. 

Η τοποθεσία Gomile έχει πολλαπλούς ταφικούς τύμβους και βρίσκεται κοντά στο χωριό Ζακότορας, στη χερσόνησο  Πελιέσακ κοντά στην Αδριατική Θάλασσα.

 «Κάθε τύμβος [περιέχει] πολλούς τάφους και κάθε τάφος περιέχει πολλαπλές ταφές», είπε ο Ποτρεμπίτσα. 

Σύμφωνα με τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων,  την εποχή που κατασκευάστηκε το κράνος στην περιοχή υπήρχε ένας λαός που οι Έλληνες αποκαλούσαν Ιλλυριούς.

Οι Ιλλυριοί χωρίστηκαν σε διαφορετικές φυλές και βασίλεια και σταδιακά κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους σε μια σειρά πολέμων που έλαβαν χώρα μεταξύ 229 και 168 π.Χ.

Ενώ το κράνος που βρέθηκε πρόσφατα δεν έχει υποστεί ακόμη συντήρηση, «φαίνεται να είναι σε τέλεια κατάσταση», είπε ο Ποτρεμπίτσα.

Η πέτρινη κατασκευή που κρατά το κράνος είναι ξεχωριστή από όλους τους τάφους στον ταφικό τύμβο, γεγονός που υποδηλώνει ότι προοριζόταν ως ανάθημα «σε αποθανόντες προγόνους ή μέρος κάποιας λατρευτικής πρακτικής που σχετίζεται με ολόκληρο τον τύμβο και όχι [ένα] συγκεκριμένο άτομο ή τάφος», είπε ο Ποτρεμπίτσα. 

Εάν το κράνος που βρέθηκε πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε στη μάχη, είναι πιθανόν να είχε ψυχολογική επίδραση στον εχθρό, δήλωσε στο Live Science ο Ντομάγκοϊ Πέρκιτς, διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου, που αποτελεί μέρος των Μουσείων του Ντουμπρόβνικ, και ερευνητής που εργάζεται στην ανασκαφή.

«Απλώς προσπαθήστε να φανταστείτε έναν πολεμιστή με ένα γυαλιστερό [κράνος] στο κεφάλι του, στον ήλιο, την παραμονή μιας μάχης … αυτή η στιγμή και μόνο προκαλεί δέος στον εχθρό».

Το 2020, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα άλλο κράνος σε μια πέτρινη κατασκευή σε έναν κοντινό τύμβο, είπε ο Ποτρεμπίτσα. Όπως το κράνος που βρέθηκε πρόσφατα, πιθανότατα δεν προοριζόταν για κανένα άτομο ή τάφο. 

Το Κέντρο Προϊστορικής Έρευνας στο Ζάγκρεμπ, του οποίου ο Ποτρέμπιτσα είναι πρόεδρος, συντονίζει την έρευνα στον χώρο Γκόμιλε και συνεργάζεται με επιστήμονες από τα Μουσεία του Ντουμπρόβνικ και το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας στην Κροατία. 

https://echedoros.blog

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»