Βρετανία: 50 πολιτικοί αντίπαλοι, ενώνονται και ζητούν να επιτραπούν απευθείας πτήσεις στο ψευδοκράτος στην Κύπρο


30/05/2024  21:36

Η Independent αναφέρει σε δημοσίευμά της πως 50 πολιτικοί από διάφορα κόμματα στην Βρετανία, αποφάσισαν να ζητήσουν από τον Ντέιβιντ Κάμερον να τερματίσει την απαγόρευση πτήσεων στο ψευδοκράτος.

Με τίτλο: «Οι πολιτικοί αντίπαλοι ενώνονται για να απαιτήσουν τον τερματισμό της τουρκοκυπριακής απομόνωσης» το δημοσίευμα κάνει λόγο για μία «διακομματική ομάδα 50 πολιτικών με επιρροή, η οποία προέτρεψε τον υπουργό Εξωτερικών Λόρδο Κάμερον να τερματίσει την “τιμωρητική και άδικη απαγόρευση” του Ηνωμένου Βασιλείου στις απευθείας πτήσεις προς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Οι 50 βουλευτές έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών ως μία «τελευταία προσπάθεια πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου για τις γενικές εκλογές», με την στήριξη μάλιστα του Τζακ Στρο από τους Εργατικούς και του Ιαν Ντάνκαν Σμιθ από τους Τόρις.

«Η κίνηση έρχεται καθώς το διαιρεμένο νησί της Κύπρου πρόκειται να σηματοδοτήσει τα 60 χρόνια από την κρίση που τα οδήγησε να χωριστούν σε αντίπαλα μέρη και δεν έχει ακόμη επιλυθεί» αναφέρει το δημοσίευμα που εκτιμά πως πιθανότατα είναι αργά για την νυν κυβέρνηση να αλλάξει το καθεστώς. Θεωρούν ωστόσο πως θα είναι ένα θέμα που η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να το διερευνήσει.

Πρώην και νυν βουλευτές που συνυπογράφουν το κείμενο που εστάλη στον Κάμερον, εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες για τη μεταχείριση της ΤΔΒΚ» και ζητούν «την έναρξη απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το διεθνές αεροδρόμιο Ερκάν - το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της νήσου Κύπρου». 

Βρετανία: «Επιτρέπεται πτήσεις σε μη αναγνωρισμένα κράτη, γιατί όχι στο ΤΔΒΚ;»

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι βουλευτές ζητούν από τον ΥΠΕΞ «να τερματίσει μια από τις πιο περιοριστικές πολιτικές οποιασδήποτε χώρας στην Ευρώπη όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια στο Ερκάν».

Και ως επιχείρημα, χρησιμοποιούν το γεγονός πως την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιτρέπει πτήσεις προς κράτη που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ, όπως το Κόσοβο, ή σε χώρες που δεν αναγνωρίζει, όπως η Ταϊβάν. Και διερωτώνται: «γιατί όχι στη βόρεια Κύπρο;»

Ισχυρίζονται ότι τα αεροπορικά ταξίδια προς την ΤΔΒΚ δεν αποτελούν κίνδυνο και δεν υπάρχει ιστορικό «κακής ασφάλειας» καθώς και ότι το αεροδρόμιο Ερκάν «συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα αεροπορικής ασφάλειας και φιλοξενεί με ασφάλεια εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες κάθε χρόνο».

Σημειώνουν επίσης στην επιστολή πως αν το Ηνωμένο Βασίλειο «συνεχίσει να αποτυγχάνει να συνεργάζεται με την ΤΔΒΚ, θα διακινδυνεύσει να αφήσει χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν να το κάνουν» - αμφισβητώντας ουσιαστικά τη στρατηγική βάση της κυβέρνησης στην ανατολική Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο επίσης για πιέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία μετρά 300.000 άτομα στη Βρετανία.

Ο Τσετ Ραμαντάν, ιδρυτής του Freedom and Fairness για τη Βόρεια Κύπρο, δήλωσε: «Είναι καιρός το Ηνωμένο Βασίλειο να τερματίσει την οπισθοδρομική απαγόρευση πτήσεων προς την ΤΔΒΚ. Αυτό είναι κάτι που είχε υποσχεθεί πριν από 20 χρόνια και δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν περίπου 300.000 Τουρκοκύπριοι και στη Βόρεια Κύπρο 15.000 Βρετανοί ομογενείς. Οι επαχθείς και περιττοί κανόνες πτήσης δημιουργούν μόνο ένα σκληρό βάρος για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν μέλη της οικογένειας ή να πάνε διακοπές. Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να δεσμευτούν ότι θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση των απευθείας πτήσεων και θα επαναλάβουμε αυτήν την έκκληση σε όποιον σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση».

«Αγκάθι» για μια τέτοια κίνηση θα είναι η αντίδραση των Κυπρίων που είναι το αναγνωρισμένο κράτος και μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις των δύο κρατών.

iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»