Η Βόρεια Κορέα ρίχνει μπαλόνια σκουπιδιών στον Νότο

Kelly Ng ,BBC Newsιο
Reuters Ένα μπαλόνι που πιστεύεται ότι εστάλη από τη Βόρεια Κορέα, το οποίο μεταφέρει διάφορα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων όσων φαινόταν να είναι σκουπίδια και περιττώματα, φαίνεται πάνω από έναν ορυζώνα στο Cheorwon της Νότιας ΚορέαςReuters
Οι αρχές της Σεούλ έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να αποφεύγουν να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους και να μην αγγίζουν "άγνωστα αντικείμενα"

Η Βόρεια Κορέα έριξε τουλάχιστον 150 μπαλόνια που μεταφέρουν σκουπίδια στον Νότο, με αποτέλεσμα οι αρχές να προειδοποιήσουν τους κατοίκους της να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας προειδοποίησε επίσης το κοινό να μην αγγίζει τα λευκά μπαλόνια και τις πλαστικές σακούλες που είναι προσαρτημένες σε αυτά επειδή περιέχουν "βρώμικα απόβλητα και σκουπίδια".

Τα μπαλόνια έχουν βρεθεί σε οκτώ από τις εννέα επαρχίες της Νότιας Κορέας και τώρα βρίσκονται υπό ανάλυση.

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα έχουν χρησιμοποιήσει και οι δύο μπαλόνια στις προπαγανδιστικές τους εκστρατείες από τον πόλεμο της Κορέας τη δεκαετία του 1950.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ερευνά εάν υπήρχαν φυλλάδια προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας στα μπαλόνια.

Το πρόσφατο περιστατικό έρχεται λίγες μέρες αφότου η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί στη «συχνή διασπορά φυλλαδίων και άλλων σκουπιδιών» σε παραμεθόριες περιοχές από ακτιβιστές στο Νότο.

«Σωροί αχρήστων και βρωμιάς θα διασκορπιστούν σύντομα στις συνοριακές περιοχές και το εσωτερικό του ROK και θα βιώσει άμεσα πόση προσπάθεια απαιτείται για την απομάκρυνσή τους», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Βόρειας Κορέας Κιμ Κανγκ Ιλ σε δήλωση προς κρατικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

Δημοκρατία της Κορέας ή ROK είναι το επίσημο όνομα της Νότιας Κορέας ενώ η Βόρεια ονομάζεται ΛΔΚ ή Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Αργά την Τρίτη, κάτοικοι που ζούσαν βόρεια της πρωτεύουσας του Νότου, Σεούλ και στη συνοριακή περιοχή, έλαβαν γραπτά μηνύματα από τις επαρχιακές αρχές τους που τους ζητούσαν να «απέχουν από υπαίθριες δραστηριότητες».

Τους ζητήθηκε επίσης να υποβάλουν αναφορά στην πλησιέστερη στρατιωτική βάση ή αστυνομικό τμήμα εάν εντοπίσουν «άγνωστο αντικείμενο».

Ο στρατός της Νότιας Κορέας Οι αρχές της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι οι σακούλες "περιείχαν βρώμικα απόβλητα και σκουπίδια" και αναλύονται από τις αρμόδιες αρχέςστρατός της Νότιας Κορέας
Οι αρχές της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι οι σακούλες "περιείχαν βρώμικα απόβλητα και σκουπίδια" και αναλύονται από τις αρμόδιες αρχές

Οι φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τσάντες που συνδέονται με κορδόνι σε λευκά ημιδιαφανή μπαλόνια που μεταφέρουν χαρτί υγείας, σκούρο χώμα και μπαταρίες, μεταξύ άλλων περιεχομένων.

Σε μερικές από αυτές τις φωτογραφίες φαίνονται αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας μετέδωσε ότι «μερικά από τα πεσμένα μπαλόνια έφεραν περιττώματα, αν κρίνουμε από το σκούρο χρώμα και την οσμή τους».

Ο στρατός της Νότιας Κορέας καταδίκασε την πράξη ως «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

"Απειλεί σοβαρά την ασφάλεια του λαού μας. Η Βόρεια Κορέα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει λόγω των μπαλονιών και προειδοποιούμε αυστηρά τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αμέσως αυτή την απάνθρωπη και ωμή ενέργεια", δήλωσε ο στρατός.

Εκτός από την προπαγάνδα κατά της Πιονγκγιάνγκ, ακτιβιστές στη Νότια Κορέα έχουν εκτοξεύσει μπαλόνια που μεταφέρουν, μεταξύ άλλων, μετρητά, απαγορευμένο περιεχόμενο μέσων, ακόμη και Choco Pies - ένα νοτιοκορεατικό σνακ που απαγορεύεται στον Βορρά.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ομάδα ακτιβιστών με έδρα τη Νότια Κορέα ισχυρίστηκε ότι είχε στείλει 20 μπαλόνια που μετέφεραν φυλλάδια κατά της Πιονγκγιάνγκ και USB sticks που περιείχαν κορεατική ποπ μουσική και μουσικά βίντεο πέρα ​​από τα σύνορα.

Το κοινοβούλιο της Σεούλ ψήφισε νόμο τον Δεκέμβριο του 2020 που ποινικοποιεί την κυκλοφορία φυλλαδίων κατά της Πιονγκγιάνγκ, αλλά οι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης εκτοξεύσει αερόστατα προς τα νότια που επιτέθηκαν στους ηγέτες της Σεούλ. Σε μια τέτοια εκτόξευση το 2016, τα μπαλόνια φέρεται να μετέφεραν χαρτί υγείας, αποτσίγαρα και σκουπίδια. Η αστυνομία της Σεούλ τις περιέγραψε ως «επικίνδυνες βιοχημικές ουσίες».

Με επιπλέον ρεπορτάζ από τον Jake Kwon στη Σεούλ

https://www.bbc.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»