Μοναδικό τεχνούργημα με τον Μέγα Αλέξανδρο ανακαλύφθηκε στη Δανία

Μάιος 12, 2024. Ελλάδα.

Δύο ερασιτέχνες αρχαιολόγοι με έναν ανιχνευτή μετάλλων ανακάλυψαν στο νησί Ζήλαντ της Δανίας, ένα μικρό μπρούτζινο εξάρτημα που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο.

Το εξάρτημα, με διάμετρο μόλις 26-28 χιλιοστά, προβάλλει το εμβληματικό πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γνωστού και ως Αλέξανδρος Γ’ της Μακεδονίας.

Αυτή η απεικόνιση, που πιστεύεται ότι χρονολογείται γύρω στο 200 μ.Χ. κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή του Σιδήρου, αντανακλά τη θεϊκή καταγωγή του Αλέξανδρου προς τον Δία-Άμμωνα, που συμβολίζεται από τα κέρατα του κριαριού που κοσμούν το κεφάλι του.

 Τέτοιες απεικονίσεις ήταν συνηθισμένες κατά τη διάρκεια της περιόδου, καθώς συχνά βρέθηκαν σε διακοσμητικά προσαρτήματα για ασπίδες πολέμου.

Η ανακάλυψη, που έγινε κοντά στην τοποθεσία Sjællands Landsting του νησιού Ζήλαντ, μια συνέλευση των πρώιμων γερμανικών κοινωνιών, υπογραμμίζει τη σημασία του Ringsted στο πολιτιστικό και ιστορικό τοπίο της Δανίας.

Οι ειδικοί από το Μουσείο Moesgaard χρονολόγησαν την τοποθέτηση στη ρωμαϊκή περίοδο, προτείνοντας ένα χρονικό πλαίσιο γύρω στο 200 μ.Χ.

 Η απεικόνιση του Αλέξανδρου με τα κέρατα του κριαριού συμβολίζει τη θεϊκή του καταγωγή από τον Δία-Άμμωνα.

Ο Freerk Oldenburger, αρχαιολόγος στο Μουσείο Vestsjælland, είπε, «Είναι φανταστικό. Εδώ στη Σκανδιναβία, συνήθως δεν βρίσκεις τίποτα για τον Μέγα Αλέξανδρο, και όταν στέκεσαι με ένα τόσο μικρό πορτρέτο στα χέρια σου, ενθουσιάζεσαι».

Το επιχρυσωμένο ασημένιο εξάρτημα ανακαλύφθηκε κοντά στο Skanderborg στην κοιλάδα του ποταμού Illerup. Ήταν προσαρτημένο σε μια ασπίδα που προσφέρθηκε στη θυσία περίπου το 200 μ.Χ. Το τεχνούργημα εκτίθεται στο Μουσείο Moesgaard.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος βασίλεψε από το 356 έως το 323 π.Χ., παραμένει ένας από τους πιο γνωστούς στρατιωτικούς ηγέτες της ιστορίας, γνωστός για την τεράστια αυτοκρατορία του που εκτείνεται από την Ελλάδα έως την Ινδία. Η κληρονομιά του άντεξε για αιώνες, επηρεάζοντας Ρωμαίους αυτοκράτορες όπως ο Καρακάλλας, ο οποίος θεωρούσε τον εαυτό του μετενσάρκωση του Μακεδόνα βασιλιά.

Κατά την εποχή του Καρακάλλα, μια κομβική σύγκρουση σημειώθηκε στο Illerup Ådal της Δανίας, όπου ασπίδες διακοσμημένες με πορτρέτα που μοιάζουν με του Αλεξάνδρου τοποθετήθηκαν τελετουργικά μαζί με άλλα όπλα. Η απίστευτη ομοιότητα ανάμεσα σε αυτό το εξάρτημα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και το αντίστοιχο στο Illerup Ådal προκαλεί έρευνες για τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της Δανίας εκείνης της εποχής.

 Επιπλέον, πυροδοτεί συζητήσεις σχετικά με τον σκοπό της εξάρτησης – εάν διακοσμούσε μια ασπίδα ή χρησίμευε ως σύμβολο δύναμης και θεϊκής προστασίας στη στρατιωτική ενδυμασία.

Το Μουσείο Vestsjælland σχεδιάζει να παρουσιάσει το τεχνούργημα, διασφαλίζοντας ότι τόσο το κοινό όσο και οι μελετητές μπορούν να εκτιμήσουν την ιστορική του σημασία και την ιστορία της διασύνδεσης που αντιπροσωπεύει.

Archaeology News

echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»