Οι τακτικές των ανταρτών τρομάζουν το Ισραήλ: Η Χαμάς είναι παντού στη Γάζα

Μάιος 16, 2024. Ελλάδα.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να μετακινηθούν σε διάφορα μέρη της Γάζας λόγω ισραηλινών επιθέσεων και εντολών εκκένωσης (Reuters)

Αν και το Ισραήλ υποστηρίζει ότι μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση κατά της Ράφα είναι απαραίτητη για την καταστροφή της οργάνωσης, η Χαμάς, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο εδώ και 7 μήνες, δεν φαίνεται να έχει εξαλειφθεί πλήρως. 

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ) ανέφερε σήμερα ότι η οργάνωση, η οποία έχει στραφεί σε αντάρτικες τακτικές, έχει δημιουργήσει φόβο για έναν ατελείωτο πόλεμο στο Ισραήλ. 

Αναφέρθηκε ότι ο στόχος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να τερματίσει πλήρως τη Χαμάς φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και ότι δεν έχει βρεθεί ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα πώς μπορεί να κυβερνηθεί η Γάζα χωρίς τη Χαμάς.

Η Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ αποκαλούν τρομοκρατική οργάνωση. Αναφέρθηκε ότι, με τα δίκτυα τούνελ, τα μαχητικά κύτταρα και την ευρεία κοινωνική επιρροή της, έχει τη δύναμη να επιβιώνει και να επιτίθεται τακτικά στις ισραηλινές δυνάμεις. 

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης από την 98η Μεραρχία Καταδρομών που υπηρετεί στο Στρατόπεδο Προσφύγων Τζιμπαλίγια είπε ότι η Χαμάς εξαπολύει ακόμη πιο επιθετικές επιθέσεις και ότι στοχοποιούνται με αντιαρματικά όπλα. 

Αναφέρθηκε επίσης στις ειδήσεις ότι το Ισραήλ, το οποίο κατεύθυνε τα στρατεύματά του προς τη Ράφα στα νότια της Γάζας, έπρεπε να αντιμετωπίσει τακτικές χτυπήματος και φυγής στις σχετικά ήσυχες περιοχές στο βορρά. 

Ο Joost Hiltermann, Διευθυντής Προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων που εδρεύει στις Βρυξέλλες, σχολιάζει την κατάσταση ως εξής:

Η Χαμάς είναι παντού στη Γάζα. Απέχουν πολύ από το να ηττηθούν.

Η WSJ ανέφερε επίσης ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν αδύνατη την πλήρη καταστροφή της Χαμάς. 

Αναφέρθηκε ότι ο λόγος για τον οποίο η οργάνωση δεν υποχώρησε στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός παρά τις απειλές για ευρεία επιχείρηση κατά της Ράφα οφειλόταν σε αυτή τη συνειδητοποίηση. 

Ο Ταμί Χάιμαν, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών Aman, λέει: «Ακόμα κι αν διαγράψετε τρομοκρατικές ενέργειες, οι κοινωνικές δομές, η αίσθηση της ισλαμικής αδελφότητας, ιδεολογικοί και θρησκευτικοί παράγοντες παραμένουν. Αυτά δεν είναι πράγματα που μπορούν να εξαλειφθούν».

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, περισσότεροι από 35 χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις που πραγματοποίησε το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. 

Το Ισραήλ αναφέρει ότι 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στην επιχείρηση «Πλημμύρα Αλ Άκσα» που διεξήχθη από τις παλαιστινιακές δυνάμεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τελ Αβίβ, 36 από τους 128 ανθρώπους που κρατήθηκαν όμηροι στη Γάζα έχασαν τη ζωή τους. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Reuters

The Hellenic Information Team

echedoros.blog

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»