Η Ρωσία μεταφέρει μονομερώς τα σύνορά της στη Βαλτική Θάλασσα, σε βάρος της Λιθουανίας και της Φινλανδίας




22 Μαΐου 2024 , Τετάρτη, 2:40 μ.μ.


Οι τρέχουσες γεωγραφικές συντεταγμένες, που καθορίστηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΣΣΔ το 1985, «δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην τρέχουσα γεωγραφική κατάσταση», ισχυρίζονται οι συντάκτες του έργου

Οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα της χώρας στη Βαλτική Θάλασσα κοντά στα κρατικά σύνορα με τη Λιθουανία και τη Φινλανδία, σύμφωνα με σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος που δημοσιεύτηκε στην κυβερνητική πύλη για νομικές πράξεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο που συνέταξε το Υπουργείο Άμυνας, η Ρωσία σκοπεύει να αναθεωρήσει τα όρια των χωρικών της υδάτων στη Βαλτική Θάλασσα, δηλώνοντας ως δικό της τμήμα της υδάτινης περιοχής στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας, καθώς και κοντά στη πόλεις Baltiysk και Zelenogradsk στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Στα σύνορα με τη Φινλανδία, η ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει να προσαρμόσει τις συντεταγμένες στην περιοχή των νησιών Yahi, Somers, Holland, Rodscher, Mali Tüters, Vigrund, καθώς και κοντά στο βόρειο ακρωτήριο εισόδου του ποταμού Narva. στο παράρτημα του ΠΜΣ. Στα σύνορα με τη Λιθουανία, εξετάστηκαν η περιοχή του Curonian Spit, οι περιοχές του Cape Taran, το ακρωτήριο νότια του Cape Taran, καθώς και η Baltic Spit. 

Οι σημερινές γεωγραφικές συντεταγμένες, που καθορίστηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΣΣΔ το 1985, «δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην τρέχουσα γεωγραφική κατάσταση», υποστηρίζουν οι συντάκτες του έργου. Τα σημεία καταγράφηκαν "με τη χρήση θαλάσσιων χαρτών πλοήγησης μικρής κλίμακας" από τα μέσα του 20ού αιώνα, ανέφερε το έγγραφο.

Το 40χρονο διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ για τη διευθέτηση των συνόρων στη Βαλτική Θάλασσα προτείνει το υπουργείο Άμυνας για να αναγνωριστεί εν μέρει ως άκυρο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ελίνα Βαλτόνεν δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η πρόθεση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να αλλάξει τη γραμμή των κρατικών συνόρων στη Βαλτική Θάλασσα είναι απροσδόκητη για τη Φινλανδία», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στο φινλανδικό κοινοβούλιο, Kimmo Kiljunen.

"Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να καταλάβουμε ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα. Ίσως υπάρχουν σημεία στους οικονομικούς τομείς που πρέπει να αναθεωρηθούν και οι φυσικές συνθήκες μπορεί να έχουν αλλάξει. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι αυτό γίνεται σε βάση ειδοποίησης. Συνήθως αυτά Τα πράγματα συζητούνται και γίνονται διαπραγματεύσεις Τώρα βρισκόμαστε σε μια απροσδόκητη κατάσταση», δήλωσε ο Kilyunen.

"Οι φινλανδικές αρχές μελετούν τις πληροφορίες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στον Κόλπο της Φινλανδίας. Η ηγεσία της χώρας παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η Ρωσία δεν έχει έρθει σε επαφή με τη Φινλανδία για αυτό το θέμα. Η Φινλανδία ενεργεί όπως πάντα: ήρεμα και με βάση τα γεγονότα», σχολίασε ο πρόεδρος για τη χώρα του Alexander Stub.


flagman.bg/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»