Iron Beam: Λέιζερ από τη Rafael για θωράκιση πόλεων…


Τη δημόσια παρουσίαση για πρώτη φορά ενός νέου κινητού οπλικού συστήματος λέιζερ υψηλής ισχύος στερεάς κατάστασης (HELWS: High-Energy Laser Weapon System) κατά τη διάρκεια της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης Singapore Airshow που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα ανακοίνωσε η ισραηλινή Rafael.

Το νέο οπλικό σύστημα με την επωνυμία Iron Beam πρόκειται να αποτελέσει το πέμπτο στοιχείο της πολυστρωματικής ασπίδας ενεργητικής αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας που συστηματικά αναπτύσσει το Ισραήλ. Η ανάπτυξη του αποσκοπεί στη με χαμηλό (ανεκτό) οικονομικό κόστος αντιμετώπιση απειλών μικρού και πολύ μικρού βεληνεκούς.

Σχεδιάζεται να αναπτυχθεί για την προστασία παραμεθόριων κοινοτήτων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων προσφέροντας δυνατότητες σημειακής άμυνας κατά διαφόρων τύπων εναέριων απειλών.

Με βάση τα όσα αποδεσμεύθηκαν από τη Rafael που αναπτύσσει το σύστημα το Iron Beam θα καταστρέφει τους στόχους με τη χρήση μίας δέσμης λέιζερ υψηλής ισχύος. Μάλιστα επισημαίνεται ότι το σύστημα, που μπορεί να λειτουργεί ημέρα και νύκτα, ως ανεξάρτητο σύστημα ή ως μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας.

Για παράδειγμα, μπορεί να ολοκληρωθεί μαζί με άλλα αντιαεροπορικά – αντιπυραυλικά συστήματα στο ολοκληρωμένο σύστημα διοίκησης και ελέγχου αντιαεροπορικής και πυραυλικής άμυνας MIC4AD (όπως εικονίζεται στη συνημμένη φωτογραφία), θα μπορεί να εμπλέκει και να καταστρέφει όχι μόνο ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού και όλμων (C-RAM: Counter Rocket, Artillery, Mortars) αλλά και μη επανδρωμένα αεροχήματα, καθώς και επίγειους στόχους.

Η Rafael προτίθεται να παρουσιάσει δημόσια στοιχεία του συστήματος στην επικείμενη διεθνή αεροπορική έκθεση Singapore Air Show και θα αποδεσμεύσει περισσότερα στοιχεία και θα παρουσιάσει στοιχεία του συστήματος στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων Eurosatory 2014 που θα λάβει χώρα στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2014.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Rafael, το Iron Beam πρόκειται να χρησιμοποιείται για την εμπλοκή στόχων σε πολύ μικρά βεληνεκή και σε «επίπεδα χαμηλότερα αυτών που σήμερα χρησιμοποιείται το Iron Dome» (πολύς λόγος έχει γίνει για το κόστος της προστασίας που παρέχει το σύστημα).

Μάλιστα, επεσήμαναν ότι ως οπλικό σύστημα το Iron Beam έχει σχεδιαστεί για την πρόκληση ελάχιστων παράπλευρων ζημιών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μηδενικών παρεμβολών στην φίλια εναέρια κυκλοφορία στην περιοχή του στόχου.

defence-point

Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/01/iron-beam-rafael.html#ixzz2rPhaVCmO

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!