Ναυάγιο στο Φαρμακονήσι: Η Ελλάδα στο στόχαστρο διεθνούς κριτικής


Ναυάγιο στο Φαρμακονήσι: Η Ελλάδα στο στόχαστρο διεθνούς κριτικής
Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η τραγωδία στο Φαρμακονήσι με το σκάφος που μετέφερε παράνομους μετανάστες, η οποία αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να παρασύρει στο θάνατο δύο ανθρώπους, ενώ άλλοι δώδεκα αγνοούνται.
Η κριτική που ασκείται στην Ελλάδα είναι πλέον σφοδρότατη με τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης να κάνει λόγο για «αποτυχημένη προσπάθεια μαζικής απέλασης».

Ο Νιλς Μούιζνιεκς εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός, παρά τις διαβεβαιώσεις του Λιμενικού πως είναι αναληθείς οι κατηγορίες που αποδίδονται σε στελέχη του, ενώ και η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό.
Η οργάνωση ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους». Επικαλείται, μάλιστα, μαρτυρίες διασωθέντων που δόθηκαν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι οποίες όπως επισημαίνει, μοιάζουν με ανάλογες μαρτυρίες που είχε συλλέξει στο παρελθόν αναφορικά με τις επιχειρήσεις απώθησης. Οι μαρτυρίες αυτές, επισημαίνει, μαρτυρούν «τη σκανδαλώδη έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή την οποία δείχνουν συνοριοφύλακες».
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Διεθνής Αμνηστία, «άνθρωποι που περιέγραψαν στην Ύπατη Αρμοστεία την επιστροφή τους στην Τουρκία, δήλωσαν στην οργάνωση ότι τα φουσκωτά τους σκάφη εμβολίστηκαν, τρυπήθηκαν με μαχαίρι ή κόντεψαν να ανατραπούν, όταν ρυμουλκήθηκαν ή κυκλώθηκαν από σκάφη του λιμενικού. Δήλωσαν ότι καταστράφηκαν οι μηχανές των σκαφών τους και αφαιρέθηκαν τα κουπιά τους, και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκαν στη μέση της θάλασσας».
Καλεί, τέλος, την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο και να ασκήσει δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.
ΟΗΕ: Βρείτε τους υπαίτιους
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην οποία ζητούσε έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου με τους δύο νεκρούς (μία γυναίκα και ένα παιδί πέντε ετών) και τους 10 αγνοούμενους (δύο γυναίκες και οκτώ παιδιά μεταξύ των οποίων και βρέφη).
«Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Λόρενς Ζολς, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.
Συγκλονίζουν οι καταγγελίες των μαρτύρων
Κατά την άφιξή τους το πρωί στον Πειραιά, οι επιζώντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι περιέγραψαν με δάκρυα στα μάτια τις τραγικές στιγμές που έζησαν, καταγγέλλοντας ότι το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, ρυμουλκείτο απο το Λιμενικό προς την Τουρκία και ότι για την ανατροπή του ευθύνονται οι λιμενικοί.
Ο ένας από τους δύο άνδρες που δηλώνουν ότι έχασαν τις οικογένειές τους καταγγέλλει ότι προσπαθούσαν να ανέβουν στη βάρκα του λιμενικού και τους χτυπούσαν να πέσουν πάλι στο νερό. Ο δεύτερος προσθέτει ότι οι λιμενικοί τους πέταξαν επίτηδες στην θάλασσα και τους έβριζαν.
Βαρβιτσιώτης: Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα
Οι επικρίσεις σε βάρος των ελληνικών αρχών με αφορμή την τραγωδία στο Αιγαίο προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη: «Ο Μούιζνιεκς και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί», παρατήρησε χαρακτηριστικά .
«Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα», πρόσθεσε στον ίδιο τόνο ο υπουργός και εξήγησε για τις συνθήκες του ναυαγίου:
«Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος ( με τους μετανάστες) περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και ένα παιδί στη θάλασσα γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος. Άλλοι διασώθηκαν αλλά άλλοι χάθηκαν».
«Δεν ισχύει καθόλου, ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, φαίνεται και από τα στίγματα», υποστήριξε ο κ. Βαρβιτσιώτης και απέδωσε την τραγωδία στην άγνοια των μεταναστών σχετικά με το θαλάσσιο στοιχείο, καθώς, όπως είπε, οι περισσότεροι ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τη θάλασσα.«Σε μια θάλασσα με 6 μποφόρ και 25 ανθρώπους πάνω σε ένα μικρό αλιευτικό που δεν έχουν σχέση με τη θάλασσα, τα πράγματα πολλές φορές είναι δύσκολα», ανέφερε και για μία ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι Λιμενικό δίνει καθημερινά στο Αιγαίο μια δύσκολη μάχη για τη διασφάλιση των θαλάσσιων συνόρων και τη διάσωση των ανθρωπίνων ζωών, ενώ ακολουθεί πάντα όλους τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του εθνικού δικαίου.
«Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια, έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα», σημείωσε και επανέλαβε ότι στο Αιγαίο γίνεται καθημερινή μάχη με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών.
Αποστάσεις παίρνει το ΠΑΣΟΚ από Βαρβιτσιώτη
«Ατυχή» χαρακτηρίζει η Ιπποκράτους τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι που έχει κοστίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ υπάρχουν και άλλοι δέκα αγνοούμενοι.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη το ΠΑΣΟΚ τονίζει «Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής απόλυτος. »
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ατυχέστατη η δήλωση του Υπουργού ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη.
Είναι αναγκαία η πλήρης διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την ανθρώπινη τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής απόλυτος».
Διαψεύδει κατηγορηματικά το Λιμενικό
Αλλά και το Λιμενικό Σώμα διέψευσε κατηγορηματικά ότι το πλοιάριο με τους μετανάστες ρυμουλκείτο προς τις τουρκικές ακτές. Αντίθετα, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, το σκάφος με τους επιβαίνοντες αλλοδαπούς ρυμουλκείτο προς το Φαρμακονήσι και αυτό «επιβεβαιώνεται αβίαστα και τεκμηριωμένα από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση την ελληνική περιοχή και συγκεκριμένα προς νήσο Φαρμακονήσι».
Σύμφωνα με το Λ.Σ., «η διαδικασία της ρυμούλκησης προς την πλησιέστερη ελληνική ακτή, δηλαδή το νησί Φαρμακονησίου, επιλέχθηκε ως ο πλέον πρόσφορος τρόπος μεταφοράς των επιβαινόντων αλλοδαπών καθόσον η μετεπιβίβαση αυτών στην ανοιχτή θάλασσα επί του πλωτού καταδιωκτικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος ήταν επισφαλής και επικίνδυνη για την ασφάλεια τους λαμβάνοντας υπ' όψη τις επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί έντασης 5 μποφόρ γρήγορα επιδεινούμενοι 6 μποφόρ) με ισχυρή αποθαλασσία (ύψος κύματος 1,5 - 2 μ.)».
Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση των επιβαινόντων αλλοδαπών, καθ' όλη τη διάρκεια του συμβάντος», που «είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στην αριστερή κύρια μηχανή του».
«Ανεξαρτήτως αυτού, το πλήρωμα του ΠΛΣ παράλληλα με τις ενδεδειγμένες ενέργειες κατάσβεσης της εκδηλωθείσας πυρκαγιάς, συνέχισε και ολοκλήρωσε την επιχείρηση διάσωσης των αλλοδαπών ναυαγών, περισυλλέγοντας δεκαέξι εξ αυτών από την θάλασσα, τους οποίους και αποβίβασε ασφαλώς στην ξηρά», ενώ άλλο σκάφος (Ναυαγοσωστικό) διατέθηκε και μετέφερε τους διασωθέντες στη Λέρο για τη πρώτη υποδοχή και περίθαλψή τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές Αρχές.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται τέλος, πως όλα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, «υπό την καθοδήγηση της οποίας διενεργούνται οι κατά νόμο προβλεπόμενες προανακριτικές πράξεις».
ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο πολιτικής αναισθησίας οι δηλώσεις του υπουργού
Ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε στο σκάφος των μεταναστών και τις τυχόν ευθύνες των λιμενικών ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως υπογραμμίζει, οι καταγγελίες των επιζησάντων γεννούν τεράστια ερωτήματα για τη στάση του Λιμενικού.
Δυστυχώς, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δεν φάνηκε να έχει συναίσθηση της σοβαρότητας των γεγονότων. Όσα είπε, αποτελούν μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.
Είναι ώρα η κυβέρνηση να εισακούσει την έκκληση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς και να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα, καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!