«Εθνικιστικές ιδέες για Μεγάλα Κράτη στα Βαλκάνια, ακόμη, υπάρχουν»

BALKANIAΣκόπια.
Οι εθνικιστικές ιδέες για Μεγάλα Βαλκανικά Κράτη, όπως είναι η Μεγάλη Βουλγαρία, η Μεγάλη Σερβία και η Μεγάλη Αλβανία, εξακολουθούν να υπάρχουν και αυτό το γνωρίζουμε όλοι, είπε ο Βλαντίμιρ Οτρακόφσκι, καθηγητής του δημοσίου διεθνούς δικαίου, στη Σχολή Ασφαλείας στα Σκόπια.
«Αυτές οι ιδέες, στις χώρες αυτές, βρίσκονται καθημερινά στο προσκήνιο και αποτελούν πολιτικό πρόγραμμα δράσης για κόμματα που εκφράζουν τέτοιες τάσεις.
Είδαμε που οδήγησε ο μεγαλοϊδεατισμός για τη Μεγάλη Σερβία- στις ένοπλες συγκρούσεις και στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Αποτέλεσμα ήταν,  να απομείνει μόνη η Σερβία και  αρκετοί Σέρβοι να βρίσκονται, εκτός των συνόρων της,  σε διάφορες γειτονικές χώρες», είπε ο Ορτακόφσκι.
Ο ίδιος θα προσθέσει ότι με την είσοδο όλων των χωρών της περιοχής στην ΕΕ, ο μεγαλοϊδεατισμός δεν θα εξαφανισθεί, αλλά θα έχει μικρότερη απήχηση, αφού τα σύνορα των χωρών στα Βαλκάνια θα είναι χαλαρά.
«Με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Αλβανοί που ζούνε γύρω από την Αλβανία, όπως στο δυτικό κράτος των Σκοπίων, στο Μαυροβούνιο, στη Νότια Σερβία, στη Βόρεια Ελλάδα, δεν θα χωρίζονται, πια, με τα σύνορα, αφού αυτά,  θα χάσουν την αξία τους, όπως έγινε με το Κοσσυφοπέδιο.
Έτσι θα εκλείψει ο λόγος για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας, όπως, σήμερα, πιστεύουν σε αυτήν,  ορισμένοι ριζοσπαστικοί κύκλοι.
Σημειώνω σε μελέτη μου, ότι όταν συζητάμε για Μεγάλη Αλβανία ή Μεγάλη Βουλγαρία ή ακόμη και τον σερβικό εθνικισμό, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να μπούμε κάποτε σε μια παρόμοια περιπέτεια, όπως είχε σχεδιάσει ο Μιλόσεβιτς, αλλά μια τέτοια εκδοχή θα είχε κακές συνέπειες για όλους», πρόσθεσε ο Ορτακόφσκι.
Η πολιτική εσωτερική αστάθεια μειώνεται με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα τονίσει ο καθηγητής, και θα επισημάνει ότι: όπως επιλύθηκε η διαφορά μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας με τη διαιτησία  και την υποστήριξη άλλων χωρών, όπως η Γερμανία, μπορεί κάπως παρόμοια να χρησιμοποιηθεί ως εμπειρία στη διαφορά Σκοπίων-Ελλάδας.
«Ωστόσο, το θέμα που έχουμε με την Ελλάδα, δεν είναι ίδιο με αυτό που είχε η Κροατία με την Σλοβενία. Το δικό μας είναι διαφορετικό ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν μια διαιτησία να αποφασίσει για τη διαφορά που θα επηρεάσει, σαφώς, την ταυτότητα της χώρας», κατέληξε ο Ορτακόφσκι.  http://national-pride.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!