«Σε λήθαργο» ο Ήλιος – Νέα εποχή των παγετώνων φοβούνται οι επιστήμονες


Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η πρόσφατη μείωση δραστηριότητας στον Ήλιο ενδέχεται να οδηγήσει σε μια μινι εποχή παγετώνων, όπως αυτή που έπληξε τον 17ο αιώνα ορισμένες χώρες της Ευρώπης και έμεινε γνωστή στην ιστορία ως το φαινόμενο «Maunder Minimum».

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η μείωση αυτή σημειώνεται ενώ βρισκόμαστε στο ηλιακό μέγιστο, την κορύφωση στον 11ετή κύκλο αυξομείωσης της δραστηριότητας του Ήλιου.

Συνήθως την περίοδο αυτή η δραστηριότητα στην επιφάνεια του Ήλιου είναι πάρα πολύ έντονη, ωστόσο αυτή τη φορά οι μαζικές εκρήξεις στην κορώνα του Ήλιου, οι ηλιακές εκλάμψεις και η εκτόξευση πλάσματος, έχουν περιοριστεί, γεγονός που προκαλεί μεγάλη εντύπωση στους επιστήμονες.

Η ηλιακή δραστηριότητα μειώνεται με εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς και οι επιστήμονες παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη αγωνία για δουν αν η κατακόρυφη πτώση θα συνεχιστεί.

Κατά το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα ο Ήλιος εισήλθε σε μια εξαιρετικά ήσυχη φάση (Maunder Minimum).

Μάλιστα σύμφωνα με ιστορικά αρχεία εκείνη την περίοδο οι ηλιακές κηλίδες σχεδόν εξαφανίστηκαν.

«Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι σήμερα ο Ήλιος συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε η Δρ. Lucie Green από το Εργαστήριο Διαστημικών Επιστημών Mullard, του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.

«Είμαι ηλιακός φυσικός για 30 χρόνια και ποτέ μου δεν είδα κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Richard Harrison, επικεφαλής διαστημικής φυσικής στο εργαστήριο Rutherford Appleton Laboratory στο Όξφορντσαιρ.

«Αν θες να δεις πότε ο Ήλιος ήταν τόσο ανενεργός στο παρελθόν πρέπει να γυρίσεις εκατό χρόνια πίσω», προσέθεσε.

econews

Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/01/blog-post_3122.html#ixzz2rF83b3Yh

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!