ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

.
.
ΝΕΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.
393.—Ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ ανακηρύσσει συναυτοκράτορά του τον εννιάχρονο γιό του Ονώριο, ενώ ήδη από το 383 είχε κάνει το ίδιο με τον μεγαλύτερο γιό του Αρκάδιο.Ο Ονώριος μετά τον θάνατο του πατρός του θα αναλάβει την διακυβέρνηση του Ανατολικού μέρους της Αυτοκρατορίας.

1480.—Η Ενετική δημοκρατία, συμμαχήσασα αιφνιδίως με τους τούρκους, επικηρύσσει τον αρχηγόν των Μανιατών Κροκόδειλον Κλαδάν, τον οποίον προηγουμένως είχεν ανακηρύξει ιππότην του Αγίου Μάρκου και είχε περιβάλει διά χρυσοϋφάντου ενδύματος και ορίζει το υπέρογκον διά την εποχήν ποσόν των 100.000 χρυσών υπερπύρων Μεθώνης (18.000 χρυσών λιρών Αγγλίας) διά την σύλληψιν ή την εξόντωσίν του. «Κατά τη διάρκεια του Α’τουρκοβενετικού πολέμου [1463-1479], ο Κροκόδειλος τέθηκε υπό την προστασία της βενετικής σημαίας και ηγήθηκε επαναστατικού κινήματος, προσπαθώντας να ξεσηκώση όσους έλληνες της Μάνης είχαν υποταγεί στον κατακτητή. Η δράση του ήταν εξαιρετική με αποτέλεσμα ο προνοητής του βενετικού στόλου Ιερώνυμος Κονταρίνι, να του απονείμει το παράσημο του Λέοντα του Αγίου Μάρκου και τον χρυσοκέντητο μανδύα. Τον Σεπτέμβριο του 1479 η Βενετία του παραχώρησε εκτάσεις γής στην Κορώνη. Ωστόσο η συμφωνία των Βενετών με τους τούρκους με την οποία τερματιζόταν ο μακροχρόνιος πόλεμος, δυσαρέστησε τον Κροκόδειλο Κλαδά. Η παραχώρηση της Μάνης στους τούρκους σήμαινε την απώλεια τόσο των πατρογονικών εδαφών του Κλαδά όσο και της ηγετικής του θέσης στη Μάνη. Επιπρόσθετα οι Βενετοί τον πίεσαν να παραδοθεί. Ωστόσο εκείνος προτίμησε να ηγηθεί ενός σώματος ατάκτων, με το οποίο πολύ σύντομα κατάφερε να εκδιώξη τις τουρκικές φρουρές και να καταλάβη πύργους και χωριά δημιουργώντας πρόβλημα στους τούρκους και επεκτείνοντας την κυριαρχία του στα βορειότερα ορεινά χωριά [Καστάνια, Παπαφίγγο κ.ά]».
1723.—Από έγγραφο μαθαίνουμε ότι ο καραβοκύρης Κωνσταντίνος Βουτζίνος «όπου επήγαινε στο ταξίδι στην Αξιά, επιάστηκε από τους αναθεματισμένους τους κουρσάρους και τους έγδυσαν και τους τραβούσαν έως τις Δήλες».
1826.—Συνάπτεται σφοδρή ναυμαχία μεταξύ ελληνικού και τουρκικού στόλου έξω του Μεσολογγίου.Ο ναυτικός αποκλεισμός του Μεσολογγίου, είχε λυθεί αρκετές φορές από τον Ελληνικό στόλο των Μιαούλη και Σαχτούρη, ανανεώνοντας το θάρρος των πολιορκουμένων και δίνοντάς τους νέες δυνάμεις για την συνέχεια του αγώνα. Η κατάσταση όμως άλλαξε όταν στο τέλος του 1825, έφθασε ο Ιμπραήμ, ενισχύοντας τον τουρκικό στρατό με πάνω από 15.000 αιγυπτίους. Και πάλι όμως ο Μιαούλης κατάφερε να διασπάση τον κλοιό και να εφοδιάση την ηρωϊκή πόλη με όπλα και τρόφιμα. Σύντομα όμως, τον Ιανουάριο του 1826, ο Ελληνικός στόλος θα αναγκαστεί να αποχωρήση.
1831.—Σύλληψη του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη από τις αρχές και μεγάλες αναταραχές στην Μάνη, με αποτέλεσμα την δολοφονία του Καποδίστρια λίγους μήνες αργότερα.
1867.—Καταστρεπτικοί σεισμοί εις Κεφαλληνίαν. «Τις 22 Ιανουαρίου 8 η ώρα το απόγευμα έγινε ασθενής σεισμική δόνηση της γης για την οποία κανείς από τους κατοίκους δεν έδωσε προσοχή. 23 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6:00 π. μ. (πρωί) ακόμη, οι κάτοικοι ήταν στον ύπνο, έντρομοι εξεγέρθηκαν από σφοδρό σεισμό που διήρκεσε 25΄΄-30΄΄. Ακολούθησαν μικρότεροι σεισμοί και τις 11 το πρωί επαναλήφθηκαν μεγάλες δονήσεις που συμπλήρωσαν την καταστροφή».
1878.—Ο Ελληνικός στρατός, που είχε εισβάλλει στη τουρκοκρατούμενην Θεσσαλία δυο μέρες ενωρίτερα, υπό τας διαταγάς του Αντιστρατήγου Σκαρλάτου Σούτσου, απελευθερώνει τη πόλη του Δομοκού.[βλ.21/01]
1897.—Τούρκοι άτακτοι, οι επονομαζόμενοι Βασιβουζούκοι, εξακολουθούν να πυρπολούν χωριά της περιοχής των Χανίων και προβαίνουν σε βιαιοπραγίες εναντίον των κατοίκων τους, αντιδρώντας στην Αυτονομία της Κρήτης.Τον Ιανουάριο του 1897, με αφορμή το φόνο ενός και μόνο τούρκου σε κοινό επεισόδιο, στη πραγματικότητα όμως υποκινούμενος από την Κωνσταντινούπολη η οποία καθοδηγείτο από το Βερολίνο, ο τουρκικός όχλος στα Χανιά άρχισε τις ταραχές με εμπρησμό της Ελληνικής συνοικίας της πόλης και με οργανωμένες σφαγές. Ταυτόχρονα εξεγέρθηκαν οι μωαμεθανοί σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Μεταξύ 25 και 29 Ιανουαρίου κατέπλευσαν στην Κρήτη πολεμικά μας, υπό τον Ναύαρχο Ράϊνεκ και μοίρα τορπιλοβόλων υπό τον πρίγκηπα Γεώργιο. Η δράση του στόλου μας περιορίστηκε στην προστασία του αμάχου πληθυσμού. Επειδή όμως η κατάσταση στο νησί εκτραχυνόταν και οι εξελίξεις ήταν απρόβλεπτες, διατάχτηκε ο Συνταγματάρχης Τιμολέων Βάσσος, να συγκροτήσει στρατιωτική δύναμη και να προβεί στην αποκατάσταση της τάξης στο νησί. Μεταξύ των αξιωματικών που παρουσιάστηκαν και εντάχθηκαν εθελοντικά, ήταν και ο ανθυπολοχαγός πεζικού Γεράσιμος Δανάλης, 18 μόλις μήνες απόφοιτος της σχολής Ευελπίδων.
1915.—Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καλεί τον καθηγητή κύριο Ανδρεάδη Μ. Ανδρέα, να διδάξει οικονομικές επιστήμες.
1916.—(ν. ημ.) Τα αγγλογαλλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κέρκυρα για να την χρησιμοποιήσουν ως τόπο συγκεντρώσεως και αναδιοργανώσεως των καταλοίπων του σερβικού στρατού, τα οποία κατέληξαν εκεί μετά την κατάρρευση της Σερβίας.
1918.—Ο πιλότος μας Σπυρίδων Χαμπάς, κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής εναντίον του καταδρομικού Γκαίμπεν (SMS Goeben – Yavuz Sultan Selim) με το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, καταρρίφθηκε από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά και ο ίδιος πνίγηκε στη θάλασσα του Ναγαρα.
1920.—Καταγγελίες αποκαλύπτουν ότι από την ημέρα που ανέλαβε το καθεστώς Βενιζέλου την κυβέρνηση,  περισσότεροι από 3.000 αντιβενιζελικοί έχουν εκτελεστεί.
.—Ο ελληνικός Στρατός στην Μ.Ασίαν δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων.
.—Στο μέτωπον της Μ. Ασίας ο ελληνικός Στρατός δρά διά πυροβολικού και περιπόλων.
1922.—Η ελληνική Στρατιά στη Μ.Ασία εδραιώνει τις θέσεις της.http://eistorias.wordpress.com/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!