Ο παραλογισμός της φορολογικής ασυναρτησίας μέσα από μια πραγματική ιστορία!!!


Ο Κώστας λοιπόν είναι άνεργος πολιτικός μηχανικός...
Στα 25 του δεν έχει δουλέψει ούτε μια ώρα πάνω στο αντικείμενό του. Έχει κάνει όμως περιστασιακά τη δουλειά του πακετά, του σερβιτόρου, του μπουφετζή σε διάφορα μαγαζιά προκειμένω να βγάζει και κανένα γούστο γιατί το χαρτζιλίκι του μπαμπά έφτανε για τα βασικά.
Ένα από τα γούστα του ήταν και ένα Peugeot CC του 2004 μοντέλο που θέλει να το πάρει μεταχειρισμένο τον Ιούλιο του 2013. 4.000 ευρώ και σε καλή κατάσταση, ευκαιρία.
Επειδή όμως έχει πάρει μυρωδιά ότι κάτι παίζει με τα τεκμήρια, ρωτάει το λογιστή του πατέρα του:

Κώστας : - Μπορώ να το πάρω στο όνομά μου;
Λογιστής : - Έχεις εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή; Ενοίκια; Μισθός; Επιχείρηση;
Κώστας: - Φέτος δεν έχω κάνει ούτε ένα μεροκάματο νύχτα. Ψάχνω για πρωινή δουλεία στο αντικείμενό μου και  δε δουλεύω. Μακάρι να είχα ενοίκια αλλά τίποτα. Ούτε επιχείρηση έχω.
Λογιστής : - Ωραία.
(Σκέφτεται ο Λογιστής... 3.000 ευρώ ελάχιστο τεκμήριο συν 4.000 η αγορά του ΕΙΧ (Επιβατικό Ιδιωτικής Χρήσης) συν 2240,00 το τεκμήριο του ΕΙΧ για έξι μήνες μας κάνει 9240,00. Αν δε δηλώνεται εισόδημα από καμία κατηγορία, το τεκμήριο λογίζεται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με 9.500 αφορολόγητο. Άρα είμαστε αφορολόγητοι)
Λογιστής : - Αγόρασέ το είσαι ΟΚ. Από δω και πέρα όμως να βρεις δουλειά μόνο σα μισθωτός. Ούτε επιχείρηση να ανοίξεις στο όνομά σου και προς θεού μη σου γράψουν κανένα ακίνητο και παίρνεις κανένα ψιλοενοίκιο. Καταστράφηκες!
Έτσι λοιπόν, ο Κώστας πήρε το αυτοκίνητο και πήγε και για κάνα μπανάκι στη θάλασσα με την οροφή ανοικτή.
Πέρασε το καλοκαίρι και ήρθε ο χειμώνας αλλά δουλειά τίποτα.
Το Δεκέμβριο, ο φίλος του ο Βασίλης τον ψήνει να ανοίξει γραφείο. Μη περιμένεις να βρεις δουλειά σε εταιρεία υπάλληλος, του λέει. Άνοιξε γραφείο. Κανά ενεργειακό πιστοποιητικό, κανένα αυθαίρετο άμα είσαι τυχερός και καμία άδεια άμα βρεις κανένα τρελό που θέλει να χτίσει σπίτι, κάτι θα κάνεις.
Ο Κώστας θεώρησε ότι αυτή είναι καλή ιδέα και άνοιξε γραφείο... Δεκέμβριο του 2013. Ξέχασε όμως τη συμβουλή του λογιστή του. Δεν πήγε και σε αυτόν για την έναρξη επαγγέλματος, την έκανε μόνος του.
Το Δεκέμβριο όλο κι όλο έκοψε μια απόδειξη 15 ευρώ. Έξοδα δεν είχε γιατί ξεκίνησε με έδρα το σπίτι του και το ΤΣΜΕΔΕ το είχε απλήρωτο.
Ανυποψίαστος τι τον περιμένει, πάει τον Ιανουάριο στο λογιστή για το ΦΠΑ.
Λογιστής: - Καλώς τον, πώς από δω;
Κώστας:  - Ήρθα να μου βγάλεις ΦΠΑ. Μια απόδειξη έχω μόνο 15 ευρώ και καθόλου έξοδα.
Λογιστής : - Απόδειξη;;; Έκανες έναρξη;;;;
Κώστας:  - Ναι γιατί;
Λογιστής: - Ξέχασες τι σου είπα;
Κώστας:  - Ωχ... Τώρα;
Λογιστής: - Αίμα... Κάτσε. Χαλάρωσε να το "ευχαριστηθείς".
Κώστας:  - ;;;;;;;
Λογιστής: - Λοιπόν ξεκινάμε. Για το ΦΠΑ 15 ευρώ επί 23% μας κάνει 3,45 ευρώ. Ωραία μέχρι εδώ. Για το Μάρτιο όμως για το φόρο εισοδήματος ξεκίνα έρανο!
Κώστας:  - ;;;;;;; Για πες.
Λογιστής: - Πάμε λοιπόν. Έχεις πλέον εισόδημα από κάποια πηγή. Και τι πηγή. Από ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ! Που σημαίνει μηδέν αφορολόγητο. 26% από το πρώτο ευρώ αλλά επειδή είσαι νέος επιχειρηματίας, σου κάνουμε σκόντο και στο κάνουμε 13% . Φορολογικός Παράδεισος σου λέω.
Κώστας:  - Ωραία, τι μπούρδες μου λες για έρανο. 15 ευρώ επί 13% μας κάνει 1,95 ευρώ.
Λογιστής: - ΛΑΘΟΣ. Ξεχνάς κάτι. ΤΕΚΜΗΡΙΑ. Όταν αγόρασες το ΕΙΧ σου είχα πει να μην κάνεις επιχείρηση. Και συ έκανες. Και θα τιμωρηθείς γι αυτό. Λοιπόν, έχεις τεκμήρια συνολικά 9240,00 ευρώ. Χωρίς καθόλου πραγματικά εισοδήματα θα ήσουν αφορολόγητος. Τώρα όμως που έχεις 15 ευρώ εισόδημα από επιχείρηση, η φορολογία λέει ότι η διαφορά τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος (9240,00-15,00=9225,00) θα προστεθεί στα εισοδήματα από επιχείρηση και θα φορολογηθεί με τη κλίμακά τους.
Κώστας:  - Δηλαδή; Τι φόρο θα πληρώσω για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ εισόδημα 15 ευρώ;;;
Λογιστής: - Όχι πολλά. 1201,20 ευρώ (9.240 επί 13%)
Κώστας:  - Τι λες ρε;;;; Για 15 ευρώ εισόδημα θα πληρώσω 1201,20 ευρώ φόρο;;;;;
Λογιστής: - Και όχι μόνο. Θα πληρώσεις και προκαταβολή για του χρόνου.
Κώστας:  - Τι λες ρε;;;; Τι είναι αυτό πάλι;
Λογιστής: - Ο επιχειρηματίας μαζί με το φόρο πληρώνει και 55% προκαταβολή για το φόρο του χρόνου. Άρα δηλαδή θα πληρώσεις συνολικά 1201,20 επί 1,55... σύνολο 1861,86 ευρώ!
Κώστας:  - Δηλαδή για 15 ευρώ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ εισόδημα θα πληρώσω 1861,86 ευρώ φόρο;
Λογιστής: - Σωστά. Άμα το υπολογίσεις είναι συντελεστής... 12.412,40%. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Είναι που λέει ο Στουρνάρας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση.
Η παραπάνω ιστορία δεν είναι φανταστική. Είναι 100% αληθινή και είναι αποτέλεσμα της νοσηρής Ελληνικής Φορολογικής πραγματικότητας. Ρωτήστε και το λογιστή σας.


Τον Στουρνάρα μην τον ρωτήσετε. Αποκλείεται να το ξέρει. Είναι στο αεροδρόμιο και περιμένει την ανάπτυξη...                        http://blogingr.blogspot.gr/2013/12/blog-post_7.html#more

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!