Οι δορυφόροι «βλέπουν» αρχαίο έργο με πλοίο και... θαλάσσιο τέρας


Αναπαράσταση τμήματος της προϊστορικής ακρόπολης της Ιθάκης,
κάτω από την επιφάνεια της οποίας οι δορυφόροι εντόπισαν τη λίθινη ανάγλυφη παράσταση
Νέα στοιχεία ισχυρίζεται ότι βρέθηκαν στην ανασκαφή που διεξήγε μέχρι τα τελευταία χρόνια στην Ιθάκη η Λίτσα Κοντορλή-Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Με βάση αυτό, ζητά, σε επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγωτόπουλο, να επιτραπεί η συνέχιση της ανασκαφής.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει απορρίψει το σχετικό αίτημα. Η αρχαιολόγος επανέρχεται σημειώνοντας: «Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης τουριστών όλο τον χρόνο και κατά προέκταση πηγή εσόδων για το φτωχό νησί της Ιθάκης. Πρόσθετα, οφείλω να σας ενημερώσω ότι στην ανατολική αυλή της προϊστορικής ακρόπολης της Σχολής Ομήρου υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ορατή από δορυφόρους, λίθινη ανάγλυφη παράσταση προϊστορικού πλοίου που εκτός από τον πηδαλιούχο παρουσιάζει το θαλάσσιο τέρας, τη Σκύλλα, να περιβάλλει το καράβι.

Η παράσταση κινδυνεύει να καταστραφεί αν δεν αποκαλυφθεί το γρηγορότερο δυνατό με ανασκαφική έρευνα. Περιττό να τονίσω τη σημασία της παράστασης σε σχέση με τα ομηρικά έπη και την Προϊστορική Ακρόπολη της Σχολής Ομήρου και ότι είναι μοναδική στη Μεσόγειο, με παράλληλο ως προς τον τρόπο κατασκευής με κυβόλιθους σε ανάγλυφη παράσταση ναυμαχίας μεταξύ Αιγυπτίων και Λαών της Θαλάσσης στην πρόσοψη του ναού Medinet Habu της αρχαίας Αιγύπτου».

Η γνωμάτευση

Σύμφωνα με γνωμάτευση που επισυνάπτεται στην επιστολή, το πλοίο είναι διαστάσεων 16 επί 14 μ. Το πλοίο, που αποτελεί μέρος ενός συνόλου, είναι στενόμακρο καμπύλο κύτος.
Απεικονίζεται χωρίς αναπεπταμένο ιστίο και χωρίς να υποδηλούνται κουπιά. Πλάι στην άκρη του πηδαλίου, χωρίς να την ακουμπά, είναι το κεφάλι του πηδαλιούχου.

Όπως σημειώνεται, η πλώρη καταλήγει σε κεφαλή υδρόβιου πτηνού, κάτι που απαντάται στα πολεμικά πλοία της Υστερης Εποχής του Χαλκού. Γύρω από το πλοίο περιστρέφονται τεράστια πλοκάμια θαλασσίου τέρατος που καταλήγουν σε κεφάλια σκύλων, ενώ επάνω στο κεφάλι του πηδαλιούχου ακουμπά κεφαλή της Σκύλλας, που φέρει αυτιά σκύλου.


Πηγή: Έθνος
 http://erroso.blogspot.com/2014/01/blog-post_33.html#ixzz2rldnJg1z

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!