Αμερικανική έκθεση για δεσμούς χάκερ με τον κινεζικό στρατό

hackers1
Ο κινεζικός στρατός έχει υπό τον έλεγχό του εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες από τους ισχυρότερους στον κόσμο χάκερ, σύμφωνα με αμερικανική εταιρεία ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων, που εντόπισε την προέλευση πολλών κυβερνοεπιθέσεων σε ένα ανώνυμο κτίριο στη Σαγκάη.
Η εταιρεία Mandiant, μια συμβουλευτική εταιρεία της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων, παρέδωσε έκθεση 74 σελίδων, ύστερα από εκατοντάδες έρευνες που διεξήγαγε για το θέμα αυτό τα τρία τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι χάκερ που έχουν επιτεθεί τα τελευταία χρόνια σε αμερικανικές εφημερίδες, εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες, εντοπίζονται κυρίως στην Κίνα και η κινεζική κυβέρνηση είναι εις γνώσιν των δραστηριοτήτων τους. Φαίνεται πως έχουν διασυνδέσεις με συγκεκριμένο οργανισμό που ανήκει στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, που φέρει την ονομασία «APT1», ακρωνύμιο του «Advanced Persistent Threat», έχει κλέψει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και έχει βάλει στο στόχαστρο σημαντικές υποδομές, όπως είναι οι αμερικανικές ενεργειακές δραστηριότητες.
"Πιστεύουμε ότι η APT1 είναι ικανή να φέρει εις πέρας μία τεράστια εκστρατεία κατασκοπείας στο Ιντερνετ διότι έχει την άμεση υποστήριξη της κυβέρνησης», σύμφωνα με την έκθεση του Mandiant Intelligence Centre.
Ο οργανισμός αυτός υπάγεται στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και ονομάζεται Μονάδα 61398 και οι κυβερνοεπιθέσεις του μπορεί να έγιναν από ένα 12οροφο κτίριο στα προάστια της Σαγκάης, σύμφωνα με την έκθεση που εκτιμά ότι ο ΑΡΤ1 έχει «εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες εργαζόμενους».
Στην Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει λάβει γνώση των πληροφοριών αυτών αλλά δεν θα συζητήσει εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ επισήμανε τις πρόσφατες προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες του για την κυβερνοκλοπή στα υψηλότερα κλιμάκια της κινεζικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ τόνισε τις βάσιμες και αυξανόμενες ανησυχίες των ΗΠΑ για τις απειλές που θέτουν για την οικονομία της και την εθνική της ασφάλεια οι κυβερνοεπιθέσεις.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι είναι «σημαντικό να ενισχύσει την άμυνα κατά των επιθέσεων στα πληροφοριακά συστήματα». «Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για την κλοπή των δεδομένων στο Ιντερνετ, επανειλημμένα, στο υψηλότερο κινεζικό πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζορτζ Λιτλ.
Το Πεκίνο διέψευσε τους ισχυρισμούς της Mandiant. «Δεν είναι ούτε επαγγελματικό, ούτε υπεύθυνο να διατυπώνονται αβάσιμες κατηγορίες χωρίς σαφή τεκμήρια και αυτό δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων», δήλωσε στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λι.
"Η Κίνα αντιτίθεται έντονα στην πειρατεία αυτή, καθώς μάλιστα η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό θύμα της. Ανάμεσα σε όλες τις κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος της Κίνας, οι περισσότερες προέρχονται από τις ΗΠΑ», είπε ο Χονγκ. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι εμπειρογνώμονες της κινεζικής κυβέρνησης βρήκαν 73.000 ξένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που είχαν σχέση με επιθέσεις σε 14 εκατομμύρια υπολογιστές στην Κίνα, με τον μεγαλύτερο αριθμό των επιθέσεων να προέρχεται από τις ΗΠΑ.
Η εφημερίδα New York Times ήταν επίσης στόχος των επιθέσεων του ΑΡΤ1, μόλις μετά τη δημοσίευση άρθρου της για την προσωπική περιουσία του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο.
Ένας από τους στόχους των πειρατών, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν επίσης μια εταιρία που ελέγχει τουλάχιστον το 60% των βορειοαμερικανικών αγωγών ύδρευσης, φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, στις 12 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε μιλήσει για την ικανότητα ξένων επιχειρήσεων να εισχωρούν στις υποδομές αυτές και είπε πως αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του. «Ξέρουμε ότι ξένες χώρες και επιχειρήσεις κλέβουν εμπιστευτικές πληροφορίες των εταιριών μας. Σήμερα οι εχθροί μας επιδιώκουν επίσης να σαμποτάρουν τον ενεργειακό μας δίκτυο, τα χρηματοπιστωτικά μας όργανα, το σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας».
Το κτίριο που εντόπισε η Mandiant ως αρχηγείο του ΑΡΤ1, βρίσκεται στην περιοχή Γκαοκιάο, στα βόρεια προάστια της Σαγκάης, κοντά σε ένα πετροχημικό εργοστάσιο και γύρω του υπάρχουν μικρά καταστήματα.
Ένας στρατιώτης φρουρούσε χθες την είσοδο, ενώ μια επιγραφή ανέφερε στα κινεζικά και τα αγγλικά «απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!