Πιθανή (ακόμα) η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη

eurozone-greece
Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πιθανό να φύγει από την ευρωζώνη, σύμφωνα με κορυφαίους οικονομολόγους, αλλά αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια, καθώς η επίλυση των ευρωπαίων ηγετών για να διασώσουν τη φορτωμένη με χρέος χώρα έχει υποτιμηθεί.
Ο Nouriel Roubini, με το παρατσούκλι Dr Doom για τη σωστή πρόβλεψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, δήλωσε στους αναλυτές ότι είχαν υποτιμήσει την αποφασιστικότητα των Ελλήνων και των ευρωπαίων ηγετών, και ότι μια ελληνική έξοδος από το μπλοκ των 17 εθνών ήταν τώρα ένα “λιγότερο πιθανό γεγονός αυτό το έτος, αν και δεν είναι μηδενικό το ενδεχόμενο”.

Ο οικονομολόγος πιστεύει ότι τώρα υπάρχει μια πιθανότητα 30 % της φορτωμένης με χρέος χώρας να φύγει από την ευρωζώνη, αλλά ότι αυτό αυξάνεται σε μια πιθανότητα 50 % μιας εξόδου μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε έτη.
“Η πολιτική δεν υπερισχύει πάντα,” δήλωσε στο Bloomberg ο κ. Roubini. “Είναι ένας παράγοντας, αλλά δεν είναι σαν να αντικαθιστά όλα τα άλλα.”
Έχοντας εντοπίσει μια φορά 90 % πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου από το 2014, οι οικονομολόγοι της Citigroup διατηρούν αυτήν την περίπτωση να συμβεί μέσα σε δύο χρόνια ως βασική περίπτωση τους.
Τον Δεκέμβριο, η Standard & Poors αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά έξι βαθμίδες σε ένα υψηλό 18 μηνών λόγω “της ισχυρής αποφασιστικότητας” της ευρωζώνης να βοηθήσει το δοκιμαζόμενο κράτος μέλος.
Ο κ. Roubini προειδοποίησε ότι η συζήτηση για μια ελληνική έξοδο εύκολα θα μπορούσε να αναθερμανθεί κατά το τέλος του έτους, μετά την εκλογή της Γερμανίας, αν οι ταλαντεύσεις του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα ή αν η Ισπανία και η Ιταλία φαίνονταν λιγότερο σε κίνδυνο μετάδοσης. Ο Dr Doom δεν ήταν μόνος στην πρόβλεψη του μιας ελληνικής εξόδου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Mohamed El-Erian, σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα, με τη χώρα να αδυνατεί να παράγει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Πρόσφατα στοιχεία από το κρατικό πρακτορείο στατιστικών στην Ελλάδα έδειξε ότι η νεολαία πλησίασε περισσότερο το 60 % τον Οκτώβριο, με το ποσοστό ανεργίας της χώρας να έχει χτυπήσει ένα νέο υψηλό από τον Οκτώβριο, 26.8 %.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το Σεπτέμβριο του 2009, καθώς η κρίση χρέους της χώρας ξεκίνησε, και είναι περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου ποσοστού των 17 χωρών της ευρωζώνης, το οποίο ανερχόταν σε 11.8% το Νοέμβριο.
"Η Ελλάδα επίσης αδυνατεί να εξασφαλίσει το είδος της επίσημης ελάφρυνσης του χρέους που είναι απαραίτητη για την άρση του χρέους. Η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα θα παραμείνει άπιαστη", δήλωσε ο κ. El-Erian σε σχόλια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Bloomberg.
Ο Barry Eichengreen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ δήλωσε στο Bloomberg ότι ενώ πολλοί άνθρωποι υπερεκτίμησαν την πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου, “τώρα ο κίνδυνος πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση, δεδομένου ότι οι αγορές είναι πολύ αισιόδοξες ότι ο θόρυβος και η πολιτική αστάθεια έχουν ξεπεραστεί”.
“Δεν νομίζω ότι η περίοδος ηρεμίας θα διαρκέσει,” δήλωσε.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της το συντομότερο το επόμενο έτος για να φέρει τεράστιο χρέος της υπό έλεγχο.
"Υπάρχει ένα κενό, σύμφωνα με προκαταρκτικές προβλέψεις μας για το 2015-2016" έως "€ 9,5 δισ.," δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη ο Poul Thomsen, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν δεσμευτεί συνολικά για € 240 δισ. σε δάνεια διάσωσης προς την Ελλάδα από το 2010, αλλά με την οικονομία της να εισέρχεται στο έκτο έτος της ύφεσης και να έχει ακόμα πρόβλημα στο να ανταποκριθεί στον προϋπολογισμό.
Παρά τις δύο διασώσεις των ΕΕ-ΔΝΤ, καθώς και την περικοπή του χρέους του ιδιωτικού τομέα, η συνεχιζόμενη ύφεση και τα ελλείμματα σημαίνουν ότι το βουνό χρέους στην Ελλάδα έχει οριστεί να αυξάνεται έως το 190% της παραγωγής το 2014.
Το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να επιλύσει την κρίση του ελληνικού χρέους, αφού το Ταμείο επέκτεινε το ελληνικό δάνειο διάσωσης του σε τέσσερα χρόνια από τρία χρόνια και μείωσε τους τόκους που το επιβάρυναν.
Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει οποιαδήποτε διαγραφή των δανείων διάσωσης που έχουν παράσχει στην Ελλάδα.http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!