Πώς θα απαντήσει η επιστήμη στις διαστημικές απειλές;

2012 DA14 астероид земля схема космос
© Φωτογραφία: ru.wikipedia.org

Η πτώση μετεωριτών στο Τσελιάμπινσκ υποκίνησε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την δημιουργία νέων συστημάτων προειδοποίησης για τις απειλές στο διαστημικό χώρο. Οι ΗΠΑ προτίθενται να αναπτύξουν στη Γη και στο Διάστημα διάφορα συστήματα παρατήρησης. Στη Ρωσία, κοντά στην πόλη Καζάν (πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Ταταρστάν), θα τεθεί σε λειτουργία ένα νέο, μοναδικό στο είδος του τηλεσκόπιο με την ονομασία Megatortor. Το τηλεσκόπιο αυτό θα είναι ικανό να παρακολουθεί τα μικρά σώματα και τα αντικείμενα που πετούν με μεγάλη ταχύτητα στο Διάστημα.

Μετά το πέρασμα του αστεροειδούς πάνω από τη ρωσική πόλη Τσελιάμπινσκ ακούστηκαν πολλές κριτικές παρατηρήσεις σε βάρος των επιστημόνων, οι οποίοι δεν είχαν προειδοποιήσει για την προσέγγισή του. Η ανθρωπότητα αποδείχθηκε ανίκανη να προβλέψει την διαστημική απειλή. Το γεγονός αυτό, έκανε μερικά κράτη να επιταχύνουν την ανάπτυξη διαφόρων συστημάτων παρατήρησης. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν στο Διάστημα ένα νέο τηλεσκόπιο, να τοποθετήσουν σε τροχιά ένα δίκτυο δορυφόρων παρατήρησης και να δημιουργήσουν ειδικό σύστημα παρατήρησης, που προβλέπεται να εγκασταθεί στη Χαβάη.
Η Ρωσία σχεδιάζει να υπολοποιήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο με την χρήση του τηλεσκοπίου Megatortor. Το νέο τηλεσκόποιο, όπως είπε ο Γιούρι Νεφέντιεφ, διευθυντής του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου Έγκελγκάρντ, θα κάνει παρατηρήσεις με 9 φακούς ταυτόχρονα και δεν θα αφήσει κανένα διαστημικό αντικείμενο απαρατήρητο:
- Η αλήθεια είναι ότι η συσκευή με ένα κανάλι καλύπτει μόνο ένα μέρος του ορατού ουράνιου ημισφαιρίου, ενώ με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου με 9 κανάλια, είμαστε σε θέση να καλύψουμε όλο το ημισφαίριο. Εφόσον θα μπορούμε να παρακολουθούμε αμέσως όλο τον ουρανό, θα είμαστε σε θέση να καταγράψουμε οπωσδήποτε οποιοδήποτε φευγαλέο φαινόμενο.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αυτών των συσκευών μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν τα συνδέσουμε σε ενιαίο παγκόσμιο δίκτυο παρατήρησης,- πιστεύει ο Σεργκέι Μπαραμπάνοφ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου του Ζβενίγκοροντ.
- Τα συστήματα ανίχνευσης αστεροειδών υπάρχουν στην Αμερική και στην Ευρώπη. Υπάρχουν επίσης και αντίστοιχοι διεθνείς οργανισμοί. Η Κίνα διαθέτει το δικό της σύστημα ανίχνευσης. Η Ρωσία σχεδιάζει να εισέλθει σε τέτοιο σύστημα, αλλά δεν θα μας δεχθούν εκεί υπό ίσους όρους αν δεν αποκτήσουμε το δικό μας δυναμικό παρατήρησης. Έτσι, λοιπόν, προσπαθούμε σήμερα να κάνουμε το πάν για την κατασκευή των δικών μας τηλεσκοπίων.
Εξάλλου, η καταπολέμηση της απειλής αστεροειδών δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στις παρατηρήσεις,- είπε στη συνέχεια ο Γιούρι Νεφέντιεφ.
- Μέχρι τώρα συνεχίζονται οι λογομαχίες σ΄αυτό τον τομέα. Υπάρχουν μερικές εκδοχές που προβλέπουν την καταστροφή του αστεροειδούς είτε την αποτροπή της πτώσης του στη Γη μας. Η ουσία μιάς από τις εκδοχές συνίσταται στο ότι θα πρέπει να ανατιναχθεί ο αστεροειδής με τη βοήθεια της πυρηνικής γόμωσης ή με άλλο τρόπο. Εξάλλου, τέτοιο σενάριο δεν μελετιέται σήμερα γιατί ο σπασμένος αστεροειδής μπορεί να προκαλέσει επίσης πολλά δυσάρεστα προβλήματα στη Γη. Ένα άλλο σενάριο προβλέπει την τοποθέτηση: δίπλα στον επικίνδυνο αστεροειδή μιας διαστημικής συσκευής η οποία με την έλξη της θα αλλάξει την τροχιά του, απομακρύνοντας τον από τη Γη με αποτέλεσμα αστεροειδής να περάσει μακριά από τον πλανήτη μας.
Ταυτόχρονα ο Νεφέντιεφ παρατήρησε ότι η σύγχρονη επιστήμη δεν είναι ακόμη σε θέση να υλοποιήσει τα δοσμένα σχέδια και για αυτό τον λόγο πρώτιστο καθήκον σήμερα είναι να δημιουργηθεί σύστημα έγκαιρης προειδοποίηης του πληθυσμού για την πιθανή απειλή από τον ουρανό.http://greek.ruvr.ru

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!