Ένα διαστημικό πυροτέχνημα στο Τσελιάμπινσκ







метеорит астероид Земля
Φωτογραφία: «Vesti.Ru»

Ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ συζητείται δραστήρια στα κοινωνικά δίκτυα ολόκληρου του κόσμου. Τα σχόλια ποικίλουν από πανικόβλητες κραυγές για το επικείμενο σύντομα τέλος του κόσμου έως ενθουσιασμό για το σπανιότατο θέαμα.

Για το τί να περιμένουμε από πιθανές βροχές μετεωριτών στο μέλλον και εάν άραγε η ανθρωπότητα είναι σε θέση να αποκρούσει αυτήν την απειλή, μίλησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο έγκυρος αμυντικός αναλυτή Ίγκορ Kορότσενκο.

Στην πόλη Τσελιάμπινσκ στα Ουράλια το ωστικό κύμα από την έκρηξη του μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα καταστράφηκε τμήμα του κτηρίου ενός εργοστασίου, έσπασαν τα τζάμια στα παράθυρα πολλών σπιτιών και διακόπηκε η παροχή φυσικού αερίου και η λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας. Είναι δυνατόν κανείς να μην γνώριζε τίποτε για το μετεωρίτη εκ των προτέρων; Όπως επεσήμανε ο Ίγκορ Koρότσενκο, πρόκειται για φυσική καταστροφή, η οποία δεν μπορεί προς το παρόν να υπαχθεί σε κανένα μέσο ελέγχου. Ακόμη και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας είναι εδώ αδύναμο. Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στον υπολογισμό της τροχιάς της πτήσης ενός βαλλιστικού πυραύλου στο στάδιο ακόμη της επιτάχυνσής του και η αναχαίτισή του με πλήγμα σε κάποιο από τα στάδια της διαδρομής του. Στην περίπτωση ενός μετεωρίτη το σύστημα αυτό είναι αναποτελεσματικό:
Καταρχάς δεν υπάρχουν αξιόπιστες μέθοδοι εντοπισμού και παρακολούθησης, με εξαίρεση των κλασικών μεθόδων της αστρονομίας και αυτό μάλιστα ισχύει για πολύ μεγάλα ουράνια σώματα, η διάμετρος των οποίων είναι άνω των εκατό μέτρων. Και δεν υπάρχουν τρόποι αναχαίτισης προκειμένου να καταστραφούν αυτοί οι αστεροειδείς: δεν υπάρχουν ούτε πύραυλοι, ούτε μέθοδοι, ούτε μέσα εντοπισμού, ούτε, κυρίως, μέσα παρακολούθησής τους.
Ο Ίγκορ Κορότσενκο εκτιμά ότι σήμερα η ανθρωπότητα είναι ανυπεράσπιστη απέναντι στη διαστημική απειλή. Παρ’ όλ’ αυτά ο ειδικός πιστεύει ότι η διεθνής συνεργασία στο μέλλον θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος:
- Νομίζω ότι στο πλαίσιο της ρωσο-αμερικανικής συνεργασίας είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια ομάδα για την ανάλυση των πλανητικών απειλών, μία από τις οποίες προέρχεται αναμφισβήτητα από αστεροειδείς. Πρέπει να δημιουργηθούν επιστημονικές ομάδες, οι οποίες θα μπορούσαν έστω σε θεωρητικό επίπεδο να προτείνουν κάποιες «συνταγές» σχετικά με το τί μπορεί να γίνει όσον αφορά την παρακολούθηση και το πιο σημαντικό, ως προς τις δυνατότητες αντίδρασης.
Ο εμπειρογνώμονας υπογράμμισε ότι εάν ο μετεωρίτης, που έπεσε, ήταν μεγαλύτερος σε διαστάσεις, οι ζημιές θα μπορούσαν να συγκριθούν με έναν θερμοπυρηνικό βομβαρδισμό. Οπότε προκύπτει ευλόγως ένα ακόμη ερώτημα: δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη συναγερμού, που θα προκαλούσε απαντητική εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων προς την κατεύθυνση του εν δυνάμει αντιπάλου; Ο Ίγκορ Κορότσενκο είναι πεπεισμένος ότι μια τέτοια πιθανότητα για τη Ρωσία αποκλείεται:
Ως βάση της λήψης των μεν ή δε απαντητικών μέτρων αποτελεί η πληροφορία από το σύστημα προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση. Η ενεργοποίηση του πυρηνικού μας όπλου και η πραγματοποίηση ενός απαντητικού πλήγματος είναι δυνατή μόνο αφού αξιόπιστα διαπιστωθεί το γεγονός ότι εναντίον μας έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι του εν δυνάμει αντιπάλου.
Ο εμπειρογνώμονας θύμισε ότι Ρώσοι πολιτικοί είχαν θίξει από την περασμένη κιόλας χρονιά το πρόβλημα της απειλής από μετεωρίτες. Ειδικότερα ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, που ήταν τότε μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, πρότεινε στα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας αντί του αμφιλεγόμενου σχεδίου κατασκευής της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη να ασχοληθούν από κοινού με τη Ρωσία με το πρόβλημα των απειλών από το Διάστημα. Η δήλωσή του τότε προκάλεσε ειρωνικά σχόλια στη Δύση. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τί λένε σήμερα οι τότε σχολιαστές.http://greek.ruvr.ru

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!