Χρειάζεται σύστημα πρόληψης της πτώσης ουράνιων σωμάτων







метеоритный дождь челябинск
Φωτογραφία: ΡΙΑ-Νόβοστι

Τα ουράνια σώματα, η πτώση των οποίων παρατηρήθηκε την Τετάρτη στα Ουράλια, στη ρωσική περιοχή του Βόλγα, καθώς και στο Καζαχστάν, ήταν θραύσματα μετεωρίτη που εξερράγη στον ουρανό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο μετεωρίτης είχε διάμετρο μερικά μέτρα, ζύγιζε περίπου 10 τόνους και έτρεχε προς τη Γη με ταχύτητα 15-20 χλμ. το δευτερόλεπτο.

Στα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας το ουράνιο σώμα διασπάστηκε σε μικρά κομμάτια. Χάρη σ΄ αυτό δεν υπήρξαν νεκροί και σοβαρές καταστροφές, πιστεύουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στην αρχή ο ουρανός φωτίστηκε από μια έντονη λάμψη φωτός, μετά ακούστηκε έκρηξη και στον ουρανό εμφανίστηκε μια φωτισμένη σφαίρα, που άφησε πίσω της ένα πλατύ άσπρο ίχνος. Από το κύμα του αέρα από την έκρηξη έσπασαν οι τζαμαρίες πολλών κτηρίων. Τα θραύσματα του μετεωρίτη εν μέρει κατάστρεψαν τον τοίχο και τη σκεπή ενός εργοστασίου της πόλης Τσελιάμπινσκ. Ζημιές υπέστησαν και οι ηλεκτροφόρες γραμμές. Πάνω από 500 άνθρωποι ζήτησαν ιατρική περίθαλψη, βασικά με κοψίματα και μώλωπες.
Αν ο μετεωρίτης ήταν πιό στερεός και μεγαλύτερος, τα θύματα και οι καταστροφές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Απλώς φανήκαμε τυχεροί, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Ντμίτρι Βίμπε:
Το ηλιακό σύστημα είναι γεμάτο από ύλη. Εκτός των πλανητών σ΄ αυτό υπάρχουν και πολύ μικρότερα σώματα, οι διαστάσεις των οποίων μπορούν να ανέρχονται σε εκατοντάδες χλμ., ενώ άλλα μπορεί να έχουν διάμετρο κυριολεκτικά μερικών μέτρων. Φυσικά, αυτά τα σώματα κατά περιόδους συγκρούονται και μεταξύ τους, και με πλανήτες, συμπεριλαμβανομένης της Γης. Όταν ένα τέτοιο σώμα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης, η ταχύτητά του είναι πολύ μεγάλη και ανέρχεται σε δεκάδες χλμ. το δευτερόλεπτο. Κατά την τροχοπέδησή του στη γήινη ατμόσφαιρα θερμαίνεται πάρα πολύ, αρχίζει να εξατμίζεται και εκλύεται πολύ μεγάλη ενέργεια. Αν το σώμα έχει μικρό μέγεθος, μπορεί να διαλυθεί πλήρως και αυτή η διάλυση μπορεί να φαίνεται από τη Γη σαν έκρηξη. Και τα τεμάχια, τα οποία δεν διαλύθηκαν ολοσχερώς μετά τη διέλευση μέσα από την ατμόσφαιρα, πέφτουν και ακριβώς εκείνη τη στιγμή αρχίζουν να ονομάζονται μετεωρίτες.
Η ανθρωπότητα προς το παρόν δεν έμαθε να αποτρέπει τη πτώση μετεωριτών στη Γη. Σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, λειτουργούν συστήματα παρακολούθησης των ουράνιων σωμάτων, όμως αυτά προς το παρόν δεν είναι αρκετά αναπτυγμένα, - λέει ο αστρονόμος Ολέγκ Μαλκόφ:
- Πρόκειται για αρκετά σοβαρό θέμα, για να ασχοληθεί μ΄αυτό η ανθρωπότητα σε υψηλό επίπεδο. Στον ΟΗΕ υπάρχει ομάδα εργασίας γι΄αυτά τα προβλήματα, η οποία εργάζεται εδώ και πέντε χρόνια. Στις ΗΠΑ κατασκευάζονται ειδικά τηλεσκόπια για τέτοιες περιπολικές παρατηρήσεις. Δεν μου αρέσει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ομόλογοι δεν μας προειδοποίησαν. Όμως υποψιάζομαι ότι και αυτοί το παρέβλεψαν. Διότι, όπως πιστεύω, ο αστεροειδής ερχόταν από την κατεύθυνση του Ήλιου και αυτή η ζώνη για μας είναι προς το παρόν νεκρή. Εδώ χρειάζονται όργανα μεγαλύτερου κόστους, τα οποία πρέπει να μεταφερθούν στο διάστημα για να παρακολουθούν τις ακραίες περιοχές του Ήλιου από περιοχές μη ορατές από τη Γη.
Για τη δημιουργία συστήματος προειδοποίησης και αποτροπής μιας επικίνδυνης προσέγγισης με τη Γη σωμάτων εξωγήινης προέλευσης πρέπει να συνενωθούν οι κορυφές χώρες. Τα γεγονότα στα Ουράλια επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα αυτής της ρωσικής πρωτοβουλίας, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Ρογκόζιν.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό Επιτελείο, ο μετεωρίτης έπεσε σε λίμνη σε απόσταση ενός χλμ. από την πόλη Τσεμπαρκούλ της περιφέρειας Τσελιάμπινσκ. Σήμερα στα σημεία πτώσης θραυσμάτων του ουράνιου σώματος εργάζονται 20 χιλ. διασώστες, οι οποίοι εντοπίζουν τις ζημιές και αναζητούν κομμάτια του μετεωρίτη, που αποτελούν ανεκτίμητο υλικό για τους επιστήμονες.http://greek.ruvr.ru/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!