Fitch: Θετική η συμφωνία για την Ελλάδα αλλά με κινδύνους


Ο οίκος Fitch χαρακτηρίζει "θετική" τη συμφωνία για την Ελλάδα. Ποιους κινδύνους επισημαίνει όσον αφορά την εφαρμογή
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch χαρακτήρισε σήμερα "θετική" τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το ΔΝΤ και η ευρωζώνη για τη μείωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας όμως τους "υψηλούς κινδύνους που συνδέονται με την εφαρμογή της".
Στο τέλος των πολύ μακρών και πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσαν στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη μέτρα ώστε το ελληνικό χρέος, το οποίο απειλεί να εκραγεί στο 190% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2014, να μειωθεί στο 124% το 2020 και "ουσιαστικά κάτω από το 110%" το 2022.

"Αυτή η συμφωνία μετριάζει την άμεση απειλή μιας ελληνικής στάσης πληρωμών σε ότι αφορά τα κρατικά ομόλογα ή μιας εξόδου από τη ζώνη του ευρώ", εκτιμά ο Fitch σε ανακοίνωσή του, ο οποίος εξακολουθεί να βαθμολογεί την Ελλάδα με CCC.
"Αυτό είναι θετικό για την Ελλάδα και τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να βοηθήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος να ξαναγίνει βιώσιμο, αλλά σε βασικά ερωτήματα πρέπει ακόμη να δοθεί μια απάντηση, και ο κίνδυνος που συνδέεται με την εφαρμογή της είναι υψηλός", σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Fitch, η συμφωνία αναμένει να επιτρέψει ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας "να κορυφωθεί στο 179% το 2014 πριν μειωθεί σε 124% το 2020", αριθμοί που "επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές" αυτούς οι οποίοι παρουσιάστηκαν κατά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Μεταξύ των θεμάτων που παραμένουν μετέωρα, ο Fitch διερωτάται "πώς θα υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και αν οι εισροές κεφαλαίου θα είναι επαρκείς για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των τραπεζών".
"Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εφαρμογή, η οποία αποτέλεσε πρόβλημα με όλα τα προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα μέχρι τώρα, θα παραμείνουν υψηλοί. Δεν είναι δε βέβαιο ότι η νέα συμφωνία θα ενισχύσει επαρκώς την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών και των επενδυτών για να σταματήσει η συρρίκνωση της οικονομίας", προειδοποιεί επίσης ο οίκος Fitch.    news247

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!