Αποφασισμένη ακόμη και για ρήξη με την ΕΕ η κυβέρνηση, αν αναβάλουν τις αποφάσεις
Αποφασισμένη να έρθει ακόμη και σε ρήξη με την Ευρώπη είναι η κυβέρνηση σε περίπτωση που κάποιοι θελήσουν είτε να αναβάλουν τις αποφάσεις είτε επιχειρήσουν να δώσουν στην Ελλάδα τη δόση σε… δόσεις. Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι χαρακτηριστική: «H δόση δεν τεμαχίζεται. Θα είναι όλη μαζί. Εξετάζεται και εκταμίευση και των άλλων δυο δόσεων που προβλέπονταν για το 2012», είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ επισήμανε: «όμως στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα του χρέους και καλό θα ήταν, να βρεθεί μια λύση και σε αυτό. Θα ήταν ίσως η ιδανικότερη κατάληξη, μαζί με την εκταμίευση να υπάρξει και μια απόφαση για το χρέος…»
Η θέση λοιπόν είναι συγκεκριμένη. Τα 31,5 δισ. θα πρέπει να δοθούν άμεσα και ολόκληρα ενώ δεν αποκλείεται να δοθούν και τα υπόλοιπα 12 δισ. μαζί. Αυτό θα τονίσει στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το απόγευμα με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Το… τηλε-Eurogroup γίνεται εκτάκτως προκειμένου να βρεθούν λύσεις κυρίως σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους κι έτσι να αμβλυνθούν οι διαφορές και να μη έχουμε νέο θρίλερ στο κανονικό Eurogroup της Δευτέρας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διαφορές, εκφράζεται η συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.
Ασφαλώς το μεγάλο πρόβλημα παραμένει το χρηματοδοτικό κενό των 10 δισ. και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να λυθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020, απομένει δηλαδή να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ θα βρίσκεται σε ειδική αποστολή καθώς θα είναι σε ανοικτή γραμμή με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο μέχρι τη Δευτέρα, ώστε να κλείσουν οι τεχνικές και περίπλοκες λεπτομέρειες των λύσεων που προκρίνονται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Την ίδια ώρα, το Reuters επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι οι διεθνείς δανειστές εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 9 δισ. ευρώ για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αυτό θα ήταν μια λύση που θα βοηθούσε να αρθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει. Σύμφωνα με τις τρέχουσες κυβερνητικές εκτιμήσεις, το ελληνικό χρέος θα φθάσει τα 340,6 δισ.ευρώ ή στο 175,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 και αναμένεται να ανέλθει στο 191% το 2015, ήτοι 357,7 δισ.ευρώ. Δέκα δισ. ευρώ μας χωρίζουν, τώρα από την εξασφάλιση βιώσιμου χρέους το 2020, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.
Στις συναντήσεις που είχε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Γ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τονίστηκε στους ξένους με κάθε έμφαση ότι δεν μπορεί να υπάρξει παράταση της αγωνίας για την Ελλάδα διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποσταθεροποίησης. Δηλαδή δε μπορεί να αφήσουν οι ξένοι την κυβέρνηση της Ελλάδας εκτεθειμένη, πρέπει να τη στηρίξουν και έμπρακτα, ειδικά τώρα που έχουν εκπληρωθεί και με το παραπάνω οι υποχρεώσεις της χώρας.
Οι δανειστές εμφανίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκρατημένα αισιόδοξοι κυρίως λόγω της αδιαλλαξίας της Γερμανίας, ωστόσο, πιθανότατα κάποιες διαφορές να λυθούν στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου.http://www.antinews.gr
Σχόλια