Είναι άραγε δυνατόν να ζήσει ο άνθρωπος στον ΄Αρη;

Curiosity марсоход сша снимок гора шарп
Φωτογραφία: EPA

Στην επιφάνεια του Άρη θα μπορούσαν να ζήσουν οι άνθρωποι. Το επίπεδο ραδιενέργειας στον Κόκκινο πλανήτη είναι σχεδόν το ίδιο με το επίπεδο σε χαμηλή περίγεια τροχιά, όπου πετά ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ). Σε τέτοιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι επιστήμονες, αποκτώντας τους πρώτους στην ιστορία δείχτες μέτρησης της ακτινοβολίας στον Άρη.

Ωστόσο οι ειδικοί δεν σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις προσεγγίσεις, σε ό.τι αφορά την προστασία των ανθρώπων κατά την προετοιμασία των μελλοντικών αποστολών στον Άρη.
Η ραδιενέργεια παραμένει το κύριο εμπόδιο για τις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.
Από τεχνική άποψη, ήταν δυνατές ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Ωστόσο, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα οποιαδήποτε ελαφρά προστασία από την ακτινοβολία, και τις παχιές πλάκες μολύβδου δεν θα τις πάρεις μαζί σου στο Διάστημα. Έχει μετρηθεί ότι κατά την 3χρονη διάρκεια της αποστολής στον Κόκκινο πλανήτη, το κάθε τέταρτο μέλος του πληρώματος μπορεί να πάρει δόση, ικανή να προκαλέσει θανατηφόρο καρκίνο. Αν σε όλη αυτή τη διάρκεια η ραδιενέργεια δεν θα ασκήσει καμιά επίδραση στο πλήρωμα, θα απαιτηθούν, βέβαια, νέοι υπολογισμοί,- είπε η Γιελένα Βορομπιόβα, βιολόγος από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
- Οποιεσδήποτε νέες πληροφορίες διορθώνουν τις αντιλήψεις μας και οδηγούν στην επανεξέταση, μαζί και των προσεγγίσεων για την προστασία των κοσμοναυτών. Ωστόσο, νομίζω ότι προς το παρόν αυτό δεν ασκεί καμιά ουσιαστική επίδραση στις αντιλήψεις μας για το πώς χρειάζεται να προστατεύονται οι κοσμοναύτες στην επιφάνεια του Άρη.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τον Αρη δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί η επικίνδυνη ακτινοβολία. Εκτός απ’ αυτό, ο Άρης δεν έχει μαγνητικό πεδίο, που θα τον προστάτευε από τις ηλιακές εκλάμψεις, όπως συμβαίνει στη Γη. Η παραμονή στον Άρη μπορεί να συγκριθεί ως προς το επίπεδο έκθεσης σε ραδιενέργεια με τη πτήση σε περίγεια τροχιά. Η πολύμηνη παραμονή των πληρωμάτων στο ΔΔΣ είναι επίσης επικίνδυνη. Εκεί διατηρείται, αν και σε μειωμένο βαθμό η επίδραση των βαρέων γαλαξιακών σωματιδίων, που προκαλούν διάφορα ελαττώματα της όρασης.΄Είναι γνωστές οι περιπτώσεις ανάπτυξης του καταρράκτη. Σε σχέση με αυτό ο Βλαντισλάβ Πετρόφ, εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Προβλημάτων είπε:
- Το να πούμε ότι ο καταρράκτης είχε εμφανιστεί ακριβώς λόγω της προσβολής από την ακτινοβολία στο διάστημα, δεν θα ήταν σωστό. Μπορούμε να πούμε ότι η πιθανότητα ανάπτυξής αυτής της πάθησης εκεί είναι πολύ μεγαλύτερη.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο ανακάλυψης ιχνών ζωής στον Άρη, τα νέα στοιχεία που στάλθηκαν από το Curiosity δεν θα επηρεάσουν αυτή την πιθανότητα. Η ραδιενέργεια δεν είναι ολέθριος παράγοντας για τη ζωή του κυττάρου,- παρατήρησε η βιολόγος Γιελένα Βορομπιόβα
- Ο κύριος παράγοντας που δρα στην επιφάνεια του Άρη είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Τα κύτταρα δεν μπορούν να αντέξουν στις δόσεις, που υπάρχουν εκεί. Αλλά αν διεισδύσουμε μέσα στο έδαφος κατά μερικά χιλιοστά, τα κύτταρα θα είναι ηδη προστατευμένα από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Στη Γη, βρίσκουν αποικίες βακτηρίων ακόμα και στα πρώτα κυκλώματα των πυρηνικών αντιδραστήρων με τερατώδη ραδιενέργεια. Εκτός απ’ αυτό, οι επιστήμονες δεν βλέπουν ως ακραίες τις συνθήκες στον Άρη από την άποψη της ύπαρξης των ζωντανών κυττάρων, αλλά η αναζήτηση εκείνων που αποτελούν τη βιόσφαιρα, δεν έχουν στεφθεί ακόμα με επιτυχία. Αφού δεν υπάρχει καμιά απόδειξη της ύπαρξης της ζωής, συνεπώς δεν υπάρχει και καμία ανάγκη αναθεώρησης των εικασιών για την ανάπτυξή της.       http://greek.ruvr.ru

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!