Τα σημαντικότερα γεγονότα της 24ης Νοεμβρίου

flag-1






Σαν σήμερα


1642: Ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Άμπελ Τάσμαν ανακαλύπτει ένα νησί στα νότια της Αυστραλίας, το οποίο προς τιμή του θα ονομαστεί Τασμανία.

                   1859: Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει το μνημειώδες έργο του «Η καταγωγή των ειδών».

1884: Ιδρύεται στην Αθήνα η ΕΟΑ (Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων), με πρώτο πρόεδρο τον Διάδοχο Κωνσταντίνο και σκοπό τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2000 η ΕΟΑ θα μετονομαστεί σε ΕΟΕ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή).


1901: Ανοίγει τις πύλες του για το κοινό το Βασιλικό Θέατρο στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Χτίστηκε με σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ και είχε πρότυπο για την πρόσοψη, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Αθήνα. Το θέατρο θα επανιδρυθεί με νόμο το 1930 ως Εθνικό Θέατρο.

1908: Άγνωστη ασθένεια καταστρέφει τις βελανιδιές στην Κρήτη. Οι κάτοικοι κάνουν λιτανεία, μεταφέροντας στο νησί από τη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου.

1912: Συναντώνται στο Λονδίνο οι αντιπροσωπείες Τουρκίας, Βουλγαρίας και Σερβίας για την ειρήνη, μετά το τέλος του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Τις συζητήσεις θα παρακολουθήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Την ίδια μέρα, ελληνικό απόσπασμα απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα στη Βόρειο Ήπειρο, αλλά λόγω ισχυρών πιέσεων από τους Οθωμανούς θα αναγκαστεί να υποχωρήσει προς την Κέρκυρα.

1920: Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 22ας Νοεμβρίου που ανακοινώνει η κυβέρνηση δείχνουν ότι το 98% του ελληνικού λαού ψήφισε υπέρ της βασιλείας και της επιστροφής του Κωνσταντίνου στο θρόνο της Ελλάδας. Η κυβέρνηση τηλεγραφεί στον Κωνσταντίνο να επανέλθει το συντομότερο στην Ελλάδα.

1939: Η Γκεστάπο εκτελεί στην Τσεχοσλοβακία 120 μαθητές, που κατηγορήθηκαν για αντιναζιστική συνωμοσία.

1940: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Σλοβακία προσχωρεί στις δυνάμεις του Άξονα.

1944: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν για πρώτη φορά το Τόκιο.

1951: Το ερευνητικό πλοίο «Καλυψώ» του Ζακ Υβ Κουστό σαλπάρει από την Τουλόν για το πρώτο ταξίδι του με κατεύθυνση την Ερυθρά Θάλασσα.

1963: Πυροβολείται θανάσιμα την ώρα που μεταφέρεται στις φυλακές του Ντάλας ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, κρατούμενος για τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι. Δράστης είναι ο Τζακ Ρούμπι, ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου και θαυμαστής του Κένεντι. Εκατομμύρια πολίτες παρακολουθούν το φόνο από την τηλεόραση.

1972: Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ζητά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

1974: Στην Αθήνα πραγματοποιείται η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου. Παίρνουν μέρος ένα εκατομμύριο διαδηλωτές.

1983: Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης απελευθερώνει έξι ισραηλινούς κρατουμένους και τους ανταλλάσσει με 4.424 Παλαιστινίους που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.

1999: Ο Γιώργος Τζελίλης κατακτά τρία αργυρά μετάλλια στην κατηγορία των 69 κιλών και ο Βαλέριος Λεωνίδης τρία χάλκινα στην ίδια κατηγορία, κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Γεννήσεις

1632 - Μπαρούχ Σπινόζα, Ολλανδοεβραίος φιλόσοφος
1784 - Ζαχαρίας Τέιλορ, δωδέκατος Πρόεδρος των ΗΠΑ
1864 - Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, Γάλλος ζωγράφος


Θάνατοι

1072 - Αλπ Αρσλάν, (1026-1072), σουλτάνος των Σελτζούκων Τούρκων στις περιοχές της Περσίας και του Ιράκ.
1572 - Τζον Νοξ, Σκωτζέζος εκκλησιαστικός ηγέτης
1870 - Ιζιντόρ Ντυκάς Γάλλος ποιητής, γνωστός και ως Κόμης του Λωτρεαμόν

  flag-1

ΕΛΛΗΝΙΚΟ    ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
. flag-1
.

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

.
1823.—(ή στις 25/11ου) Η Βουλή καθαιρεί τον υπουργό των Οικονομικών Περούκα και τον υπουργό των Εσωτερικών Μεταξά τον οποίο αντικαθιστά με τον Ιωάννη Κωλέττη.
1825.—Οι στρατιώται τού Ιμβραήμ επιπίπτουν κατά τών κατοίκων τής Αγουλινίτσας, οίτινες προσεπάθουν νά διαφύγουν πρός τάς νησίδας τής λίμνης, επί μονοξόλων. Οι άνδρες, αφού ησφάλισαν τά γυναικόπαιδα, εστράφησαν κατά τών Αιγυπτίων, επηκολούθησε δέ πεισματώδης μάχη, εντός τής λίμνης, διαρκέσασα ολόκληρον τήν ημέραν. Εν τέλει, οί Αιγύπτιοι ηναγκάσθησαν νά υποχωρήσουν. Αί απώλειαί των ανήλθον είς 170 νεκρούς, πού τά πτώματά των επέπλεαν είς τήν λίμνην. Εμετρήθησαν επίσης άνω τών 100 πτώματα ίππων. Εκ των κατοίκων τής Αγουλινίτσης εχάθησαν περί τούς 140.
1826.—Μάχη τής Αράχωβας, αρχίσασα από τής 18ης Νοεμβρίου καί καταλήξασαι είς πανωλεθρίαν τών Τούρκων. Έλληνες καί Τούρκοι, κυρίως Αλβανοί, είχαν κινηθή ταυτοχρόνως πρός κατάληψιν τής ισχυράς Άράχωβας, ήτις εθεωρείτο ώς κλειδί τής Ρούμελης. Ο Γ. Καραϊσκάκης, όστις είχε τήν ανωτάτην αρχηγίαν τών ελληνικών σωμάτων, είχε προβλέψει ώστε ν’ αποκλείση τήν πρός τά Σάλωνα υποχώρησιν τών Τούρκων καί ταυτοχρόνως νά καταστήση αδύνατον τήν παροχήν βοηθείας είς αυτούς. Πράγματι δέ ή αποσταλείσα βοήθεια απεκόπη παρά τό Ζεμενόν. Οι Τουρκαλβανοί ημύνθησαν μέ πείσμα, αλλά, βλέποντες ότι ήτο αδύνατον νά κρατήσουν περισσότερον τήν θέσιν των, απεφάσισαν νά ανοίξουν δρόμον διά τών ξιφών. Οι Έλληνες, όμως, επετέθησαν έξ όλων τών μερών εναντίον των, εφόνευσαν πλείστους έξ αυτών καί έτρεψαν τούς άλλους είς άτακτον φυγήν. Ολίγον πρίν οί Τουρκαλβανοί επιχειρήσουν τήν εξόρμησίν των, ελληνική σφαίρα εύρε είς τήν κεφαλήν τόν αρχηγόν των Μουστάμπεην καί τόν ετραυμάτισε θανασίμως. Ούτος παρεκάλεσε τότε τόν αδελφόν του Καριοφίλμπεην νά τού κόψη τό κεφάλι καί νά τό πάρη μαζί του, διά νά μήν πέση είς χείρας τών Ελλήνων. Πράγματι δέ, τό κεφάλι τού Μουστάμπεη ευρέθη βραδύτερον είς τάς αποσκευάς τού φονευθέντος επίσης Καριοφίλμπεη. Μετά τό πέρας τής μάχης, οί Έλληνες απέκοψαν τάς κεφαλάς 300 Τουρκαλβανών καί κατεσκεύασαν πυραμίδα, είς τήν κορυφήν της οποίας έθεσαν πινακίδα μέ τήν επιγραφήν: «Τρόπαιον τών Ελλήνων κατά τών βαρβάρων Οθωμανών, ανεγερθέν κατά τό 1826 έτος, Νοεμβρίου 24, είς Αράχωβαν». Αί κεφαλαί τού Μουστάμπεη, τού Καριοφίλμπεη καί άλλων επισήμων Τούρκων, έξ άλλου, απεστάλησαν είς τήν έν Αιγίνη κυβέρνησιν. Οι Έλληνες απεκόμισαν από τήν μάχην τής Αράχωβας πλείστα λάφυρα: σημαίας, όπλα, άλογα, βαρυτίμους αποσκευάς κλπ.
1862.—Ξεκινούν εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων στη Συντακτική Συνέλευση.
1901.—Θεμελιώνεται το Εθνικό Θέατρο.
1904.—Σε όλη την επικράτεια συνεχίζονται οι έρανοι υπέρ του Μακεδονικού Αγώνα.
1906.—Πεθαίνει σε ηλικία 49 ετών ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Αθηνών και βουλευτής Αττικής Ιωάννης Πεσμαζόγλου.
1908.—Μία άγνωστη ασθένεια προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις βαλανιδιές της νήσου Κρήτης. Δάση ολόκληρα κατεστράφησαν. Για τρίτη φορά (1879-1888) ζητούν από το Άγιο Όρος και τους αποστέλλεται η Αγία Ζώνη για λιτανεία στο νησί.
1912.—Συναντούνται στο Λονδίνο οι αντιπροσωπείες Τουρκίας, Βουλγαρίας και Σερβίας για την ειρήνη. Τις συζητήσεις παρακολουθεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
.—Ο ελληνικός στόλος καταλαμβάνει και απελευθερώνει πλήρως την νήσον Τένεδον.
.—Ελληνικό απόσπασμα από 2 Τάγματα Πεζικού και μία Πυροβολαρχία αποβιβάζεται και απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα. Κατόπιν όμως δέχεται ισχυρή εχθρική πίεση και περιέρχεται σε δυσμενή θέση, οπότε αναγκάζεται να αποχωρήσει και μεταφέρεται στην Κέρκυρα.
1916.—Στις 11/24 Νοεμβρίου 1916 η ολοκληρωμένη Προσωρινή Κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στις κεντρικές δυνάμεις.
1919.—Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.
1920.—Στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με μάχες προφυλακών.
.—Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που ανακοινώνει η κυβέρνηση έδειξαν, ότι το 98% του ελληνικού λαού ψήφισε υπέρ της βασιλείας και της επιστροφής του Κωνσταντίνου στο θρόνο της Ελλάδας.
1921.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους εναντίον των Τούρκων.
1927.—Εγκαινιάζεται το Μουσείο Ενθυμίων του Γεωργίου Α΄ ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Το μουσείο λειτουργεί στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων έως τον Αύγουστο του 1930, οπότε αποφασίζεται η εκκένωση του κτηρίου προκειμένου να εγκατασταθεί σ’ αυτό η Βουλή. Τα αντικείμενα του μουσείου θα μεταφερθούν σε διάφορες αποθήκες έως την επιστροφή του Γεωργίου Β΄, το 1935, οπότε επαναλειτουργεί το μουσείο στους ίδιους χώρους του ισογείου.
1940.—Οι ελληνικές δυνάμεις (Γ’ Σ.Σ.) στο αλβανικό μέτωπο επιτίθενται εναντίον των Ιταλών και τους εκδιώκουν από τας περιοχάς Βυθκούκι, Καστάνιανη, Κακρύκαμπος, Ακροράχη.
.—Oι Ελληνικές δυνάμεις απελευθερώνουν την Mοσχόπολη.
1953.—Ο υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση του στρατάρχη Παπάγου, Σ. Μαρκεζίνης, ανακοινώνει ότι θα κόψει τρία μηδενικά από το χαρτονόμισμα. Έτσι, η ισοτιμία δραχμής-δολαρίου γίνεται ένα δολάριο προς τριάντα δραχμές και όχι προς τριάντα χιλιάδες, όπως ήταν προηγουμένως.
1972.—Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ζητά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.
1987.—Παραιτείται μετά την αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης για την οποία δεν είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Σημίτης.
1992.—Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα αφαιρέσει τον όρο “Μακεδονία” από το όνομά της, προκειμένου να πετύχει διεθνή αναγνώριση. Απειλεί δε με νέο βαλκανικό πόλεμο, στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα το αρνηθεί [...]
1993.—Στην Κίνα, ανακαλύπτεται αρχαία ελληνική πόλη, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
1997.—Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Ολυμπιάδα, όπου οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα στη λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας.
1999.—Στην κατηγορία των 69 κιλών ο Γιώργος Τζελίλης κερδίζει 3 αργυρά μετάλλια (155 κιλά στο αρασέ, 190 στο ζετέ και 345 στο σύνολο με πανελλήνιο ρεκόρ) και ο Βαλέριος Λεωνίδης, αν και τραυματισμένος, κερδίζει 3 χάλκινα ( 152.5 στο αρασέ, 187.5 στο ζετέ και 340 στο σύνολο) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ.
 .
.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

 .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»