Ξεπαγώνει την αγορά τραπεζικών εκδόσεων η Deutsche Bank





Η Deutsche Bank "ξανα-ανοόιγει" την αγορά μη εξασφαλισμένων senior τραπεζικών ομολόγων, βάζοντας τέλος στην «ξηρασία»-ρεκόρ εξαιτίας της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, για τις εν λόγω εκδόσεις.


Η γερμανική τράπεζα διαθέτει ομόλογα αξίας 1,5 δισ. ευρώ διετούς διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο και yield 98 μονάδες βάσης υψηλότερο από το επιτόκιο του τρίμηνου επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού του ευρώ (euribor), σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες για την έκδοση.



Η τράπεζα είχε πληρώσει 40 μονάδες βάσης για την έκδοση διετών χρεογράφων τον Φεβρουάριο, διαφορά που καταδεικνύει τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.


Η έκδοση αναμένεται να προκαλέσει ανακούφιση σε μια αγορά όπου έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες χωρίς να ανακοινωθεί σημαντική συμφωνία για senior unsecured debt, το οποίο δεν υποστηρίζεται από ίδιες, συγκεκριμένες εγγυήσεις και θα μπορούσε να υποστεί ζημίες με βάση τις νέες ρυθμίσεις για «bail-in», για ιδιωτική συμμετοχή σε τυχόν απομειώσεις. Είναι απαραίτητο για τις τράπεζες να μπορούν να εκδίδουν νέα χρεόγραφα, για να μπορούν να συνεχίζουν τον δανεισμό.


«Η Deutsche Bank είναι πιθανόν μια από τις λίγες τράπεζες που εξακολουθούν να μπορούν να στηρίξουν μια συμφωνία –αν και βέβαια πρέπει να πληρώσει για αυτό το προνόμιο,» δήλωσε ο κ. Suki Mann, credit strategist της Société Générale. “Πάντως δείχνει για μια επιφυλακτική επανέναρξη, που θα μετρήσει το ενδιαφέρον και θα εξετάσει το εύρος και το βάθος της αγοράς.» Οι αγορές καταγράφουν ράλι αυτή την εβδομάδα, με την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορέσουν να βρουν μια λύση στην κρίση χρεών. Ο δείκτης Markit iTraxx financials, που σχετίζεται με τα senior ομόλογα 25 ευρωπαϊκών τραπεζών, έχει διολισθήσει 24 ποσοστιαίες μονάδες αυτή την εβδομάδα, δείχνοντας ότι οι επενδυτές νοιώθουν πιο άνετα με τα τραπεζικά ομόλογα.


Η τελευταία σημαντική έκδοση από μη κρατική τράπεζα της Ευρώπης είχε γίνει τον Ιούλιο, όταν η ιταλική UniCredit πούλησε ομόλογα 1 δισ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο. Οι εποπτικές αρχές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την έλλειψη νέων senior unsecured ομολόγων, που παραδοσιακά είναι το «ψωμοτύρι» μεταξύ των εργαλείων τραπεζικής χρηματοδότησης.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!