Ερντογάν: Να παγώσουν τα πάντα μέχρι την επίλυση του Κυπριακού



Σε σημερινό του διάγγελμα προς του τουρκικό λαό, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι με τις έρευνες φυσικού αερίου, παραβιάζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.


Ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε στο διάγγεμά του ότι: “Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, από το 2003 συμπεριφέρεται σαν να είναι η μοναδική διοίκηση στο νησί και υπογράφει στην ανατολική Μεσόγειο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Δεν αρκείται σε αυτό και ορίζει περιοχές για αδειοδότηση ερευνών πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα εκφράζει σε όλα τα διεθνή επίπεδα την άποψη ότι οι πρωτοβουλίες αυτές παραβιάζουν τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και έρχονται σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ξεκινώντας από το ότι αμφότερες οι πλευρές στο νησί πρέπει να επωφεληθούν από κοινού και επί ίσοις όροις από τις φυσικές πηγές της Κύπρου, ο όρος που θέτουμε είναι, τα θέματα αυτά να παγώσουν μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Το αίτημά μας προς τις ενδιαφερόμενες χώρες και τη διεθνή κοινότητα είναι να μεταπείσουν τους Ελληνοκύπριους”.


Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε πως γνωστοποίησε ο ίδιος το αίτημα αυτό τόσο στον πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με τις έρευνες και περί της από κοινού αξιοποίησης των φυσικών πηγών, ο Τ. Ερντογάν τόνισε πως:”Υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια, τα έσοδα που θα προκύψουν από τις έρευνες αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν για αμυντικές δαπάνες. Είναι μία άκρως δημιουργική και δίκαιη πρόταση που συνιστά καλή ευκαιρία για να ξεπεραστεί η κρίση. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση ακόμη και σε αυτήν την καλοπροαίρετη πρόταση, τότε όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε να χάσουν η Τουρκία και η ΤΔΒΚ δικαιώματα, με τετελεσμένα”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ –

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!