Παπανδρέου - Μέρκελ: Ένα δείπνο ανάμεσα σε «κουτσές πάπιες»











Παπανδρέου - Μέρκελ: Ένα δείπνο ανάμεσα σε «κουτσές πάπιες»
Στις 9 το βράδυ (8 ώρα Βερολίνου) η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται τον Γιώργο Παπανδρέου στην καγκελαρία. Αν και είναι η τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια που ο Γιώργος επισκέπτεται το Βερολίνο, πιο συχνά δηλαδή από κάθε άλλον ευρωπαίο πολιτικό, οι σχέσεις τους παραμένουν ψυχρές.


Η
ελληνική κρίση χρέους αποδείχτηκε κοινό πεπρωμένο για τον Γιώργο και τη Μέρκελ, και ένα πεπρωμένο για το οποίο κανείς δεν είχε προετοιμαστεί. Δύο χρόνια μετά, οι πρωθυπουργικές καρέκλες και των δύο τρίζουν. Ο Γιώργος είναι ήδη μια «κουτσή πάπια». Το καλοκαίρι αναγκάστηκε να παραχωρήσει ένα μέρος της εξουσίας στον σημαντικότερο εσωκομματικό αντίπαλο του για να μην πέσει η κυβέρνηση στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο. Προηγουμένως είχε φτάσει στα πρόθυρα της παραίτησης. Η δημοτικότητα του και αυτή της κυβέρνησης του καταρρέει μέρα με τη μέρα. Και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η κυβέρνηση του να μην επιβιώσει την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή, ή αν όχι να πέσει σε κάποια από τις αμέσως επόμενες.

Η Μέρκελ δεν είναι ακόμα μια «κουτσή πάπια», βρίσκεται όμως στον καλύτερο δρόμο να γίνει. Στην κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία της 21 Ιουλίου, μεθαύριο στο γερμανικό κοινοβούλιο είναι πιθανόν να χρειαστεί τις ψήφους της αντιπολίτευσης, επειδή στο ζήτημα αυτό η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει συνοχή. Αυτό όμως δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες, η καγκελάριος θα βρεθεί κάτω από τεράστια πίεση, να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, πιθανόν και πρόωρες εκλογές, στις οποίες σήμερα δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί το αξίωμα της. Ενδόμυχα, καταλογίζει και στο Γιώργο ένα μέρος της ευθύνης για την εξέλιξη αυτή, όπως και εκείνος θα πρέπει να θεωρεί, ότι η στάση της Γερμανίας είναι μια από τις αιτίες της κατάρρευσης του. Η ατμόσφαιρα αναμεταξύ τους παραμένει παγωμένη και αυτό δεν θα αλλάξει, ότι και αν βγει από το αποψινό δείπνο.

ΠΗΓΗ:
Newspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!