Deutsche Bank: Η κρίση δημιουργεί στην Ε.Ε. "εσωτερικούς" μετανάστες


Deutsche Bank: Η κρίση δημιουργεί στην Ε.Ε. "εσωτερικούς" μετανάστες

Η κρίση χρέους έχει μεγεθύνει τις ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, σχολιάζει σε έκθεσή της με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου 2011 η Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι η κρίση έχει ήδη επηρεάσει τις μεταναστευτικές ροές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Όπως εξηγεί, από τη μία πλευρά η κρίση «εκτοξεύει» τα επίπεδα ανεργίας σε χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όταν την ίδια στιγμή άλλες χώρες της Ε.Ε. αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.



Η «εσωτερική» μετανάστευση εντός μιας νομισματικής ένωσης μπορεί να εξουδετερώσει αυτές τις ανισορροπίες, και ήδη οι μεταναστευτικές ροές δείχνουν ότι η αγορά εργασίας ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, αναφέρει η έκθεση. Όπως τονίζεται, αν το μεταναστευτικό πλεόνασμα στην Ισπανία δεν είχε μειωθεί από 700.000 άτομα το 2007 σε μόλις 63.000 το 2010, το ποσοστό της ανεργίας θα ήταν υψηλότερο κατά 1,7% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.


Οι Ευρωπαίοι προφανώς γίνονται όλο και πιο πρόθυμοι να μετακινηθούν, σχολιάζει η DB, μία τάση που γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στις νεότερες ηλικιακά πληθυσμιακές ομάδες και, ειδικότερα, σε ανθρώπους που υποφέρουν από την ανεργία στις χώρες τις ευρωπαϊκής περιφέρειας, παρά τα υψηλά τους προσόντα. Και προσθέτει ότι πιθανότατα οι μεταναστευτικές ροές με προορισμό τη Γερμανία θα ενισχυθούν τα επόμενα χρόνια, αν και η ενίσχυση αυτή θα είναι μάλλον περιορισμένη.


Η εικόνα σήμερα διαφοροποιείται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, αναφέρει η έκθεση. Αν και τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 εργατικό δυναμικό κυρίως από την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία μετανάστευε προς χώρες του ευρωπαϊκού «πυρήνα», στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 οι χώρες αυτές, όπως και η Ελλάδα και η Ιρλανδία είδαν τις μεταναστευτικές εκροές να μετατρέπονται σε εισροές. Κάτι που αντανακλούσε τη δυναμική τους ανάπτυξη, αλλά και τις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την ένταξή τους στην Ε.Ε. και τη νομισματική ένωση.


Το τίμημα της σημερινής κρίσης ωστόσο, και σε επίπεδο ανεργίας, έχει υπάρξει ιδιαίτερα βαρύ. Όταν στη Γερμανία το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 7,1%, η Ισπανία εμφανίζει ανεργία 20,1%, ενώ το ποσοστό διαμορφώνεται άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.


Όπως ίσως θα ανέμενε κανείς, αν η ανεργία εξεταστεί σε συνάρτηση με το μορφωτικό επίπεδο, διαπιστώνεται ότι όσο χαμηλότερο είναι αυτό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της απώλειες εργασίας. Η Ελλάδα αποτελεί μία αξιοσημείωτη εξαίρεση ως προς αυτό, αναφέρει η Deutsche Bank, καθώς η ανεργία σε ανθρώπους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι υψηλότερη κατά 1,6% σε σχέση με ανθρώπους χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι κάποια επαγγέλματα παραμένουν «κλειστά» και λιγότερο προσβάσιμα για ανθρώπους μέσης εκπαίδευσης. Ωστόσο, η συνολική εικόνα δείχνει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πορτογαλία, ότι τελικά η ανεργία πλήττει στον ίδιο περίπου βαθμό τους εργαζόμενους όλων των μορφωτικών επιπέδων.


Μία από τις πιο εμφανείς συνέπειες της κρίσης είναι ότι η Ισπανία, που έως πρόσφατα λειτουργούσε ως «μαγνήτης» για ανθρώπους που αναζητούσαν εργασία σε χώρα διαφορετική από τη δική τους, εμφανίζει σήμερα τη μεγαλύτερη σε απόλυτα νούμερα πτώση των μεταναστευτικών εισροών.


Παρά τις δυσκολίες συγκέντρωσης αξιόπιστων στοιχείων για τον προορισμό των σημερινών μεταναστευτικών ροών οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι η Γερμανία δεν αποτέλεσε ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό, μέχρι το 2010 τουλάχιστον, καθώς η «καθαρή» μετανάστευση (και από χώρες εκτός Ε.Ε.) έφτασε τα 1,6 άτομα ανά χίλιους κατοίκους, ελάχιστα υψηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά της Ισπανίας (1,4) και της Ελλάδας (1,3).


Στο σύνολό τους σχεδόν οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι όλο και περισσότερο νέοι Ευρωπαίοι θεωρούν όλο και πιο ελκυστική την ιδέα να δουλέψουν σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. Σύμφωνα με έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου» το 2011, το 53% των ερωτηθέντων (ηλικίας 15-35 ετών) ανέφερε ότι θα επιθυμούσε να εργαστεί μόνιμα ή προσωρινά σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. Το ποσοστό αυτό ήταν δυσανάλογα μεγάλο στην Ισπανία (68%), την Ιρλανδία (67%), την Ελλάδα (64%) και την Πορτογαλία (57%). Ο βασικότερος λόγος ήταν η έλλειψη θέσεων εργασίας στη χώρα τους και μέτριες αποδοχές των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.


Έως και το 2009, η Γερμανία δεν ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός. Βέβαια, τα παραπάνω στοιχεία αντανακλούν απλά αυξημένο ενδιαφέρον και μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες και χρόνια, αναφέρει η έκθεση.


Σύμφωνα με τα μοντέλα που χρησιμοποιεί η Deutsche Bank, η Γερμανία θα πρέπει πάντως στα επόμενα χρόνια να αναμένει αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Κυρίως από την Ελλάδα, δευτερευόντως από την Ισπανία και την Ιρλανδία και από το 2013 και μετά από την Πορτογαλία. Υπολογίζει δε, μεταξύ άλλων, ότι μία βελτίωση κατά 1% της αναλογίας μεταξύ των μισθών Ελλάδας και Γερμανίας υπέρ της δεύτερης, ενισχύει τους ρυθμούς μετανάστευσης από την Ελλάδα στη Γερμανία κατά 17%!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!