Αντίστροφη μέτρηση για Ελλάδα – Ευρωζώνη


Σε ραντεβού στα…τυφλά απειλεί να εξελιχθεί, πριν καν ξεκινήσει, η προσπάθεια της Ευρωζώνης να βρει νέα αποτελεσματική «θεραπεία» στην κρίση χρέους και την εξελισσόμενη μετάστασή της στον χρηματοοικονομικό τομέα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με λύσεις που απεύχεται.

Χθες μέσα σε μερικές ώρες η Ευρώπη έριξε στο τραπέζι και «μισοέκαψε» την λύση μόχλευσης των κεφαλαίων του EFSF, χωρίς αύξηση των εγγυήσεων από τις χώρες μέλη.

Ταυτόχρονα ήρθε στην επιφάνεια και η διχογνωμία μεταξύ των κρατών για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να κουρέψει το χρέος της σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που προβλέπει το πρόγραμμα roll over των ελληνικών ομολόγων (PSI)


Ενώ ο κ. Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, παραδέχθηκε ότι το θέμα της μόχλευσης του Ταμείου, έχει τεθεί επί τάπητος, διευκρινίζοντας ότι τα κεφάλαια του EFSF θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ενέχυρο, η Γερμανία έσπευσε να τραβήξει κόκκινη γραμμή στην σχετική συζήτηση.

Ο εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ, Σ. Σάιμπερτ, τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με αλλαγές στον EFSF, πέραν των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε ανόητη ιδέα την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF καθώς σημαίνει ότι κάποιες χώρες θα χάσουν την αξιολόγηση «ΑΑΑ».
Την ίδια στιγμή η εναλλακτική εκδοχή της δημιουργίας εταιρείας ειδικού σκοπού που θα ανήκει στην Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων και θα έχει ως εγγύηση κεφάλαια από τον EFSF προσέκρουε στην …πραγματικότητα. Και αυτό διότι έγινε αντιληπτό ότι αφενός απαιτεί την συναίνεση της Μεγάλης Βρετανίας που αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ΕΤΕπ και αφετέρου απαιτεί μια χρονοβόρο διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού της τράπεζας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα κακοφωνίας, ελάχιστοι πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη θα μπορέσει να λάβει αποφάσεις στο Eurogroup της 3ης Οκτωβρίου για το πώς θα «αυγατισθούν» τα κεφάλαια του EFSF, χωρίς να αυξηθούν οι εγγυήσεις από τις χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Η αντίστροφη μέτρηση έχει, όμως, ξεκινήσει καθώς μέσα στις επόμενες 37 ημέρες, μέχρι δηλαδή την σύνοδο των G20, η Ευρωζώνη θα πρέπει να έχει καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο, έστω κι επί της αρχής, σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσει την διαχεόμενη κρίση χρέους σε χώρες όπως οι Ιταλία και Ισπανία και κυρίως την μετάστασή της στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Προς το παρόν οι αγορές προεξοφλούν ότι ακόμη και κάτω από αυτά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια θα υπάρξουν λύσεις, εξ ου και η ανοδική αντίδραση χθες στα διεθνή χρηματιστήρια. Αντίδραση που θα αποδειχθεί βραχύβια, σύμφωνα με στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, αν συνεχισθεί η δημόσια διαφωνία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Επίσπευση του ESM προκρίνει η Γερμανία
Κόντρα στην ευρωπαϊκή εκδοχή του «Γάμου της Κανά», την μόχλευση δηλαδή των κεφαλαίων του EFSF η Γερμανία δείχνει να προκρίνει την επίσπευση κατά ένα περίπου χρόνο, της δημιουργίας του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ESM, ο οποίος βάσει του αρχικού σχεδιασμού, θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2013.

Εν αντιθέσει με το EFSF, που χρηματοδοτείται μέσω κρατικών εγγυήσεων, μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του ESM, προκύπτει από καταβολές των κρατών-μελών που μπορούν πολύ ευκολότερα να «μοχλευτούν» από τις κεφαλαιαγορές.

Η επίσπευση της δημιουργίας του ESM κρύβει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους για την Ελλάδα καθώς βασικό κριτήριο για την υπαγωγή μιας χώρας στο Μόνιμο Μηχανισμό αποτελεί η βιωσιμότητα του χρέους της.

Ρήγμα και για το ελληνικό «κούρεμα»
Οι Γερμανοί έχουν ήδη επίσημα θέσει θέμα αναθεώρησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου αναφορικά με το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενισχύοντας τις υποψίες ότι προωθούν Plan B το οποίο προβλέπει «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους αντί του 21% που προβλέπει το PSI. Για το θέμα αυτό έχουν εκτενές ρεπορτάζ οι Financial Times, στο οποίο τονίζεται πάντως ότι υπάρχουν αντιθέσεις με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και την ΕΚΤ, αλλά και διχογνωμία εντός της ίδιας της Γερμανίας.
Πάντως, το σενάριο περαιτέρω κουρέματος συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με την γερμανίδα καγκελάριο κα. Α. Μέρκελ με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι στο μεσοδιάστημα απαιτείται η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου

Δεν είναι τυχαίο ότι στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης επιχείρησε να τραβήξει «κόκκινη γραμμή» ζητώντας να υπάρξει συμφωνία «πακέτο» για το νέο μεσοπρόθεσμο και την πλήρη εφαρμογή του PSI, γνωρίζοντας προφανώς εκ των προτέρων ότι οι αποφάσεις τελικά θα ληφθούν από άλλους.

“Να κλείσει τώρα η πλήρης εφαρμογή του PSI”
«Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε είναι να κλείσουμε τώρα και την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου, γιατί θέλουμε όχι απλά και μόνον την έκτη δόση, αλλά τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του νέου προγράμματος» είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι προϋπόθεση του νέου προγράμματος αποτελεί η κύρωση από τα 17 κοινοβούλια του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF και η πλήρης εφαρμογή του
PSI.

Το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, αναφορικά με το ελληνικό χρέος, οδήγησε όπως έγραψε το Euro2day σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στο PSI το οποίο ενδέχεται να ξεπεράσει και το 90%.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η συγκυρία είναι ιδανική ώστε να αφού ψηφισθούν από τα κοινοβούλια οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου να προχωρήσει η διαδικασία των δεσμευτικών πια προσφορών και η ανταλλαγή να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Νοεμβρίου ή έστω τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στην πράξη όμως το ερώτημα πλέον δεν φαίνεται να είναι απλά πότε θα κλείσει το PSI αλλά εάν θα κλείσει, κι αν θα αφορά «κούρεμα» 21% ή μια πολύ πιο δραστική αντιμετώπιση των ιδιωτών πιστωτών.  http:Euro2day

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!