Η Άγκυρα κάλεσε το Λίβανο να αναθεωρήσει την Θαλάσσια Συνθήκη του με τη Κύπρο

LOrient Le Jour  (Λίβανος)         
Βηρυτός. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, φέρεται να έχει γνωστοποιήσει στον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναγκίμπ Μικάτι (Nagib Mikati) ότι η Άγκυρα απέρριψε τη Συνθήκη οριοθέτησης θαλασσίων υδάτων που υπογράφηκε από τη Κύπρο και τον Λίβανο, τονίζοντας την ανάγκη για τη Βηρυτό να τροποποιήσει τη
Συνθήκη και να προετοιμάσει μια νέα με την Τουρκία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων και τον καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Η πληροφορία δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα as-Safir (Λίβανος) στην
σημερινή έκδοση της.

Οι δηλώσεις του Νταβούτογλου, που αναφέρονται από την εφημερίδα, ήρθαν την ώρα που η Τουρκία κάλεσε την Δημοκρατία της Κύπρου να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για τις έρευνες για φυσικό αέριο, οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ισραήλ. Απαντώντας στις γεωτρήσεις των Ελληνοκυπρίων, η Τουρκία υπέγραψε μια συμφωνία εξερεύνησης με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρος (ΤΔΒΚ), που είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της Άγκυρας απάντησε στις θαλάσσιες κυπριακές επιχειρήσεις στέλνοντας ένα τουρκικό ερευνητικό πλοίο, το Πίρι Ρέις, σε μια ζώνη «κοντά» στο χώρο της ελληνοκυπριακής υπεράκτιας γεώτρησης στην Μεσόγειο. Το πλοίο συνοδεύεται από  πολεμικά πλοία.
Ο Λίβανος, εν τω μεταξύ, αντιπαραθέτεται με το Ισραήλ σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, ενώ ο βυθός της θάλασσας στα ανοικτά των δυο χωρών θα περίεχε μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου.


Πηγή: L’Orient Le Jour   ,Αναδημοσίευση απο infognomonpolitics

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!