Η Γερμανία ξανασκέφτεται την αμερικανική πρόταση
Η αύξηση της δανειοδοτικής ισχύος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού με σκοπό τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών ανώτατων πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων από όλο τον κόσμο που συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον. Τα αποτελέσματα της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εξαμηνιαίας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ίσως και να είναι ενθαρρυντικά.
Μετά τις ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ, του Καναδά, της Κίνας, της Βραζιλίας και άλλων κρατών, διαφαίνεται μια πρώτη ρωγμή στις γερμανικές αντιρρήσεις, η οποία τροφοδοτεί ελπίδες ότι η Ευρώπη ίσως εν τέλει να καταφέρει να εξετάσει την αύξηση της δανειστικής ισχύος του μηχανισμού.Στη συνάντηση του ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι βρέθηκαν υπό τις συνδυασμένες πιέσεις όλων των κεντρικών τραπεζιτών και άλλων ανώτατων οικονομικών αξιωματούχων, που τους ζήτησαν είτε ευθέως την άμεση μόχλευση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – κατά την πρόσφατη πρόταση του Αμερικανού υπουργού Τίμοθι Γκάιτνερ που εμφανίστηκε ως guest στη σύνοδο της Πολωνίας – είτε ‘να προχωρήσουν σε ταχεία και σοβαρή δράση’ – κατά το πνεύμα των προσφατών δηλώσεων της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. Να θυμηθούμε πως η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιούσε πριν κάποιες μέρες τους Ευρωπαίους πως ‘η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε νέα επικίνδυνη φάση’ και καλούσε για ‘εξαιρετική επαγρύπνηση, συντονισμό και ετοιμότητα για τολμηρή δράση που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κρίσης χρέους και να μη μολύνει άλλες οικονομίες’.
Μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν ανοικτά την πρόταση Γκάιτνερ ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης του Καναδά ο οποίος, μιλώντας στο καναδικό ραδιόφωνο υποστήριξε ότι οι πόροι του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης ‘πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστούν’ και η δανειοδοτική του ισχύς να φτάσει το 1 τρις ευρώ. Ακόμη κι αυτό το ποσό πάντως εκτιμάται ως ‘μετριοπαθές’ αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών της Ευρωζώνης αν είναι να σωθούν Ιταλία και Ισπανία και να στηριχθούν αποφασιστικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού πρέπει να ανέλθουν τουλάχιστον ως τα 2 τρις ευρώ). Μεταξύ εκείνων που υιοθέτησαν το πνεύμα Λαγκάρντ ήταν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Κίνα και της Βραζιλίας, οι οποίοι ζήτησαν ταχεία και αποφασιστική δράση προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην Ευρώπη, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων, τα κύματα αποσταθεροποίησης που απειλούν και τις αναδυόμενες οικονομίες από μια γενικευμένη κρίση στην Ευρωζώνη.
Την περασμένη βδομάδα η Γερμανία είχε απορρίψει κάθε ιδέα μόχλευσης των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού και δη με στήριξη από την ΕΚΤ, στο όνομα του ότι η αυστηρή εντολή της ΕΚΤ δεν της επιτρέπει άλλο στόχο εκτός από τον χαμηλό πληθωρισμό. Όμως μια ένδειξη ότι μπορεί πλέον να εξετάζει το ζήτημα ήταν η νέα τοποθέτηση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαννγ Σόιμπλε που την Κυριακή δήλωσε πως το Βερολίνο είναι ανοικτό στην ιδέα της μόχλευσης του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, χωρίς όμως αυτό υποχρεωτικά να σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα δώσει τα επιπλέον χρήματα. Άλλο ένα σημάδι νέας σκέψης από το Βερολίνο ήταν μια δεύτερη – και ιδιαίτερα βαρύνουσα – νέα θέση του κ. Σόιμπλε σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα προωθήσει νωρίτερα τη θέσπιση του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης που ήταν προγραμματισμένη το 2013. Ο νέος μηχανισμός θα δώσει στους πολιτικούς μεγαλύτερα περιθώρια να επιβάλλουν ζημιές στους ιδιώτες πιστωτές ενώ παράλληλα θα μπορεί να μοχλεύει τα κονδύλια του ευκολότερα από ό,τι ο προσωρινός μηχανισμός. Ίδωμεν... ,ΠΗΓΗ:Sofokleous 10
Σχόλια