Που εντόπισαν τα πρώτα κοιτάσματα φυσικού αερίου!


Tο Πίρι Ρέϊς  πλέει πλησίον των κυπριακών οικοπέδων 7, 8 και 12, όπου γίνεται η γεώτρηση της Noble Energy, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πλατφόρμα και 100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λεμεσού.

  
 

Μιά εβδομάδα θα διαρκέσουν οι έρευνες του "Πίρι Ρέις", σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

   

Η Άγκυρα, η οποία, όπως φαίνεται και σε σχετικό χάρτη, έδωσε άδεια στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου στη θαλάσσια περιοχή κι εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου - Βιομηχανίας Σόλων Κασίνης παρουσίασε τρισδιάστατη απεικόνιση του αποτελέσματος ηχητικών ερευνών στο τεμάχιο Αφροδίτη (οικόπεδο 12) της Κυπριακής ΑΟΖ, που δείχνουν τις πιθανότερες περιοχές ύπαρξης υδρογονανθράκων. 

   

Η μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της "Αφροδίτης" προέρχεται από πλευράς ΗΠΑ, οι οποίες αποφάσισαν σκάφη του 6ου ναυτικού στόλου (ο οποίος βρίσκεται μόνιμα στη Μεσόγειο) να περιπολούν συχνά την περιοχή του οικοπέδου, καθώς επίσης και κατασκοπευτικά αεροσκάφη και ηλεκτρονικού πολέμου να περιπολούν ημερήσια την περιοχή.

Παράλληλα στην περιοχή υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ, οι οποίες, ούτως ή άλλως, περιπολούν στην περιοχή των κοιτασμάτων του Τελ Αβίβ, τα οποία συνορεύουν με την "Αφροδίτη".

   

Ακόμη ρωσικά πλοία που σταθμεύουν στη Συρία ενέταξαν στη συνήθη περιπολία τους και το οικόπεδο "Αφροδίτη", όπως βεβαίως το ίδιο έπραξαν και βρετανικές ναυτικές δυνάμεις και δυνάμεις της UNIFIL. 

   

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμεύσει μια περιοχή ακτίνας 5 μιλίων γύρω από το οικόπεδο 12. 

   

Το "Πίρι Ρέις" πλέει σε απόσταση 40-60 χιλιομέτρων νότια του Ακρωτηρίου Λεμεσού και η πλησιέστερη απόσταση που έφτασε από την πλατφόρμα Νoble Ηomer Ferrington ήταν τα 45 χιλιόμετρα. Καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας οι έρευνες διεξάγονταν εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα, το τουρκικό πλοίο, μαζί με το στίγμα του που εκπέμπει για να είναι ορατό σε άλλα πλοία που πλέουν στην περιοχή, εκπέμπει και τη προειδοποίηση "μείνε δύο μίλια μακριά", την οποίαν εκπέμπουν σκάφη που διεξάγουν σεισμογραφικές έρευνες. 

   

Ταυτόχρονα τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα εμφανίζονται κατά διαστήματα, δυτικά της Πάφου και του Ακάμα, αλλά και στην άλλη πλευρά, ανατολικά, στα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, επίσης σε απόσταση 40 - 60 χιλιομέτρων από τις ακτές. 

   

Σε καμιά περίπτωση, παρά τις παραβάσεις των κανόνων του Fir Λευκωσίας, δεν καταγράφηκαν παρενοχλήσεις ή επεισόδια με πολιτικά αεροσκάφη. 

   

Στην πλατφόρμα Νoble Ηomer Ferrington ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο 48ωρο το τσιμέντωμα και η τοποθέτηση ασφαλιστικών βαλβίδων στη σωλήνωση του φρεατίου και θα ακολουθήσουν δοκιμές ασφαλείας. Πριν το τέλος της εβδομάδας προγραμματίζουν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της γεώτρησης, για ακόμα περίπου 1.000 μέτρα κάτω από το βυθό, ώστε να φτάσουν στα 2.300 μέτρα, όπου θα επαναληφθεί η διαδικασία τσιμεντώματος και ασφάλισης.            πηγη:Onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!