Γιατί χάνει την λάμψη του ο χρυσός







Υποτίθεται ότι δεν θα γινόταν έτσι… Ο χρυσός, το απώτερο επενδυτικό καταφύγιο, υποτίθεται ότι ανεβαίνει σε μια κρίση. Όμως τις τελευταίες ημέρες, η συμπεριφορά του μοιάζει με εκείνη των πιο ριψοκίνδυνων ενεργητικών.
Από την περασμένη Τετάρτη, καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι σχετικά με την κρίση χρεών στην ευρωζώνη,
το πολύτιμο μέταλλο έχει χάσει κοντά 270 δολάρια ανά ουγκιά και άγγιξε σήμερα τα 1.534 δολ. ανά ουγκιά. Από το ρεκόρ των 1.920 δολ. πριν τρεις εβδομάδες, έχει διολισθήσει 20%.

Γιατί αυτή η κάθετη πτώση; Μια εξήγηση είναι
το ράλι του δολαρίου, από την ώρα που η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι θα μετασχηματίσει το ομολογιακό της χαρτοφυλάκιο. Μια άλλη, ότι οι επενδυτές υποχρεώθηκαν να πωλήσουν χρυσό για να ισοφαρίσουν τις απώλειες από άλλες τοποθετήσεις. Και τέλος, το CME Group, που λειτουργεί το Comex, το προθεσμιακό χρηματιστήριο χρυσού στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 21,5% τις απαιτήσεις margin, δηλαδή των κεφαλαίων που πρέπει να παρακατατίθενται για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών σε συμβόλαια χρυσού.


Όμως κανένας από τους παραπάνω παράγοντες δεν εξηγεί ικανοποιητικά την κατάρρευση των τιμών –την μεγαλυτερη τετραήμερη πτώση από το 1983- για τους τρομαγμένους επενδυτές οι οποίοι είχαν αγοράσει χρυσό για να καλυφθούν στις περιπτώσεις αναταραχής στην αγορά όπως ακριβώς αυτές που συμβαίνουν.
Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι ορισμένοι traders προσπαθούν να βρουν «πάτο» και το μεσημέρι σήμερα η τιμή έχει ανακάμψει 5% από τα χαμηλά ημέρας.
Όμως το κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον, είναι εάν η πρόσφατη βουτιά υπονομεύει την ελκυστικότητα του μετάλλου. «Ισως η κίνηση που ξεκίνησε ως υποχρεωτική πώληση margin call για να καλυφθούν ζημιές από αλλού, μετατραπεί σε αλλαγή των κανόνων για τα πολύτιμα μέταλλα,» σημειώνει
ο κ. Edel Tully της UBS.
«Το αμερικανικό δολαριο έχει επανακτήσει το στάτους του καλύτερα ρευστοποιήσιμου καταφυγίου,» αναφέρει
ο κ. Callum Henderson της Standard Chartered.
Οι επενδυτές στο μεγαλύτερο τμήμα τους
παραμένουν αισιόδοξοι για το κίτρινο μέταλλο. Θεωρούν ότι, στο κάτω κάτω, αν έχει αλλάξει κάτι στην παγκόσμια μακροοικονομική κατάσταση, είναι προς το χειρότερο. Σίγουρα όμως, η βουτιά στις τιμές έχει προκαλέσει σύγχιση και προβληματισμό.


Οι traders σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διολισθαίνει ο χρυσός σε σχέση με το ζενίθ του. Στο κορύφωμα της διεθνούς πιστωτικής κρίσης το 2008, ο χρυσός αναζητούσε κατεύθυνση, ενώ όταν η Dubai World κήρυξε στάση πληρωμών προκαλώντας κύμα πωλήσεων στις αγορές, το πολύτιμο μέταλλο διολισθησε 12% στις 10 εβδομάδες που ακολούθησαν.


Πράγματι, αν και πολλοί στις αγορές έχουν σοκαριστεί από το μέγεθος της τωρινής πτώσης, λίγοι μένουν έκπληκτοι με την διόρθωση, η οποία ακολουθεί την άνοδο 30% από τις αρχές Ιουλίου.


Το στοιχείο όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα πολλούς traders για την μακροπρόθεσμη πορεία του μετάλλου, δεν είναι η πτώση αλλά η μεγάλη μεταβλητότητα. «Ένα από τα πράγματα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την ελκυστικότητα του χρυσού είναι η υπερβολική μεταβλητότητα,» δήλωσε ο κ. Jonathan Spall της Barclays Capital.
Το γεγονός ωστόσο ότι ο χρυσός κατάφερε να μείνει σήμερα πάνω από τα 1.525 δολάρια, που είναι ο κυλιόμενος μέσος όρος 200 ημερών, έδωσε επιχειρήματα στους αισιόδοξους. Επιπλέον,
η φυσική αγορά του χρυσού αντιδρά στην πτώση των τιμών και οι dealers νομισμάτων αναφέρουν εκτίναξη πωλήσεων. «Σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες και τους τύπους προϊόντων, η ζήτηση στην φυσική αγορά είναι εξίσου εύρωστη με του Ιανουαρίου,» σημειώνει ο κ. Spall.

ΠΗΓΗ: FT.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»