Τουρκία: Καλεί τον Έλληνα πρέσβη για τα «αμερικανικά τεθωρακισμένα» στα νησιά


Στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήθηκε ο έλληνας πρέσβης, από τον οποίο -σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu– ζητήθηκε η Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά.

Κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση και σε συνέχεια φωτογραφιών που δημοσίευσαν τα τουρκικά ΜΜΕ από τη Λέσβο και τη Σάμο, η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε σήμερα ενώπιον της Ελλάδας και των ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα ελληνικά νησιά, την ώρα μάλιστα που βρισκόταν σε εξέλιξη κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απάντηση από την Αθήνα, πάντως, δεν άργησε να έρθει με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Τα αμερικανικά τεθωρακισμένα

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, από τον οποίο ζητήθηκε να μπουν τέλος στις παραβιάσεις στα νησιά και να αποκατασταθεί το μη στρατιωτικό καθεστώς τους.

Στη Hurriyet γίνεται λόγος για «σκανδαλώδη αποστολή» τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων, που δώρησαν οι ΗΠΑ, στη Λέσβο και τη Σάμο, «τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), που πραγματοποίησαν αποστολές στο Αιγαίο, αποκάλυψαν τα τεθωρακισμένα στα εν λόγω νησιά.

«Αυτά τα γεγονότα στις 18 Σεπτεμβρίου και 21 Σεπτεμβρίου αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το καθεστώς της GASA» τονίζει η Hurriyet.

Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι 23 άρματα μάχης αποβιβάστηκαν στη Λέσβο και 18 στη Σάμο και μάλιστα πως είναι ιδίου τύπου με τα άρματα που πριν λίγες εβδομάδες οι ΗΠΑ έφεραν στην Αλεξανδρούπολη.

Τι απαντά η Αθήνα

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη η τουρκική πλευρά προς τον έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο πρέσβης μας στην Άγκυρα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε, δε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Πηγή: in.gr

https://www.ot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!