Ν. Δένδιας: Πηγή εντάσεων η παραβίαση από την Τουρκία του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας



«Πηγή εντάσεων και αστάθειας» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την παραβίαση από την Τουρκία των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, επισημαίνοντας την «πεισματική άρνηση» της γειτονικής χώρας «να αποδεχθεί το αυτονόητο και να εφαρμόσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS.

Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο 4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων (ΕΕΔΔΔΣ) με θέμα «40 χρόνια από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego Bay 1982» ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα αποδίδει ύψιστη σημασία στην εν λόγω σύμβαση.

«H UNCLOS είναι ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, εγγύηση σταθερότητας και νομιμότητας στις δραστηριότητες των κρατών στη θάλασσα. Για τη χώρα μας η UNCLOS αποτελεί την πυξίδα, το "Ευαγγέλιο" της εξωτερικής μας πολιτικής» ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη πως ακολουθώντας τους κανόνες της Σύμβασης, η Ελλάδα προέβη τα τελευταία χρόνια σε ένα σύνολο εθνικά σημαντικών και ευεργετικών ενεργειών: Στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία τον Ιούνιο 2020, αλλά και στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο τον Αύγουστο 2020.

«Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεση και ετοιμότητά της να προχωρήσει και με άλλες γειτονικές χώρες σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Για τον σκοπό αυτό έχουμε συμφωνήσει με την Αλβανία την υποβολή της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών των δύο κρατών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» τόνισε ο κ. Δένδιας και συνέχισε λέγοντας: 

«Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο άσκησε η χώρα μας το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της σε 12 ν.μ. στην περιοχή του Ιονίου. Και επιφυλάσσεται να το ασκήσει και σε άλλες περιοχές της επικράτειάς της». 

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «μόνο μια χώρα της περιοχής, η Τουρκία, αρνείται πεισματικά να αποδεχθεί το αυτονόητο και να εφαρμόσει την UNCLOS».

Όπως είπε, η απειλή χρήσης βίας στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ, η προώθηση της θεωρίας της «γαλάζιας πατρίδας» και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποτελούν στοιχεία της τουρκικής παραβατικότητας. «Όλα αυτά αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και υπονομεύουν σοβαρά κάθε προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης της μοναδικής διαφοράς που έχουμε με τη γείτονα χώρα» ανέφερε.

Υπογράμμισε ακόμη πως η χώρα μας υποστηρίζει και προωθεί σταθερά θέσεις και λύσεις στο πλαίσιο της Σύμβασης, η οποία, άλλωστε, αποτελεί και μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Μετά από 40 χρόνια είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη και αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Και είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης της ακεραιότητάς της. Για αυτό η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της, πάντα στη βάση της UNCLOS» δήλωσε.

Ανέφερε τέλος πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο του ενεργού ρόλου της στην Ομάδα Φίλων της UNCLOS στον ΟΗΕ, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της σημασίας της UNCLOS για τη σταθερότητα και την ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η διοργάνωση από την Ελλάδα της Διάσκεψης «Our Ocean» το 2024 στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη της πτυχής της προστασίας του περιβάλλοντος βάσει των διατάξεων της UNCLOS.

naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!