Η Ελισάβετ από το Α έως το Ω: Το αλφαβητάρι της μακροβιότερης βασίλισσας



Αυτοκίνητο

Ως βασίλισσα δεν ήταν υποχρεωμένη να δίπλωμα οδήγησης, ωστόσο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εκπαιδεύτηκε να οδηγεί ακόμα και φορτηγό του Γυναικείου Σώματος Χερσαίας Αρωγής. Μετά τον πόλεμο φωτογραφήθηκε πολλές φορές στην εξοχή να οδηγεί το σκληροτράχηλο Land Rover Defender, ενώ το 2015 άρχισε να χρησιμοποιεί για τις λιγότερο επίσημες περιοδείες της και ένα ειδικά τροποποιημένο Range Rover LWB Landaulet, που της επιτρέπει να στέκεται όρθια και να χαιρετά.

Βασίλισσα

O επίσημος τίτλος της βασίλισσας Ελισάβετ είναι «Ελισάβετ η Β’, με τη Χάρη του Θεού, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και των άλλων Βασιλείων και Εδαφών της, Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας και Υπερασπιστής της Πίστης».

Γεύμα

Στην προ covid-19 εποχή, η βασίλισσα φιλοξενούσε ετησίως έως και 160.000 καλεσμένους στις βασιλικές οικίες στο πλαίσιο γευμάτων, δείπνων, δεξιώσεων, garden parties, ακροάσεων και απονομών τίτλων. Για τον σκοπό αυτόν, το οικονομικό έτος 2018-2019 δαπανήθηκαν 1,7 εκατ. λίρες σε φαγητό και ποτά, σε 240 δεξιώσεις, 158 γεύματα, 9 πάρτι στον κήπο και 75 δείπνα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, στο κάστρο του Ουίνδσορ και στο παλάτι του Χόλιρουντ Χάους.

Δώρα

Μερικά από τα πιο παράξενα δώρα που έχει δεχτεί είναι ο ελέφαντας Τζάμπο, από την κυβέρνηση του Καμερούν, το 1972, Πεντακόσιες κονσέρβες ανανά ως γαμήλιο δώρο από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, ένα ζευγάρι καουμπόικες μπότες το 1991, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις ΗΠΑένα τοτέμ 30 μέτρων από Ινδιάνο αρχηγό της φυλής Kwakiutl, το 1958 και ένα δόντι σπερμοφάλαινας, γνωστό ως «ταμπούα» στη διάλεκτο των νήσων Φίτζι, το 1953.

Εξωτερικό

Το τελευταίο ταξίδι της βασίλισσας Ελισάβετ στο εξωτερικό έγινε στη Μάλτα τον Νοέμβριο του 2015. Η βασίλισσα Ελισάβετ κρατά τον –ανεπίσημο – τίτλο της πιο πολυταξιδεμένης αρχηγού κράτους στην ιστορία. Το σύνολο των ταξιδιών της στο εξωτερικό ισοδυναμεί με τον γύρο της Γης 42 φορές – 1.652.000 χλμ. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 265 επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό και έχει επισκεφθεί 117 χώρες.

Ζώα

Σύμφωνα με νόμο του 14ου αιώνα, ο οποίος ισχύει ακόμα, στη βασίλισσα ανήκουν τα δελφίνια, οι φάλαινες, οι οξύρρυγχοι και οι φώκιες που κολυμπούν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, σε απόσταση τριών μιλίων από τις βρετανικές ακτές.

Ηλικία

Από την ενθρόνισή της έως και το 2020 είχε στείλει 277.000 ευχετήρια τηλεγραφήματα σε Βρετανούς που συμπλήρωναν το εκατοστό έτος της ηλικίας τους και άλλα 858.000 που γιόρταζαν την αδαμάντινη επέτειο των γάμων τους. Η ηθοποιός Ολίβια ντε Χάβιλαντ ήταν η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα που τιμήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ με τον τίτλο της Dame, το 2016, σε ηλικία 101 ετών.

Θρόνος

Ήταν η μακροβιότερη μονάρχης που είχε ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, ξεπερνώντας την προπρο γιαγιά της, βασίλισσα Βικτωρία. Οι περισσότεροι Βρετανοί πολίτες δεν έχουν γνωρίσει άλλον μονάρχη εκτός από την Ελισάβετ: Το 81% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ζούσε όταν η ίδια ανέβηκε στο θρόνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής της χώρας.

Ίντερνετ

Στις 26 Μαρτίου του 1976, επισκεπτόμενη κέντρο τηλεπικοινωνιακών ερευνών στρατιωτικής βάσης στο Mάλβερν, έστειλε το πρώτο της email στο τότε νεόκοπο δίκτυο APRANET, προπομπό του Internet. Τον Οκτώβριο του 2014 έκανε το πρώτο της «τουιτάρισμα» και το 2019 το πρώτο της post στο Instagram, αμφότερα από το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.

Κλάμα

Μια από τις πρώτες φορές που έκλαψε δημοσίως ήταν δημοσίως τον Οκτώβριο του 1966, όταν επισκεπτόταν το χωριό ανθρακωρύχων Αμπερφάν στη νότια Ουαλία, όπου κατολίσθηση είχε προκαλέσει τον θάνατο 144 ανθρώπων, κυρίως παιδιών. Τις πιο συγκινητικές στιγμές, πάντως, επεφύλαξε η κηδεία του συζύγου της τον Απρίλιο του 2021 καθώς η ίδια φαίνεται και πάλι να σκουπίζει τα δάκρυα της.

Λονδίνο

Τη νύχτα της 8ης Μαΐου του 1945 – ημερομηνία που στο εξής θα γιορταζόταν ως η Ημέρα της Νίκης. Ο πόλεμος είχε τελειώσει, οι δρόμοι του Λονδίνου γέμισαν κόσμο, το κλίμα ήταν πανηγυρικό. Και η 19χρονη Ελισάβετ, μαζί με τη 14χρονη Μαργαρίτα, βγήκαν ινκόγκνιτο από το Μπάκιγχαμ και ανακατεύτηκαν με τον κόσμο. Έφτασαν μάλιστα μέχρι το Ριτζ και το διέσχισαν χορεύοντας «τρενάκι» με αγνώστους.

Μουσική

Ανάμεσα στα αγαπημένα της τραγούδια ήταν διάφοροι εκκλησιαστικοί ύμνοι, αλλά και το «Oklahoma!» του Χάουαρντ Κιλ, από το ομώνυμο μιούζικαλ, το «The White Cliffs Of Dover της Βέρα Λιν», αλλά και το «Cheek to Cheek» του Φρεντ Αστέρ, όπως και το «Dancing Queen» των ΑΒΒΑ και ότι καμιά φορά το χόρευε!

Νυφικό

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν τον φθινόπωρο του 1947, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Η ίδια συνέλεξε 200 κουπόνια για να πληρώσει τα υλικά που θα φτιαχνόταν το νυφικό της, καθώς η Βρετανία ακόμη προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ξάδελφος

Ήταν μόνο 13 ετών, η Ελισάβετ όταν είδε τον 18χρονο ξάδερφό της Πρίγκιπα Φίλιππο της Δανίας και της Ελλάδας δήλωσε ότι τον έχει ερωτευτεί και ότι μια μέρα θα τον παντρευτεί. Μετά από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα στις 9 Ιουλίου του 1947 ανακοινώνεται ο αρραβώνας τους.

Ομάδα

Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, η Αγγλία κέρδισε τη Δυτική Γερμανία και αναδείχτηκε για πρώτη και μοναδική έως σήμερα φορά πρωταθλήτρια κόσμου. Ο Μπόμπι Μουρ, αρχηγός της ομάδας, ανέβηκε στις κερκίδες του Γουέμπλεϊ και παρέλαβε το κύπελλο από τα χέρια της βασίλισσας Ελισάβετ. Η ίδια πάντως δεν υποστήριζε καμία ομάδα του πρωταθήματος…

Πλάκες

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι μεταξύ άλλων και «πλακατζού». Περπατούσε λοιπόν στη φύση του Μπαλμόραλ, του θερινού της κάστρου στη Σκωτία, όταν έπεσε πάνω σε γκρουπ Αμερικανών τουριστών που δεν την αναγνώρισαν, εξαιτίας της σπορ ενδυμασίας της και του μαντιλιού στο κεφάλι της. Τη χαιρέτησαν, τη ρώτησαν αν είναι κάτοικος της περιοχής, τους απάντησε φυσικά ότι έχει ένα σπίτι εκεί τριγύρω και στην επόμενή τους ερώτηση αν έχει συναντήσει ποτέ τη βασίλισσα, έδειξε τον συνοδό της και αποκρίθηκε ακαριαία: «Όχι, αλλά αυτός ο αστυνομικός την έχει συναντήσει!»…

Ράτσα

O πατέρας της Ελισάβετ έφερε στο παλάτι για πρώτη φορά ένα σκύλο ράτσας Κόργκι το 1933, για τα 18α γενέθλια της κόρης του. Η ίδια είχε τουλάχιστον 30 σκυλιά ίδιας ράτσας κατά την διάρκεια της ζωής της.

Σχολείο

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν πήγε ποτέ στο σχολείο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει περάσει κάποια εκπαίδευση, καθώς η ίδια, όπως και η αδερφή της, διδάχθηκε τα απαραίτητα από ιδιωτικούς δασκάλους στο παλάτι.

Τσάντα

Η βασίλισσα χρησιμοποιούσε την τσάντα της προκειμένου να «στείλει σημάδια» και να βγει διακριτικά από μία άβολη ή βαρετή συνάντηση. Για παράδειγμα, εάν η Ελισάβετ ήταν σε δείπνο και τοποθετούσε την τσάντα της στο τραπέζι σήμαινε ότι επιθυμεί να λήξει η συνάντησή της μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά. Εάν επίσης την τοποθετούσε στο πάτωμα σήμαινε ότι θα ήθελε να ολοκληρώσει την τρέχουσα συνομιλία της.

Υποστήριξη

Η Ελισάβετ υποστήριζε περί τους 600 φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς φορείς και διάφορους συλλόγους και το 2012, με αφορμή το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της, μελέτη του Charities Aid Foundation υπολόγιζε ότι έχει βοηθήσει να συγκεντρωθούν πάνω από 1,4 δισ. στερλίνες υπέρ αυτών. Συνολικά η βασιλική οικογένεια υποστηρίζει πάνω από 2.000 φορείς και οργανισμούς.

Φαγητό

Το πρωινό της περιλάμβανε φακελάκια τσαγιού Earl Grey και ζεστό νερό, σε ασημένιο φυσικά φλιτζάνι, κρύο γάλα, αλλά ούτε ίχνος ζάχαρης. Για μεσημεριανό προτιμούσε ελαφρά γεύματα, δεν έπινε αλκοόλ, παρά μόνο το αγαπημένο της νερό Malvern, με το τσάι της στις 5 μικροσκοπικά σάντουιτς, κομμένα σε ακριβές μέγεθος, ζεστά γλυκά με κρέμα γάλακτος και μαρμελάδα φράουλας και πάντοτε το αγαπημένο της κέικ Dundee. Το δείπνο της ήταν το πιο ελαφρύ και συνήθως χωρούσε σε ένα δίσκο...Χρήματα

Η περιουσία της βασίλισσας προέρχεται κυρίως από τις ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις ακινήτων της βασιλικής οικογένειας, αλλά και από φόρους του κράτους και εκτιμάται σε 340 εκατ. λίρες. Ακούγονται πολλά, ωστόσο η ίδια έχει να εμφανιστεί στη λίστα της Sunday Times με τους πλουσιότερους Βρετανούς πολίτες πάνω από δυο χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ φιλοξενούν ακόμη και ένα ΑΤΜ, το οποίο και χρησιμοποιεί η βασιλική οικογένεια

Ψώνια

Τα ρούχα που φορούσε δημιούργησαν σχολή: ακολουθούσαν όχι μόνο τις τάσεις της μόδας αλλά και τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες... Το 2019 π.χ. έπαψε να φορά αληθινές γούνες για οικολογικούς λόγους…

Ώρα

18:30 το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου 2022, η Ελισάβετ Β’ πέρασε στην αιωνιότητα…


https://www.vradini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!