ΗΠΑ: Εξετάζουν νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Κίνας




Τις επιλογές που υπάρχουν για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Πεκίνου εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να αποτρέψουν μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν,  σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να δέχεται διπλωματική πίεση από την Ταϊπέι να πράξει το ίδιο.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ιδέα είναι να επιβληθούν κυρώσεις πέρα ​​από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στη Δύση για περιορισμό του εμπορίου και των επενδύσεων με την Κίνα σε ευαίσθητες τεχνολογίες όπως τα τσιπ υπολογιστών και ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός.

Ερωτηματικά σκοπιμότητας

Οι πηγές δεν παρείχαν λεπτομέρειες για το τι εξετάζεται. Ωστόσο η έννοια των κυρώσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εγείρει ερωτήματα σκοπιμότητας.

«Η πιθανή επιβολή κυρώσεων στην Κίνα είναι μια πολύ πιο περίπλοκη άσκηση από τις κυρώσεις στη Ρωσία», δήλωσε ο Nazak Nikakhtar, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.


Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος και τον περασμένο μήνα εκτόξευσε πυραύλους πάνω από το νησί, ενώ πολεμικά πλοία έπλεαν  στα ανεπίσημα θαλάσσια σύνορά της μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, κάτι που το Πεκίνο θεώρησε ως πρόκληση.

Προκλήσεις

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευτεί να θέσει τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας. Πρόκειται να εξασφαλίσει μια τρίτη, πενταετή θητεία ηγεσίας σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον επόμενο μήνα. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας.

Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι εξετάζουν επιλογές για ένα πιθανό πακέτο κυρώσεων κατά της Κίνας για να αποτρέψουν τον Σι από την απόπειρα εισβολής στην Ταϊβάν, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος και ένας αξιωματούχος από μια χώρα σε στενό συντονισμό με την Ουάσιγκτον.

Οι συνομιλίες των ΗΠΑ για τις κυρώσεις ξεκίνησαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αλλά έλαβαν νέα επείγουσα ανάγκη μετά την κινεζική αντίδραση στην επίσκεψη της Πελόζι, ανέφεραν οι δύο πηγές.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν είπε ότι συζήτησε τα πρόσφατα πολεμικά παιχνίδια της Κίνας και τις «μεγάλες προκλήσεις» που θέτει η Κίνα για την Ταϊβάν και την περιοχή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και άλλους ομοϊδεάτες εταίρους, αλλά δεν μπορούσε να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

https://www.ot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!