40 διανοούμενοι στη Le Monde: Σοβαρός κίνδυνος ο παντουρκικός νεο-οθωμανικός ιμπεριαλισμός

 


Περισσότεροι από 40 διανοούμενοι, με κοινό άρθρο στην εφημερίδα Le Monde, καλούν τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των Αρμενίων ενόψει του «Παντουρκικού σχεδίου» της Άγκυρας και του Μπακού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην περιοχή.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι να σταματήσει ο παντουρκικός ιμπεριαλισμός.

»Αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

»Η πολιτική του Ερντογάν βασίζεται στην παντουρκική ιδεολογία, η οποία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σουλτάνου Αμπντουλχάμιντ Β (1876-1909)», αναφέρουν οι συνυπογράφοντες το   κείμενο.

Θεωρούν, ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να «απελευθερώσει» την Αρμενία από τον πίνακα των διεθνών συμμαχιών, βλέποντας την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου στο δυτικό στρατόπεδο, και την Αρμενία ως ανήκουσα στο ρωσικό στρατόπεδο, ως μέλος του CSTO.

Κατά την άποψή τους, «αυτό το σχήμα δεν είναι πλέον έγκυρο», καθώς πλέον πρόκειται για μια χώρα, που οικοδομεί την δημοκρατία της και αναπτύσσει συλλογικά την κυριαρχία της πάνω στα εδάφη της, η οποία δέχεται επίθεση από μια στενή συμμαχία δύο χωρών (σύμφωνα με τη διάσημη φράση «ένα έθνος δύο κράτη»), που αρνούνται το δικαίωμά της.

«Εάν ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ και ο Πρόεδρος Ερντογάν κερδίσουν το στοίχημά τους, θα είναι πολύ αργά για κλάματα ..

»Είμαστε πεπεισμένοι, ότι η κοινή γνώμη στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ωθήσει τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, γιατί θα έχει καταλάβει, ότι είναι ανάγκη για ασφάλεια και ειρήνη στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα «τα εγκλήματα πολέμου, που διαπράττονται από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας».

«Καταγγέλλουμε τη χρήση τζιχαντιστών εναντίον των Αρμενίων.

»Καλούμε τις δυτικές χώρες, το Ισραήλ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να σταματήσουν όλες τις πωλήσεις όπλων στο Αζερμπαϊτζάν.

»Απαιτούμε τον τερματισμό της ιμπεριαλιστικής δυναμικής της νέο-οθωμανικής Τουρκίας.

»Τέλος, ζητάμε από τα Κράτη, που απαρτίζουν τη διεθνή κοινότητα να κάνουν ό, τι μπορούν για την διεκδίκηση του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ», αναφέρουν καταλήγοντας.

https://www.tribune.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!