Η Τουρκία έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αποβλήτων στον κόσμο, από την ΕΕ




 Οκτώβριος  2020. 22:14

 

Η Τουρκία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αποβλήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν ανακυκλώνονται.

Το μεγαλύτερο μερίδιο αποβλήτων προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο που έπρεπε να βρουν νέες εξαγωγικές αγορές, καθώς η Κίνα σταμάτησε να εισάγει ξένα απόβλητα το 2018.

Σύμφωνα με την Eurostat, το 2016 η Τουρκία εισήγαγε 4 χιλιάδες τόνους αποβλήτων το μήνα, αλλά μέχρι το 2019 ο αριθμός αυτός έφτασε τους 48.500 τόνους το μήνα.

Ο  Βεντάτ Κιλίτς, πρόεδρος της Burkasa, εταιρείας ανακύκλωσης στην Προύσα, δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «France24»,  ότι όλα τα ανακυκλωμένα πλαστικά σφαιρίδια παρακολουθούνται χρησιμοποιώντας ένα σύστημα γραμμωτού κώδικα.

Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένα απόβλητα απορρίπτονται στην τουρκική ύπαιθρο ή αποτεφρώνονται.

Ο Σεντάτ Γκουντόγκντο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Çukurova των Αδάνων, δήλωσε ότι ο τομέας της ανακύκλωσης είναι αποδιοργανωμένος και εκτός ελέγχου.

"Υπάρχουν πολλά απόβλητα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν", ανέφερε ο Γκούντογκντο στην France24.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν μπορεί καν να διαχειριστεί τα απόβλητά της. Επομένως, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές αποβλήτων στην Τουρκία μπορούν να αυξήσουν τα προβλήματα της Τουρκίας όσον αφορά το δικό της σύστημα ανακύκλωσης », εξηγεί ο Ντενίζ Μπαϊράμ, νομικός σύμβουλος της Greenpeace Mediterranean, σύμφωνα με την Europe Weekly News.

 

Οι εταιρείες ανακύκλωσης συλλέγουν τα απόβλητα που μπορούν να ανακυκλώσουν, αλλά τα περισσότερα από τα υπόλοιπα καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και στη νότια ακτή της Τουρκίας, το οποίο είναι τώρα το πιο μολυσμένο τμήμα της Μεσογείου.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το τουρκικό τμήμα της Μεσογείου είναι τρεις ή τέσσερις φορές πιο μολυσμένο με μικροσωματίδια και πλαστικό από άλλα μέρη της χώρας.

Η  Νιχάν Τεμίζ από την Greenpeace της Τουρκίας είπε ότι η νομοθεσία δεν αρκεί για την πρόληψη της ρύπανσης. 

Σύμφωνα με την ίδια, η εισαγωγή αποβλήτων στην Τουρκία «πρέπει να ρυθμιστεί καλύτερα και η όλη διαδικασία πρέπει να είναι διαφανής».

 Η Greenpeace θέλει η Τουρκία να σταματήσει να εισάγει ξένα απόβλητα και να επικεντρωθεί στη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων της, εκ των οποίων μόνο το 10% ανακυκλώνεται.

 

«Επί του παρόντος δεν υπάρχει δημοτικό ή εθνικό σύστημα διαλογής αποβλήτων και υπάρχουν περίπου 500.000 συλλέκτες αποβλήτων που περπατούν στους δρόμους συλλέγοντας διάφορα υλικά προς πώληση», σημειώνει η France24.

Προσθέτουμε ότι δημιουργήθηκε ένα νέο Πράσινο Κόμμα στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, το οποίο ελπίζει να φέρει περιβαλλοντικά ζητήματα στην τουρκική πολιτική ατζέντα.

--

The Hellenic Information Team

 http://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!