Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζήτησε ο Μητσοτάκης – Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων για τις προκλήσεις


Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζήτησε ο Μητσοτάκης - Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων για τις προκλήσεις - Usay.gr
 







Oπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, ζήτησε να επανεξεταστούν παλαιότερες αποφάσεις  που έκαναν αναφορά σε εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.

«Το θέμα δεν επρόκειτο να συζητηθεί» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. «Δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας.

Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις».

«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο».

«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της και στην θάλασσα και στον αέρα». Πρόσθεσε ότι όλη αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια όπως την άκουσα από την αντιπολίτευση, είναι μια συζήτηση που δεν πρέπει να γίνεται στα μέσα ενημέρωσης.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και γνωρίζετε γιατί δεν έχει γίνει ακόμα στο Αιγαίο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε ότι «θα γίνει όποτε το κρίνει η Ελλάδα».

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ZZZw_txFFHM" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

https://www.usay.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!