Κλιμακώνεται η η ελληνοτουρκική ένταση

 


Συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις και τη ρητορική της έντασης η Τουρκία τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται σήμερα για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής μέσα σε ένα μήνα στις Βρυξέλλες.

Η τελευταία προκλητική κίνηση της γείτονος ταλαιπώρησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τις τουρκικές αρχές να κρατούν επί 20 λεπτά στον αέρα το αεροσκάφος που τον μετέφερε.

Ο κ. Δένδιας επέστρεφε από το ταξίδι του στο Ιράκ και το περιστατικό σημειώθηκε πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, καθώς η Άγκυρα αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης στο αεροσκάφος.

Να σημειωθεί ότι η άδεια υπερπτησης είχε εγκριθεί  λίγο νωρίτερα, ωστόσο, οι τουρκικές αρχές την απέσυραν καθώς το αεροσκάφος προσέγγιζε στα σύνορα. Έτσι το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα και να επιτραπεί στο αεροσκάφος να συνεχίσει την πορεία του.

Στο μεταξύ, και ενώ το ερευνητικό πλοίου Oruc Reis πλέει σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την εμφάνισή του έκανε νότια του Καστελλόριζου το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni .

Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με το marinetraffic, απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.

Στο ευρωπαϊκό τραπέζι η ένταση με την Τουρκία

Όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να φέρει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την τουρκική παραβατικότητα. Σύμφωνα μάλιστα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούντην Παρασκευή, κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαιώνει ότι όλες οι ενέργειες της Άγκυρας παρακολουθούνται στενά από την Ε.Ε. και καταγράφονται. Στην επιστολή με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου (15-16 Οκτωβρίου), που έστειλε προχθές το βράδυ στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δεν αναφέρεται ονομαστικά στην Τουρκία, αλλά επισημαίνει ότι στη συνεδρίαση της δεύτερης μέρας θα συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας.

Παρόλα αυτά απροθυμία για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα ενδέχεται να δείξει και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής η Ε.Ε., αναβάλλοντας τις όποιες αποφάσεις σχετικές με  την Άγκυρα να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.  Αναφερόμενη στις αποφάσεις της περασμένης Συνόδου Κορυφής, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε «ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως επίσης έχει συμφωνηθεί μεθοδολογία» για την αντιμετώπιση της κατάστασης .

Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο εκτιμά ότι το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στη Σύνοδο εφόσον το θέσουν Ελλάδα και Λευκωσία, αλλά δεν πρόκειται να αποφασισθούν κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε δηλώσει πως «οι κινήσεις της Τουρκίας αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης».

Προκλητικός ο Ερντογάν

Προκλητικός εμφανίστηκε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την αλλαγή κλίματος στο πεδίο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν η Ελλάδα ήταν αυτή που δεν τήρησε «τις υποσχέσεις της στις συζητήσεις που έγιναν στις πλατφόρμες των ΕΕ και ΝΑΤΟ». Απείλησε μάλιστα  ότι θα στείλει και τρίτο ερευνητικό στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για το «Yavuz», το οποίο αναμένεται να πλεύσει συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, έπειτα από εργασίες συντήρησης.

Δυναμιτίζοντας μάλιστα και άλλο την ατμόσφαιρα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση (...) την απάντηση που τους αξίζει επί του πεδίου».

Ενημερώνει τα κόμματα για Τουρκία-Ανατολική Μεσόγειο ο Ν. Δένδιας

Στο μεταξύ τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενημερώνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:

- 11:00 Γιώργος Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ)

- 11:30 Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ)

- 12:00 Γιώργος Μαρίνος (ΚΚΕ)

- 12:30 Αντώνης Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση)

- 13:00 Δημήτρης Λιάπης - Γιώργος Λογιάδης (ΜέΡΑ25).

naftemporiki.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!