Ενα βήμα πίσω στον Εβρο, δύο μπρος στη Λιβύη


Ενα βήμα πίσω στον Εβρο, δύο μπρος στη Λιβύη
Στην ύψιστη δυνατή ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου η ερχόμενη περίοδος αναγκαστικής εσωστρέφειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας να μη δημιουργήσει συνθήκες αιφνιδιασμού από την Αγκυρα, βρίσκεται η Αθήνα. Ενδεικτικό παράδειγμα, η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να εκκενώσει τους καταυλισμούς στον Εβρο γνωστοποιώντας σε ευρωπαϊκούς διαύλους, που είναι σε γνώση της Αθήνας, ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο το οποίο στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στα ευρύτερα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού. Σε αυτό το μέτωπο είναι απολύτως σαφές στην Αθήνα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει έντονες εσωτερικές πιέσεις, λόγω των καθυστερημένων αντανακλαστικών της κυβέρνησής του, κάτι που υπερκαλύπτει όλα τα υπόλοιπα μέτωπα που έχει ανοίξει, από τη Συρία έως τη Λιβύη.

Υπό αυτήν την ευρύτερη έννοια, η Αθήνα παραμένει σε εγρήγορση, καθώς η Αγκυρα εξακολουθεί τις έρευνες στην Κύπρο και δεσμεύει περιοχές για ασκήσεις με πλοία και υποβρύχια στην περιοχή ανάμεσα σε Καστελλόριζο – Ρόδο και νότια της Κρήτης έως και τις αρχές Απριλίου. Από τις 15 Απριλίου και έπειτα, στην Αθήνα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το επόμενο βήμα από την Αγκυρα, δηλαδή η αποστολή ερευνητικού πλοίου στα νότια της Κρήτης.
Υπό τον διαρκή συντονισμό του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, τα τρία επιτελεία εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια, εμπλουτίζοντάς τα με τα νέα δεδομένα που καταγράφηκαν από τα υβριδικά στοιχεία που έλαβε η τουρκική επιθετικότητα τον προηγούμενο μήνα στον Εβρο. Επιπλέον, η Αθήνα αξιολογεί και την κατάθεση των συντεταγμένων του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας.
Κινητικότητα
Γενικότερα, η τουρκική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ενταθεί, ιδιαιτέρως λόγω της προσπάθειας της Αγκυρας να ενισχύσει τις δυνάμεις του Φαγέζ αλ Σαράζ στη Λιβύη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τουρκικής προσπάθειας να κρατήσει ζωντανό το καθεστώς Σαράζ στην Τρίπολη είναι το περιστατικό που αποκάλυψε η «Κ» την Παρασκευή (27/3) σχετικά με τον πλου του φορτηγού πλοίου «Pray» από το Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης προς τη Μισράτα, το οποίο και αποκόπηκε τελικά από γαλλική φρεγάτα, η οποία και το υποχρέωσε να αλλάξει πορεία προς την Αττάλεια όπου και παραμένει.
Σήμερα η «Κ» αποκαλύπτει ορισμένα ακόμα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το τουρκικό φορτηγό πλοίο μετέφερε ανταλλακτικά και τμήματα πυραυλικών συστημάτων τύπου Hawk MIM-23, τα οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπέστησαν ζημιές ή και καταστράφηκαν από τις επιδρομές των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στα αεροδρόμια που ελέγχει ακόμα το καθεστώς του Φαγέζ αλ Σαράζ. Πρόκειται, δηλαδή, για φορτίο κρίσιμης σημασίας για την αεράμυνα των δυνάμεων του Σαράζ. Το φορτηγό πλοίο «Pray» είχε κάνει ξανά δρομολόγια με εξοπλισμό για τις δυνάμεις του Σαράζ στην Τρίπολη, το τελευταίο πριν από περίπου 2,5 μήνες, αλλά τότε έπλεε με διαφορετικό όνομα. Μετά την επιστροφή του, μετονομάστηκε σε «Pray» για την τελευταία αποστολή του, η οποία είχε σχεδιαστεί με βάση εικονικό προορισμό, όχι τη Μισράτα όπου πραγματικά κατευθυνόταν, αλλά την Τυνησία. Το πλοίο έφθασε στα νότια του Καστελλόριζου όπου και εντοπίστηκε από τη γαλλική φρεγάτα «Provence», ενώ για ημέρες έπλεε σε απόσταση η φρεγάτα «Σαλαμίς» και πιο κοντά η τουρκική «Goksu».
Αν και η Αθήνα δεν ενεπλάκη ενεργά σε καμία στιγμή, με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου υπήρχε διαρκής επιφυλακή, ενώ εικόνα για τον πλου του «Pray» στο Αιγαίο, στα πρώτα στάδια μετά την έξοδό του από τα Δαρδανέλλια, υπήρχε μέσω του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος. Τελικά, το τουρκικό πλοίο ανέκρουσε πρύμναν προς Αττάλεια, όταν έγινε σαφές ότι υπήρχε πραγματικός κίνδυνος για νηοψία από τα τρία πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονταν εκεί, κάτι που προφανώς θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Αγκυρα. Ολη αυτή η επιχείρηση έγινε υπό τον συντονισμό της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στο Νόρθγουντ, η οποία έχει πλήρη εικόνα για τη σαφή αυτή παραβατικότητα της Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα αξιολογεί θετικά τη σύσταση της νέας ευρωπαϊκής επιχείρησης EUNAVFOR MED «ΕΙΡΗΝΗ» (IRINI) για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η παρουσία ευρωπαϊκών ναυτικών μονάδων στα νότια της Κρήτης.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!